Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години НЧ “Искра 1923“, с. Челопечене

Летоброенето на Народно читалище „Искра“ започва в далечната 1923 година, за да развива своята дейност и да съхранява местните традиции, истории и автентичен фолклор. В ония далечни години ентусиазирани младежи с доброволен труд преустройват стопанската сграда, която се е намирала в двора на бившето училище. И със същия ентусиазъм създават театрален колектив и смесен хор. Божанка Василева е една от самодейките и е живата история на читалището и на селото. Началото на новата сграда се поставя през 1952 г., когато отново с доброволен труд се изгражда читалището, в което се използва и днес. Името на първия председател на читалището е на Ангел Калев. Будни младежи са развивали разнообразна и богата дейност. Внукът на Ангел Калев – Славян Стоянов пази и разпространява автентичния характерен дух на народното творчество от Челопечене. През годините се редуват имената на Стефан Станев, Йордан Николов и други - достойни председатели на културното средище. Историята разказва, че най- голяма дейност е кипяла в читалището при Ангел Калев и Милица Колева. Днес председател на НЧ “Искра 1923“ е Петранка Стоянова, която влага много енергия, то да съществува и развива творческа дейност. Честването на вековното читалище в Челопечене е повод за равносметка, повод за гордост и радост, че го има и тази годишнина е повод днес да бъдем онези наследници, които пазят, предават и разпространяват красивите народни добруджански традиции и обичаи. Това доказват успехите на групата за автентичен и обработен фолклор и групата за народни обичаи към читалището. Те са носители на различни награди от фолклорни фестивали и събори, участвали са в различни културни програми в общината, Каварна и извън нея. По повод юбилея е подредена изложбата „Уникално наследство“ с помощта на Жечка Симеонова, Кера Мирчева и самодейки към читалището. Мария Алексиева – сегашен Секретар на НЧ „Искра1923“ съобщи, че празничната програма ще се проведе на традиционен терен в началото на селото с богата празнична програма на 22 юли т.г. от 10,30 ч. Поканени са кметовете и кметските наместници от община Каварна, секретари на читалищата от общината. Пред близо 40-те жители на селото и техните гости за доброто настроение ще се погрижат: фолклорни самодейни състави към читалищата от селата Видно, Могилище, Вранино, Септемврийци, Селце и ДФТШ “Орисия“ и ФТК „Мераклии“ от Каварна, които представят песенно и музикално автентично творчество пред жителите и гостите на с.Челопечене. Наред с тях ще бъде представено и ревю на автентични костюми от колекционери от страната. Ревюто се организира от Славян Стоянов, който е родом от Челопечене. В 13.00 ч. започва концерт на популярната певица Симона Загорова. Събитието по честването на вековния юбилей на НЧ „Искра 1923“ в с. Челопечене се организира със съдействието на община Каварна.

Информацията е на Керанка Далакманска.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре във Варна изследват безплатно за ХИВ

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе на 16 май, четвъртък. Организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и..

публикувано на 15.05.24 в 19:07

Над 200 самодейци взривяват сцената в Невша в събота

Поводът е традиционният празник през май месец в село Невша, община Ветрино. Танцова формация "Елбетица" са гост-изпълнители тази година. Предвижда се празникът да започне в 10 часа тази събота, 17 май. Организацията тече с пълна сила, за да бъде всичко до най-малкия детайл безупречно, каза за Радио Варна кметът на Невша Зоя Атанасова. Чуйте..

публикувано на 15.05.24 в 14:39

Организират благотворителен търг в помощ на Павел Станчев

Започна благотворителен търг в полза на 42-годишния Павел Станчев, който води битка с коварно заболяване - рак на костите. Старт на търга е даден на създадената страница в социалната мрежа „Да помогнем на ПАВЕЛ” , където всеки, който желае да помогне, може да отправи предложение под тениски с автографи, дарени от отборите на „Черно море”, „Спартак..

публикувано на 15.05.24 в 14:33

Спасиха две костенурки от защитен вид в гора край Варна

Две шипобедрени костенурки спасиха и върнаха в гората край село Бозвелийско служители на Държавното горско стопанство в Провадия. При рутинна проверка на каруца, управлявана от двама жители на село Величково (община Дългопол), горските откриват двете костенурки в голям съд. Служителите на стопанството веднага прибират животните и ги пускат по-късно, на..

публикувано на 15.05.24 в 14:24

Абитуриенти на Спортното училище: Пожелаваме си още успехи!

Варненското спортно училище „Георги Бенковски“ изпрати днес своя випуск`2024. Много усмивки, сълзи, вълнение, прегръдки и станалото традиционно изброяване от 1-но до 12-т, символизиращо успешно преминатите класове до завършването, ги имаше и тук. Това, което отличава учениците в това училище е, че освен диплом за средно образование имат завоювани..

публикувано на 15.05.24 в 13:33

Над 14 хиляди лева на стотинки събраха при последната кампания "Аз вярвам и помагам"

Над 14 хиляди лева на стотинки са събрани по време на последната благотворителна кампания "Аз вярвам и помагам" на 20 април във Варна, отчетоха организаторите. Тогава бяха предадени 26 000 килограма капачки, с парична стойност 19 500 лв. Те са били преведени по официалната банкова сметка на кампанията. "Сумата от 14 066, 24 лв. е на стотинки от всички..

публикувано на 15.05.24 в 10:30

15 май - Международен ден на семейството

15 май е Международният ден на семейството. Денят е учреден през 1993 г. от Генералната Асамблея на ООН и отразява значението, което международната общност отдава на семействата. Международния ден дава възможност за насърчаване на информираността по въпроси, отнасящи се за семейството; и увеличава знанията по социални, икономически и демографски..

публикувано на 15.05.24 в 08:54