Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вандали посегнаха на новата неизползвана сграда за Бърза помощ в Провадия

2
Новата сграда на филиала на ЦСМП в Провадия
Снимка: община Провадия

Новата сграда за нуждите на Спешната помощ в Провадия стана обект на вандалски прояви, каза за Радио Варна кметът на общината Жоро Илчев. Едното от външните тела на двата климатика е откъртено и увиснало и лесно може да бъде откраднато, каза Илчев. Сградата е построена в края на миналата година, но към днешна дата медиците от спешния център все още не са се нанесли в нея. Сградата е заключена, като общината няма достъп до нея. Няма охрана, няма и видеонаблюдение. След като констатират вандализма, от общината изпращат писмо до Министерството на здравеопазването /МЗ/, където описват какво се е случило, за да бъдат взети своевременни мерки сградата да бъде опазена. Все още отговор от София няма, уточни кметът.

Докъде стигна строителството на нови сгради за филиалите на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна?

В четири общини във Варненска област е планирано да има нови сгради за филиалите на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна. Това са общините Провадия, Долни чифлик, Вълчи дол и Бяла. През 2021 година Министерството на здравеопазването обяви, че започват строежите на новите сгради в посочените населени места, а в Белослав, Дългопол и Девня ще се направи реконструкция и преустройство на сега съществуващите. Строително-ремонтните дейности са планирани по проекта "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, а предвидената сума за обновяване и модернизация на сградния фонд и оборудване в системата на спешната помощ на територията на цялата страна е за близо 164 млн. лв.

От четирите нови сгради, които трябва да се построят, към днешна дата е построена само една – в Провадия.

В другите населени места всичко е все още на хартия и реални строителни дейности на са започнали, казаха за Радио Варна кметовете на Долни чифлик, Бяла и Вълчи дол. При едно от посещенията си в София, кметът на Бяла Пеньо Ненов участва в среща, на която е станало дума и за въпросните сгради. Добрата новина, която научава е, че проекта не е замразен, нови сгради все пак ще бъдат построени, но не се знае кога. В неизвестност за началото на строеж са и кметовете на Вълчи дол и Долни чифлик, като на община Долни чифлик се е наложило да учреди наново право на строеж за 5 години в полза на МЗ, защото срокът на предходното е изтекъл, каза кметът Красимира Анастасова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна, изгревът днес

Облачно с валежи от дъжд

Днес облачността ще се задържи по-често значителна, на места с валежи от дъжд. Възможни са и гръмотевици. Ще духа умерен вятър от североизток. Максимални температури между 14° и 19°, за Варна около 17°. Вълнение на морето 3 бала, следобед в открито море до 4. Температура на морската вода 14°-16°. Изгрев на Слънцето за Варна в 5 часа и 53..

публикувано на 09.05.24 в 06:08

Адресите без ток

В периода 07.05.2024 - 10.05.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Дългопол – ул. Георги Димитров, ул. Митко Палаузов, ул. Никола Вапцаров, ул. Никола Обретенов, ул. Димчо Дебелянов, ул. Толбухин, ул. Пейо Яворов,..

публикувано на 09.05.24 в 05:00

Добрич с нов областен управител

Правителството назначи четирима нови областни управители на областите Благоевград, Видин, Добрич и Плевен, съобщиха от правителствената пресслужба. За областен управител на Благоевград е назначен Георги Динев. Бил е народен представител 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание.   Динев е бил също председател на Общинския съвет – Петрич.   Ани Арутюнян..

публикувано на 08.05.24 в 18:44

Ще чистят сметищата в Максуда

Представители на Община Варна и жители на Максуда достигнаха до разбирателство за нуждата от повишаване на ефективността на сметосъбирането и благоустрояването в района. Това стана ясно днес, след като кметът Благомир Коцев, медиаторът по етническите въпроси Николай Николов и заместник-кметът по сигурността и обществения ред Илия Коев  се срещнаха с..

публикувано на 08.05.24 в 18:21

От утре започва безплатна имунизация на бременни срещу коклюш

Всички бременни жени ще могат да се ваксинират от утре безплатно в кабинет на РЗИ във Варна срещу коклюш. Безплатни ще са тестовете за инфекциозното заболяване, когато изследването е по предписание на личния лекар. Т ова съобщи във Варна проф. д-р Цонко Паунов-директор на РЗИ - Варна. Препоръчително е бременните - от 27 до 36 гестационна седмица, да..

публикувано на 08.05.24 в 15:59

Доживотен затвор за мъж, убил бившата си съпруга

Доживотен затвор постанови Варненският апелативен съд за мъж, признат за виновен за убийството на бившата си съпруга по особено мъчителен начин. Съдът във Варна увеличи наказанието от 18 години лишаване от свобода, определено от съда в Добрич. Фаредин А. е признат за виновен в това, че на 28 декември 2021 г. в Тервел умишлено умъртвил бившата си..

публикувано на 08.05.24 в 15:23

Започва изплащането на украинската помощ към земеделците

От утре, четвъртък, започва изплащането на около 300 млн. лева за така наречената „украинска помощ“ за земеделците, предаде  БГНЕС. Общо 295 млн. лева са осигурените средства. Изплащането им започва седмица по-рано от предвиденото, обяви на днешното правителствено заседание служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов. Над 51 хиляди..

публикувано на 08.05.24 в 14:34