Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясен Янев: Министерството на земеделието води умишлена политика срещу българския земеделец

2
Снимка: Pixabay

Подаването на документи за кандидатстване за финансова помощ по интервенциите в сектор „Пчеларство“ за тази година е невъзможно без солидна помощ, коментира за Радио Варна Ясен Янев, председател на Националното сдружение „Български свободни пчелари“. Той е от пчеларите, които са успели да подадат документи, чийто краен срок е днес, но е потърсил помощ от счетоводител и двама IT–специалисти, за да успее да попълни заявленията по електронен път.

Според Янев усложнението е вид саботаж срещу пчеларите, за да не могат повече хора да кандидатстват и бъдат подпомогнати. Той посочи, че е участвал в обработването на тези интервенции, а след това се оказва, че те нямат нищо общо с това, което е било прието в работните групи. Янев каза, че тепърва ще се обсъжда дали да бъде подаден сигнал за проблема до Конституционния съд, както се обмисля и да се обърнат към Софийския административен съд, за дискриминиране при подаването на документите.

Според него дискриминация има в това, че се изисква членство в организации, както и при достъпа на информация. Било е обявено, че структура към Министерството на земеделието ще оказва помощ на пчеларите при подаване на заявленията, но при примерно 1000 пчелари във Варненска област, как двама души експерти от министерството ще успеят да окажат помощ на всички и то за 10 дни, колкото е срока за кандидатстване, възмущава се Янев.

Дори и парите, които в крайна сметка пчеларите получават са много малко, около 4 – 5 хиляди лева, каза още Ясен Янев:

„Това е поредният блъф. Това министерство лъже и манипулира обществото, че нещо се прави.“

От въпросните малко над 10 милиона лева, които са отпускат, много малко пчелари ще получат финансиране, защото много малко ще успеят да подадат документи, останалите пари ще бъдат пренасочени към други сектори, убеден е Янев.

Помощта на държавата към пчеларите я няма, каза още Янев и според него това е умишлено и тенденциозно. Той посочи, че министерството на земеделието води умишлена политика срещу българския земеделец и има интерес само да усвоява средства.

Относно продукцията, Янев каза, че заради студената пролет и многото дъждове, тази година в района на Варна няма мед от акация. За сега е сигурно, че ще има мед от лавандула, слънчоглед и билки.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Делегация на Червения кръст посети екипажа на "Галакси Лийдър"

Делегация на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) е посетила екипажа на товарния кораб "Галакси лийдър", отвлечен от хутите през ноември, предаде БГНЕС.  Кораб с българи на борда отвлечен от бунтовници от Йемен Двама българи са част от екипажа - к апитанът и помощник-капитанът на кораба.  ЕП гласува резолюция за бързо и..

публикувано на 13.05.24 в 09:24

Регионална конференция за приобщаващото образование в детските градини предстои във Варна

Втора  Регионална конференция за споделяне на добри практики в приобщаващото образование на деца със специални потребности в детските градини ще се проведе на 15 май, сряда, във Варна. Събитието ще се състои в актовата зала на Първа езикова гимназия с начален час 9.  Темата на форума е „Традиционни и иновативни подходи при създаването на..

публикувано на 13.05.24 в 09:15

Безплатни изследвания за диабет във Военна болница-Варна от днес

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет ще се проведе в периода 13-30 май в Многопрофилната болница за активно лечение-Варна към Военномедицинска академия (ВМА). Кампанията е под наслов „Заедно към по-добър контрол на диабета!“ и има за цел да обхване хора, които са над 18-годишна възраст, и са с вече поставена диагноза..

публикувано на 13.05.24 в 08:30

КНСБ обяви протест на 20 май

Синдикат "Образование" към КНСБ ще премине към ефективни протести от 20 май заради неизпълнени ангажименти на правителството за увеличение на университетските заплати. Това обявиха от профсъюза в отворено писмо, изпратено до президента, премиера, финансовия и образователния министър. Те публикуваха своята позиция в сайта на КНСБ: ВОН: Обявяваме..

публикувано на 13.05.24 в 08:24
Снимката е илюстративна

Вандализмът е основна причина за неработещите машини за билети в автобусите във Варна

Вандализмът е основната причина за неработещите машини за продажба на билети в автобусите във Варна. Това каза директорът на общинското предприятие "ТАСРУД" Георги Киряков. Той съветва при проблем с устройствата да се подават своевременно сигнали, за да могат бързо да реагират. Киряков увери, че в салоните на превозните средства са налични на видими места..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Адресите без ток

На 13.05.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Анастасия Железкова 51, 53, 55, 57, 59, 61, ул. Д-р Басанович 53, 55, 57, 59, 61, ул. Ген. Стефан Тошев 36, 38, ул. Джеймс Баучер 2, 4, ул...

публикувано на 13.05.24 в 05:00

Експерт: Очакваме по-добър туристически летен сезон

Очаква се летният сезон да бъде по-добър от този през миналата година, но ръстът на туристите няма да е много висок. Това прогнозира за БНР Иван Грошев – председател на асоциацията на агенциите за входящ туризъм преди официалното откриване на сезона през следващата седмица. Очаква се най-големия брой туристи да бъде от Румъния, каза Иван Грошев. "От..

публикувано на 12.05.24 в 17:05