Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 32-рият Международен фолклорен фестивал „Варненско лято“

Програмата е между 31 юли и 3 август

Снимка: live.varna.bg

От 32 години Варна е домакин на фолклорния фестивал "Варненско лято" - колоритно събитие, което предоставя незабравимо изживяване за ценителите на танцовото изкуство. В тазгодишното издание участват над 400 артисти от седем държави.

Официалното откриване ще се състои на 31 юли от 19 чaса на площад „Независимост“, до входа на Морската градина. Според утвърдена дългогодишна традиция, фестивалът води началото си с оживено шествие. В същия ден от 21 часа гостуващите ансамбли от Колумбия, Грузия, Турция, Македония, Полша, Мароко и България ще поставят емоционален завършек на вечерта на сцената на Летния театър.

Варна ще бъде представена от фолклорен ансамбъл „Варна“ при Народно читалище „Христо Ботев“, ансамбъла за народни песни и танци „Одесос“ при Областната дирекция на МВР във Варна и ансамбъла при Националното училище по изкуствата „Добри Христов“.

Община Варна организира фолклорния фестивал още от 1992 година, като всяко издание жъне завиден успех, споделен с артисти от над 50 държави. Обичайно, фестивалът е под надслов „За приятелството днес, за да останем приятели завинаги“.

Останалите събития от програмата на Международния фолклорен фестивал „Варненско лято“:

На сцената на Летен театър Варна

На 1 август от 21:00 ч. предстои фестивална вечер „Пътуване по света“ с участието на ансамбли от Мароко, Македония и Грузия.

На 2 август от 21:00 ч. предстои фестивална вечер „Пътуване по света“ с участието на ансамбли от Полша, Турция и Колумбия.

На 3 август от 21:00 ч. е тържественото закриване с гала концерт „Да останем приятели“ с участието на Колумбия, Грузия, Турция, Полша, Македония, Мароко и България. Със специалното участие на АНПТ „Одесос“ при ОД МВР – Варна.

Съвместни прояви на сцена „Раковина“

1 август от 19:30 – Концерт с участието на ансамбли от Мароко, Македония и Грузия.

2 август от 19:30 – Концерт с участието на ансамбли от Полша, Турция и Колумбия.

Концертите ще се провеждат с вход свободен. Организатор на събитието е дирекция „Култура“ към Община Варна.


По публикацията работи: стажант-редактор Миа Милтиядова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност - едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения, пишат за колегата си от Градската художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 16:54

Писателят Атанас Стойчев за последните си книги

Писателят Атанас Стойчев се появява отново на сцената на Радио Варна и пред /по/читателите на неговото творчество с двете си последни книги: „Любов до повръщане“ / 2021/ и „Още една натрапница“ /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и прозорлив събеседник“, по думите..

публикувано на 02.05.24 в 15:54

"Свободата води народа" е отново в Лувъра

Посетителите на Лувъра в Париж ще могат да открият истинските цветове на картината "Свободата води народа" на Йожен Дьолакроа след реставрацията й, която продължи повече от шест месеца, предаде АФП. Творбата, смяната за шедьовър на живописта, беше пожълтяла от натрупалите се в продължение на десетилетия слоеве лак и мръсотия. Картината, на..

публикувано на 01.05.24 в 15:44
Аладжа манастир

Само два музейни обекта във Варна работят днес

Днес, 1 май, както и в останалите празнични дни покрай Великден (от 3 до 6 май), отворени за посещение ще са само два музейни обекта във Варна , съобщават от Регионалния исторически музей във Варна. На днешния празник можете да посетите единствено "Аладжа манастир" и "Побити камъни" , а на 24 май, освен тях, отворен ще е и Музеят на Възраждането...

публикувано на 01.05.24 в 06:59

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще звучи в ефира на Радио Варна

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще се излъчи на 2 май от 12:30 часа в ефира Радио Варна. В програмата  групата изпълнява музика от първите им два албума „В този ред на мисли“ и „Причини“, аранжирана за биг бенд. SoulBmoll е една от най-успешните банди на българската сцена през последните  години. Музикантите са млади, амбициозни,..

публикувано на 30.04.24 в 23:34

Международният фестивал "Варненско лято" се открива с концерт на 22 юни

Откриването на фестивала е подчинено на идеята за обединена Европа, каза на пресконференция в община Варна артистичният директор Марио Хосен.  Ще има световна премиера на произведение на белгийския композитор Патрик Дюър, написано специално за фестивала, което е реверанс към председателството на Белгия на Съвета на Европейския съюз. Пианистът..

публикувано на 30.04.24 в 15:44

Военноморският музей откри изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“

Изложбата „Светци – воини и покровители на бойното поле“ бе открита в навечерието на 6 май – Ден на храбростта и Празника на Българската армия във Военноморски музей Варна. Иконите представят култа към светците воини, почитани по българските земи – св. Георги, св. Димитър, св. Теодор Тирон, св. Мина, както и архангел Михаил, водач на ангелите и..

публикувано на 30.04.24 в 12:57