Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради шума от войната в Украйна ли има смъртност сред делфините?

Снимка: Ройтерс

14 мъртви делфини са открити по Северното Черноморие от началото на годината досега. Девет от случаите са в област Варна, а 5 в област Добрич, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна.

В публикации в социалните мрежи се твърди, че шумовото замърсяване от войната в Украйна е сред основните причини за смъртността сред делфините. 


Твърдение: Шумовото замърсяване от войната в Украйна е сред основните причини за смъртността сред делфините

"И тази година откриваме както мъртви, така и живи делфини, изхвърлени на брега" – каза Димитър Попов - ръководител на проекта за опазване на китоподобните в България към "Зелени Балкани".

Сигналите идват не само от България, но и от други черноморски държави - Румъния, Турция, Украйна, Русия. Случващото се обяснява с акустична травма от шумовото замърсяване заради войната в Украйна в северните части на Черно море, изместване на популациите на черноморските видове на юг, което води до стрес и изтощаване на прогонените животни, отслабване на имунната система, пренаселване на приемните територии и последващи вирусни и бактериални епидемии. 

"Всички тези военноморски съдове имат постоянни работещи сонари, което води до шумово замърсяване на морската вода и до объркване на китоподобните, т.нар. акустична травма – временно загуба на слуха или объркване на техния ехолокаторен орган, чрез който те се ориентират.

Другата хипотеза е епидемия, която води до повишена смъртност. Всички тези китоподобни са напуснали района си и са се изтеглили на юг, което води до по-висока плътност и по-лесно предаване на болести. "Но за да се потвърди това, трябва да се направят щателни изследвания", обясни Димитър Попов. В България не могат да се правят, но в Западна Европа е възможно да се установи дали има акустична травма във вътрешното ухо, уточни Димитър Попов. 

Все още не може да се каже със сигурност каква е причината на смъртта на делфините и дали тя има връзка с шумовото замърсяване от войната в Украйна, каза за Радио Варна Санял Кръстева, главен експерт в дирекция "Дейности по превенция" в Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна. Според нея "сред най-честите причини са смъртността на китоподобните са паразитните болести, вирусни инфекции, зашеметяване от плавателни съдове и заплитане в рибарски мрежи. Това са причините, които сме констатирали през последните години. Предстои да уточним от какво е причинена смъртта на делфините през тази година и дали войната в Украйна наистина оказва влияние върху тяхната популацията. Това е тема, която си струва да бъде разгледана".  

Шумовото замърсяване от военни действия и учения могат да са една от причините за смъртност при китоподобните, коментира Константин Михайлов, ръководител на сектор "Ихтиология" във Варненския институт по рибни ресурси. 

Произвеждането на различни залпове и сонарите на подводниците предизвикват звукови ефекти, които могат да поразят ехолокационната дейност на делфините, както и да доведат до разкъсване на вътрешни органи, допълни Михайлов.

Техническият университет във Варна разполага с лаборатория по хидроакустика. Една от основните задачи на учените е да установят причините за смъртността при делфините. Христо Живомиров, който е част от екипа на лабораторията, съобщи, че изследванията, които са направили до момента, недвусмислено показват, че шумовото замърсяване е една от причините за смъртността при китоподобните. 

Заключение

Твърдението, че шумово замърсяване от войната в Украйна е причина за смъртта на делфини в Черно море, е ВЯРНО. Военните действия са един от факторите, които водят до измирането на тези бозайници. Другите причини са отслабване на имунната система, бактериални инфекции и задушаване след заплитане в рибарски мрежи, посочиха експерти в сферата пред Радио Варна. 

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Временно затворени улици и промени в градския транспорт за Маратон Варна в неделя

Във връзка с провеждането на „Маратон Варна 2024“ в неделя, 12 май, ще бъдат въведени временни промени в организацията на движението в централната част на града. С променен маршрут и разписание ще бъдат и осем линии на градския транспорт. Още от 20:00 часа на 11.05.2024 г. до приключване на мероприятието около 15:00 часа на 12.05.2024 г. се спира..

публикувано на 10.05.24 в 18:09

КНСБ предупреждава за ефективни протестни действия в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, предаде БНР. В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и Българската стопанска камара са заявили..

публикувано на 10.05.24 в 15:58
Снимката е илюстративна

Маршрутни промени във Варна в неделя за линии 9, 14, 17 А, 20, 31А, 39, 109 и 409

На 12 май, неделя, ще бъдат въведени маршрутни промени за линии  9, 14, 17 А, 20, 31А, 39, 109 и 409, съобщиха от "Градски транспорт"-Варна.  1. Линия 9 ще се обслужва до 08:10 от ЖП гара; 2. Линия 109 ще се обслужва до 08:40 часа вкл. от ЖП гара; 3. Линия 409 ще се обслужва до 08:00 часа вкл. от Аксаково до к. к. "Златни пясъци" Променени..

публикувано на 10.05.24 в 15:02
Снимката е илюстративна.

През октомври ВиК разкопават ключово кръстовище заради смяна на голям водопровод

През октомври започва работа по два големи обекта на ВиК.  Става дума за входа на Варна от АМ „Хемус“ (кръстовището на „Двете кули“ ) и главния път към курортните комплекси – участък от бул. „Княз Борис I“.  Началото на дейностите там се отлага с няколко месеца заради активния туристически сезон, след което темповете трябва да бъдат засилени, за да..

публикувано на 10.05.24 в 14:52

На 18 май откриват туристическия сезон във Варна

С безплатен концерт и пешеходен тур на 18 май, неделя, ще бъде открит туристическият сезон във Варна.  Община Варна традиционно дава старт на летния туристически сезон. През тази година програмата включва концерт с лазерно шоу и специални ефекти, както и безплатен пешеходен тур. Откриването на сезона ще бъде на 18 май, като денят не е избран..

публикувано на 10.05.24 в 14:06

От МВР издават удостоверения за гласуване при липса на лична карта

Удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност ще издават от МВР, за да могат притежателите им да упражнят правото си на глас. Звената „Български документи за самоличност“ при Областната дирекция на МВР Варна ще съдействат на хората, които..

публикувано на 10.05.24 в 11:42

Корабът "Руен" вече е във Варна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Корабът "Руен" на Параходство "Български морски флот" вече е във Варна и е на ремонт. Това съобщи капитан Александър Калчев - изпълнителен директор на параходството.  Припомняме, че корабът беше отвлечен от сомалийски пирати на 14 декември миналата година и в средата на март 2024-а , с помощта на индийския военен флот, беше освободен, а седемте..

публикувано на 10.05.24 в 11:35