Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес заявленията за издаване на европейска здравноосигурителна карта ще се приемат в нови пунктове

Езропейска здравна карта
Снимка: Галена Ковчазова

От днес заявленията за издаване на европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) ще се приемат в нови пунктове. Това съобщават на сайта си от НЗОК.

 Причината е промяна в договора между НЗОК и „КОНСОРЦИУМ КИМ- 2000“ - ДЕМАКС“.

 Заявленията за издаване на европейска здравноосигурителна карта ще се приемат в 120 дистрибуторски центрове на „Първа инвестиционна банка“ АД на територията на страната.

В досегашните центрове на банка ДСК вече не се приемат заявления, но гражданите, които са подали до 7 юли заявленията си в тях, ще могат да получат готовите карти до 28 юли 2023 г.

Образец на заявлението може да бъде получен на място в клоновата мрежа на „Първа инвестиционна банка“ АД. Заявлението може да бъде изтеглено и разпечатано и от интернет страницата на НЗОК, където са публикувани и указанията за попълването му.

Заявление за издаване на ЕЗОК може да бъде подавано и чрез Системата за сигурно електронно връчване. За целта заявителят трябва да притежава квалифициран електронен подпис.

Картата и услугата по издаването ѝ са безплатни, а срокът за изработката ѝ е до 15 календарни дни.

Европейската здравноосигурителна карта е документ, който позволява на здравноосигурените граждани да ползват спешна и неотложна медицинска помощ по време на престой в друга държава членка на ЕС.


По публикацията работи: Галена Ковчазова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Затварят временно част от бул. "Осми приморски полк" около бившето поделение Светкавица

Поради пропаднала пътна настилка заради строеж в района на бившето поделение Светкавица, днес – 6 юни, от 17 до 19:30 часа ще бъде затворена за движение част от бул. „Осми приморски полк“. Автомобилите, които се движат в посока от село Кичево и кв. „Виница“ към центъра на града, ще бъдат отбивани по пътя за Долна трака.  В посока от града към..

публикувано на 06.06.24 в 15:28

Разкриха престъпна група, източвала банкови сметки

11 участници в престъпна схема за източване на банкови сметки разкриха с лужители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Те проведоха специализирана полицейска операция в София, Варна, Казанлък, Самоков, както и в селата Железница и Медковец, съобщават от Министерството на вътрешните работи.  Арестувани са д вама хакери, набирачи..

публикувано на 06.06.24 в 13:43

Жители на кв. "Чайка" на протест заради въвеждането на "зелената зона"

Жители на квартал "Чайка" във Варна излизат на протест по повод въвеждането на зелената зона за паркиране в района. Недоволството си те ще изразят от 18.30 часа днес на бул. "Александър Стамболийски".  Кой и по какъв повод е предложил създаването на зелена зона в квартала; какви са критериите за тази зона; какво допринася тя за подобряването на живота..

публикувано на 06.06.24 в 13:18

ЦИК публикува симулатор за машинно гласуване

Онлайн симулатор на машинното гласуване за изборите 2 в 1 на 9 юни публикуваха от Централната избирателна комисия.  Бюлетината на симулатора не съдържа имена на кандидати, но позволява на избирателите да се ориентират как технологично протича гласуването.  Симулатора може да видите  тук. 

публикувано на 06.06.24 в 12:41

Пристигнаха ролките със специална хартия за машинния вот във Варна

1800 броя ролки със специализирана хартия за бюлетини от машинно гласуване, предназначени за Трети изборен район – Варна, пристигнаха късно снощи в Областна администрация – Варна с полицейски ескорт, съобщават оттам. Днес в Областна администрация – Варна тези материали ще бъдат раздадени на представители на 12-те общини от областта, в които има секции..

публикувано на 06.06.24 в 12:09
Снимката е илюстративна.

Пътнически и товарен влак се сблъскаха в Чехия

Четирима души са загинали, а 26 са били ранени, след като пътнически влак се е сблъскал с товарен влак в Чехия късно снощи, съобщава Ройтерс, като цитира управителя на административната област. Катастрофата е станала в град Пардубице, който е на 120 км източно от столицата Прага и е част от главния железопътен коридор в тази част на страната, информира..

публикувано на 06.06.24 в 10:39