Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 60 години в ТУ-Варна са се дипломирали над 9000 електроинженери

За 60 години в ТУ-Варна са се дипломирали над 9000 електроинженери. Това са реализирани специалисти, те са едни от флагманите на нашия университет. Това каза ректорът на Техническият университет проф. д-р Драгомир Пламенов по повод 60-годишнината от основаването на Електротехническия факултет.
Горд съм, че в този основен факултет на университета имаме дипломирани над девет хиляди инженери и социални работници, имаме и над седемдесет докторанти, защитили успешно дисертации. Днешното тържествено събрание е повод да Ви поздравя за успешно изминатия път през годините и мисията, която неуморно следвате. Вие покривате най-високите образователни критерии и осигурявате благоприятна университетска среда, в която успявате да изграждате конкурентноспособни професионалисти.“ – и продължи с думите: „Вярвам, че всички ние, заедно ще продължим да развиваме модерно академично образование и да подпомагаме националната и световна икономика с активната си научната дейност. Честит празник и много успехи по достойния път!“, каза ректорът на ТУ-Варна.

Годишнината на факултета бе отбелязана с тържествено събрание и международна конференция. Празника уважиха ректори на университети, учени, представители на държавни и местни институции.

Приветствени слова от трибуната бяха поднесени от доц. Гълъбова, зам.-ректор на Технически университет – София и д-р Стефан Пачеджиев, изп. директор на СЕЕС, след което проф. д-р инж. Бохос Апрахамян, декан на Електротехническият факултет продължи с тържественото събрание по повод годишнината на факултета. Той направи историческа ретроспекция на ролята и значението на факултета за подготовката на поколения електроинженери, а от 2015 година и на социални работници.

Проф. д-р инж. Бохос Апрахамян говори за заслугите на всеки един от деканите на факултета, за първия декан – проф. Васил Халачев, поел управлението на 27.09.1962 г., както и за успехите на 6-те катедри.

Форумът продължи с приветствия от проф. д-р Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи, София, г-н Иван Табаков, Председател на Варненската Търговско-индустриална камара, доц. Медиха Хамза, народен представител в 49-то Народно събрание, представители на бизнеса и бивши преподаватели. Бяха получени и над 20 поздравителни адреси и подаръци от партньори на факултета.

На всички бивши преподаватели и служители на Електротехнически факултет беше връчен почетен юбилеен плакет.
Чуйте повече в репортажа на Иван Барбов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Видовден е - Денят на възмездието!

На 15 юни отбелязваме Видовден, или Денят на възмездието. Всеки е чувал израза „Ще дойде Видовден“, чийто смисъл е, че за всяко дело има отплата, всеки ще си получи заслуженото и ще бъде наказан за сторените дела. Според народните вярвания Вида е сестра на светците Вартоломей и Елисей, която никога не пропуска да "види" пакостите, които двамата светци..

публикувано на 15.06.24 в 09:24

Наградиха лауреатите на Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”

Ученици от цялата страна и тази година се включиха в единствения ученически литературен конкурс у нас, който насочва младите хора към творчество на два от най-широко разпространените езици в Европа. Над 200 творби на немски и на английски език се надпреварваха за призовите места в Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”. С решение на..

публикувано на 14.06.24 в 19:57
Икономически университет - Варна

"Морски бизнес и международна търговия" e новата специалност в Икономически университет-Варна

Нова специалност - "Морски бизнес и международна търговия",  се открива през новата учебна година в Икономически университет-Варна.  "За първи път Икономическият университет във Варна, с потенциала, който има да обучава на английски език, предлага едно направление, е което ще се специализират икономисти. Това е уникален образователен продукт",..

публикувано на 14.06.24 в 14:55

Модерен медицински център отвори врати във Варна

Медицински център „Хейлан Кеър 4“ отвори врати в морската ни столица. Чуйте повече подробности в репортажа на Ваня Славова: Най-новият и модерно оборудван медицински център във Варна е вече официално открит.  Намиращият се на бул. "Владислав Варненчик" 267 медицински комплекс предлага на своите пациенти широк спектър от услуги и..

публикувано на 14.06.24 в 09:42

14 юни - Световният ден на кръводарителя

На 14 юни се отбелязва Световния ден на  доброволния и безвъзмезден кръводарител. Тази година мотото на Световния ден на кръводарителя - “20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“ е не само израз на благодарност, но и открояване на огромното значение, което този благороден жест има за живота и здравето на пациентите. Денят е..

публикувано на 14.06.24 в 08:22

Кметицата на Кранево с кулинарна демонстрация за празника на селото

Съборът на село Кранево, който всяка година се отбелязва в съботата след Спасовден, тази година ще отбележим в неделя, заедно с фестивала на цацата – покани кметът на селото Атанаска Иванова. Нейният личен принос към празника ще бъде в 12.00 часа, когато ще демонстрира кулинарните си умения в приготвянето на рибена чорба. А иначе празникът на цацата..

публикувано на 13.06.24 в 16:32

Концерт в Балчик - „Нека бъдем добри! Не на домашното насилие над деца и тормоза в училище!“

Под този надслов Министерство на вътрешните работи, областна дирекция на МВР и Районно управление канят на превантивното мероприятие – концерт на децата на община Балчик. Мероприятието ще се проведе на 14 юни от 14:00 ч.в Народно читалище „Паисий Хилендарски - 1870“ в  Балчик. Инициативата е подкрепена от всички училища на територията на община..

публикувано на 13.06.24 в 11:46