Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите заседават извънредно днес

Народните представители обсъждат по-високи пенсии и майчинство през втората година

Автор:
Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще проведе днес извънредно заседание, на което ще обсъди на първо четене проектобюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса за 2023 година. Депутатите ще гласуват и нов управител на НЗОК, съобщи БНР. 

По-високи пенсии с 12 на сто от първи юли, актуализирани по т.нар. швейцарско правило, предвижда проектът на план-сметката на Държавното обществено осигуряване. Средната пенсия се предвижда да стане 788 лева, което е с ръст от 16,8 на сто спрямо миналата година. Максималната пенсия се запазва в размер на 3 400 лева. Запазва се и размерът на осигурителната вноска. Предвижда се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и регистрирани земеделски стопани и тютюнопроизводители да се увеличи от  710 на 780 лева. В проекта е предвидено обезщетението за втората година от майчинството да се изравни с минималната работна заплата в размер на 780 лева от 1 август. Всички останали обезщетения остават на нивата от 2022 година.

Проектобюджетът на правителството предвижда 910 милиона лева повече пари за здраве в сравнение с миналогодишния – или общо разходите за тази година са малко над 7 милиарда лева. Най-голямо е увеличението за първична извънболнична помощ с 24 %. Запазва се здравноосигурителната вноска в размер на 8 %. Заложеното увеличение на разходите за персонал е с малко над 12 милиона лева спрямо 2022 година.

Бюджетите на ДОО и НЗОК за 2023 година трябва да  влязат в сила от 1 август.

По време на извънредното заседание, което е насрочено за 13 ч., депутатите ще проведат процедурата по избор на нов управител на Националната здравноосигурителна каса. Две са кандидатурите – на бившата директорка на Столичната здравна каса Иванка Динева, предложена от ГЕРБ-СДС, и проф. Жени Стайкова – бивш директор на Националния център по обществено здраве и анализи, номинирана от БСП. Мандатът на управителя на Здравната каса изтича на 13 юли. Длъжността временно изпълнява Йорданка Пенкова, след като Петко Салчев беше отстранен предсрочно през януари.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спукана стара етернитова тръба остави Морската градина без вода часове

Спукана стара етернитова тръба остави абонатите на територията на Морската градина няколко часа без вода, съобщиха от ВиК за Радио Варна. Очаква се водоподаването да бъде възстановено навсякъде до 21 часа.

публикувано на 05.06.24 в 19:47

9,3 млн. лева изплащат на хотелиерите, приютили бежанци от Украйна

Помощ в размер на близо 9,3 млн. лева изплащат на хотелиери, които предоставят грижа за временна закрила на бежанци от Украйна. Министерски съвет одобри отпускането на средствата на кандидатите. В новия списък са включени дължими суми към хотелиери, държавни, общински и ведомствени бази за месеците ноември и декември 2023 г. и за януари и февруари 2024..

публикувано на 05.06.24 в 19:43

Президентът Румен Радев във Варна: Ядрената енергетика остава незаменим източник

В близък и средносрочен план, докато стигнем така желаното бъдеще на нулеви въглеродни емисии, ядрената енергетика остава незаменим източник.  Тя ни два лукса и спокойствието да можем да мислим някога да постигнем такива зелени технологии, които да ни позволят да преминем и да разчитаме на нови източници на енергия. Това каза президентът Румен Радев по..

обновено на 05.06.24 в 19:20

ВиК ремонтите около бул. “Христо Смирненски“ се бавят

Бавят се ВиК ремонтите в участъка от бул. “Христо Смирненски“ от кръстовището с ул. „Мир“ до това с ул. „Прилеп". Ремонтните дейности трябваше да приключат до 15 май. Кметът Благомир Коцев, заместник-кметът по строителството и инфраструктурата Пламен Китипов и Димитър Кирчев – директор на дирекция "Контрол и санкции" в Община Варна направиха инспекция..

публикувано на 05.06.24 в 18:05

Утре трима министри участват в проверка на чистотата на морската вода край Шкорпиловци

Министърът на туризма Евтим Милошев ще участва в съвместна проверка за качеството на морските води на плаж Шкорпиловци заедно с министрите на здравеопазването д-р Галя Кондева и на околната среда и водите Петър Димитров. Проверката ще се извърши утре от специалисти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна, „Регионалната лаборатория (РЛ) –..

публикувано на 05.06.24 в 17:31

Румен Радев в Балчик: Зелената сделка е баланс, не трябва да понижава стандарта на живот

В световния ден на околната среда президентът Румен Радев днес отказа да коментира политически въпроси, но по темата на деня – екологията, заяви, че зелената сделка е баланс. "Зелената сделка е прекрасна крайна цел, процес. Въпросът е по какъв път ще вървим, за да опазим нашата природа чиста и децата ни да живеят в прекрасна околна среда. По пътя да..

публикувано на 05.06.24 в 16:45

Без вода до 18 часа остават абонатите в част от Морската градина

Без вода до 18 часа остават абонатите в част от Морската градина, съобщават от ВиК - Варна.

публикувано на 05.06.24 в 16:35