Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аромат от България - производството на розово масло в снимки

В кадри показват как се прави емблематичното за страната ни розово масло. Днес от 17,00 ч. в зала “Учебен център по изкуства“ на Културен център “Двореца“ - Балчик ще се открие изложба „Аромат от България – Спомени от близкото минало“.

Маслодайната роза (Rosa damascena) е един от символите на България, а розовото масло е един от най-разпознаваемите български продукти на световните пазари. Привнесена от Близкия Изток преди векове, розата намира своя нов дом в долината между Стара планина и Средна гора. Благоприятният климат и богатата почва променят първоначалната структура на растението, придавайки уникален аромат, а добиваното розово масло и розова вода са с несравними качества.

България е основен производител на розово масло. Началото датира отпреди повече от 400 г., а първоначалните съдове за преработка са представлявали примитивни казани, нагрявани на огън.

Аромат от България е ретроспективна изложба от 30 черно-бели фотоса, разказващи за производството на розово масло в миналото. Експозицията включва и експонат на старинно пособие за добиване на розово масло, известно като „гюлпана“ .

Изложбата може да бъде разгледана всеки ден до 30-ти юни, във времето между 08:00 до 20:00 ч., а посетителите могат да усетят аромат на истинско розово масло и розова вода.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

8 май - Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

По случай 8 май, Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, Областният съвет на Българския червен кръст във Варна ще награди с отличията на организацията свои изявени доброволци и активисти от областта, както и партньори-представители на държавната и местна власт, неправителствения сектор и бизнеса.  Церемонията се провежда в Арт салона на..

публикувано на 08.05.24 в 10:25

Светла сряда - третият ден от Светлата седмица

Днес е Светла сряда - третият ден от Светлата седмица, в която се почитат Св. Богородица и апостолите. На Светла сряда църквата почита и паметта на Св. Йоан Богослов - един от любимите ученици на Исус Христос, който пръв повярвал във Възкресението му.  На Светлата сряда (Празна сряда) от Светлата седмица се изпълняват два обичая, които се правят за..

публикувано на 08.05.24 в 08:35

Радио Варна - преди, сега и... завинаги!

Радио Варна тази година навършва 90.  На професионалния празник на радиото и телевизията - 7 май, в арт салона на Радио Варна се събраха негови служители, останали верни на любовта към него... до ден-днешен. Радиото! Какво е било то преди, какво е сега и какво си мечтаем да бъде коментираха пред Валерия Василева част от хората, които днес..

публикувано на 07.05.24 в 20:20

Млад шуменец предлага автомобила си за бала на абитуриенти в нужда

Вергил Борисов от Шумен предоставя своя личен автомобил на абитуриенти в неравностойно положение. Той ще осигури горивото, а от възможността могат да се възползват абитуриенти от област Шумен. "Много ще се радвам да помогна на някого в нужда", подчерта за Радио Варна Борисов.  С не много скъп костюм е бил на своя бал Вергил Борисов. Отива на събитието с..

публикувано на 07.05.24 в 17:00

Варненски ученици се завърнаха с медали по пожароприложен спорт от Чехия

Отборът по пожароприложен спорт към школа ”Огнеборец” при ОДК- Варна и РДПБЗН-Варна се завръща от състезание в чешкия град Требич. Нашите състезатели се изправиха срещу сериозна конкуренция. В Чехия пожароприложният спорт за деца е с дългогодишни традиции и е един от най-масовите спортове. Съоръжения за него има и в най-малките населени места. На..

публикувано на 07.05.24 в 14:56

Студенти от България и Румъния разработиха идейни проекти за нова визия на Летище Балчик

Студенти от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и Университета по архитектура и градоустройство „Йон Минку“ в Букурещ, Румъния, разработиха съвместни проектни предложение за промяна на гражданско-военното летище в Балчик. Конкурсът под надслов „Нов живот за летището в Балчик“ премина през няколко етапа, съобщиха организаторите...

публикувано на 07.05.24 в 13:31
Колаж на предаването Свободен час

Радиото и младото поколение – Леда и Мария

Радиото е много специална част от живота на Мария и Леда – водещи на младежкото предаване „Свободен час“ в ефира на Радио Варна и дванайсетокласнички в Първа езикова гимназия във Варна. Гостуваха в предаването „Новият ден“ на 7 май – в Деня на радиото и телевизията, и споделиха какво е тяхното отношение към радиото и начина на слушане на радио..

публикувано на 07.05.24 в 12:00