Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аграрната камара: Да си върнем пазарите на зърно

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Държавата трябва да си върне пазарите на зърно в Испания, Португалия, Франция, източните пазари и пазарите в Северна Африка. Това каза пред Радио Варна председателят на Управителния съвет на Българската аграрна камара Костадин Костадинов. Той смята, че намесата на държавата да помогне на зърнопроизводителите да намерят пазар за нереализираната продукция, е закъсняла. Повод за коментара му е намерението на новия земеделски министър Кирил Вътев да търси възможности за износ чрез търговските ни аташета по света.  

Продукцията в производствените складове сега е около 1 млн. тона, като преобладават пшеницата и царевицата. След месец започва жътвата на пшеницата, но тази година себестойността й е висока, обясни Костадинов:

"Пшеницата, която ще се жъне сега, е с висока себестойност заради високите цени на торовете и горивата. В момента на борсите цената е сравнително ниска, така че при добив от 500 кг на декар сме под себестойност."

300 хиляди тона слънчоглед са останали в производствените складове. Количеството ще стигне до новата реколта, прогнозира Костадинов. През последния месец няма внос на слънчоглед у нас, а само на олио. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВОН-КНСБ: Обявеният на 20 май протест ще се проведе

Обявеният за 20 май протест, организиран от Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ, ще се проведе. Това обобщиха в позиция от синдиката. В становището се посочва, че състоялите се вчера срещи не са били организаторите на протеста. "Обявеният резултат - 39 млн. лв. за академичния състав и 12 млн. лв. за неакадемичния,..

публикувано на 16.05.24 в 09:19

Задръстване от Траката до Евксиноград

Колона от коли се е образувала в момента по бул. "Княз Борис Първи", видя репортер на Радио Варна. Задръстването е от местността Траката до Евксиноград.  По-рано днес жители на Траката излязоха на протест   заради окаяното състояние на улиците в района и изразиха недоволството си на кръговото кръстовище на бул. "Княз Борис I" и ул. "Арх. Манол..

публикувано на 16.05.24 в 08:02

Жители на варненската местност Траката излязоха на протест

Жители на Траката излязоха на протест рано тази сутрин заради окаяното състояние на улиците в района. Хората са възмутени от това, че на места е почти невъзможно да се преминава и че улиците се нуждаят от спешен ремонт. Те изразиха недоволството си на кръговото кръстовище на бул. "Княз Борис I" и ул. "Арх. Манол Йорданов". Кръстовището беше..

публикувано на 16.05.24 в 07:40

Директорът на автогарата: Пътникопотокът всяка година намалява

Новата автогара на Варна ще заработи най-вероятно от 1-ви юли. Причината за неколкократната смяна на датата на откриването е забавянето на довършителните дейности. Това каза за Радио Варна директорът на транспортното съоръжение Веселин Михайлов. Припомняме, че по план сградата трябваше да заработи в края на м.г.  Новата сграда ще е с по-малко..

публикувано на 16.05.24 в 06:35
Морска градина, Варна

Предимно слънчево време

Преди обед ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността, но без валежи, ще има следобед. Вятърът ще се обърне от изток-югоизток, ще е слаб, следобед до умерен. Максимални температури между 15° и 20°, за Варна около 17°. Вълнение на морето 2, следобед 2-3 бала. Температура на морската вода между 15° и 17°. Изгрев на..

публикувано на 16.05.24 в 06:01

Адресите без ток

В периода 13.05.2024 - 17.05.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Рояк – клиентите, електрозахранени от ТП 1 и ТП 2. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване..

публикувано на 16.05.24 в 05:00

Хиляди варненци остават без вода до рано в четвъртък

От  21.30 ч. до около 4 ч. след полунощ, поради авария на магистрален водопровод, абонатите, заключени между бул. "В.Левски" , ул. "Царевец" , бул. "Княз Борис 1-ви" , бул. "Христо Ботев" и ул. "Тодор Влайков", ще останат без вода, съобщават от ВиК. Припомняме, последната авария, която остави същия периметър без течаща вода, възникна на 10 срещу 11..

публикувано на 15.05.24 в 22:13