Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ние, потребителите": Отдаването под наем на чадър и шезлонг в комплект е нелоялна практика

| обновено на 01.08.23 в 09:33
Снимка: Сияна Спиридонова

Когато търговецът принуждава потребителите, които желаят да ползват под наем сянка и шезлонги, да заплащат цената за предварително определен от него комплект от плажни атрибути (най-често чадър с два шезлонга), е налице агресивна нелоялна търговска практика. Това е така, тъй като на клиентите е отнета свободата те сами да изберат необходимата за тях комбинация и да заплатят само включените в нея артикули. Тълкуванието е на некомерсиалната онлайн платформа „Ние, потребителите“ и се основава на раздела за нелоялните търговски практики от Закона за защита на потребителите (ЗЗП). Нормативният акт дава рамката на потребителската защита и забранява прилагането на заблуждаващи и агресивни практики, които накърняват икономическите интереси на крайните потребители.

Съгласно чл. 68з. от ЗЗП, търговската практика е агресивна, когато от целия и фактически контекст и като се вземат предвид всички нейни характеристики и обстоятелства, и поради използването на (…) принуда (…) следва, че тя променя или е възможно да промени съществено свободата на избор или поведението на средния потребител по отношение на стоката или услугата, което води или може да доведе до вземането на търговско решение, което средният потребител не би взел без използването на тази търговска практика, посочват от „Ние, потребителите“.

От там, като цитират чл. 68и., допълват, че при извършването на преценка дали при използването на дадена търговска практика се прилага принуда, се взема предвид и периодът от време и мястото на използване на търговската практика, нейният характер и настойчивост.

Предвидената в ЗЗП санкция за виновните лица е глоба в размер от 1000 до 30 000 лв., а за едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция в размер от 2000 до 50 000 лв. Заедно с това се налага и мярката забрана прилагането на тази практика в бъдеще. Контролен орган е Комисия за защита на потребителите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: Празнична наздравица

Светъл празник! Възкресение. И животът зарпочва отначало – още по-вълнуващ, ярък, красив, смислен и вдъхновяващ. Градът ухае на домашен козунак. Хората изглеждат по-благи. С Великден винаги идва преосмислянето. Затваряш очи и през мислите ти, като на филмова лента, преминават красивите и незабравими моменти: Тройната дъга, която неочаквано..

публикувано на 06.05.24 в 16:30
Конна база Виница

Квалификации за Държавното първенство се проведоха в Конната база във Виница

Близо 30 състезатели по конен спорт се включиха в квалификациите за Държавното първенство, които се проведоха днес на Конната база във Виница. Участниците са от Варна, Добрич, Бургас, Русе, Шумен и др.градове, каза за Радио Варна ръководителят на проявата Даниел Манев, който е главен треньор и председател на спортния клуб по конен спорт..

публикувано на 06.05.24 в 13:50
Кичево

В Кичево раздадоха курбан за здраве

Жителите на варненското село Кичево празнуват Гергьовден с курбан за здраве. В църквата в селото, която е на 167 години, се отслужи света литургия. От 5 часа тази сутрин в двора на храма се вари курбан. Отговорник всяка година по приготвянето му е Пламен Георгиев. Не е местен, не е и именик, но почита Свети Георги и вярва, че българският..

публикувано на 06.05.24 в 12:12

Къде пътуваха българите по Великден?

Близките до България държави са били най-предпочитани от нашите сънародници, решили да посрещнат Великденските празници в чужбина.  Това каза за Радио Варна Юлиан Бонев от Варненската асоциация на туроператорите и туристическите агенти.  Най-много българи е имало на Великден в Турция, Гърция, Румъния и Северна Македония , а програмите са били..

публикувано на 06.05.24 в 09:50

Отбелязваме Гергьовден

На 6 май отбелязваме един от най-големите български празници - Гергьовден. В народните поверия, празникът предвещава пристигащото лято и новата стопанска година - затова денят е изпълнен с много обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето. "Всяка капка гергьовски дъждец жълтица носи", смята народът. Щом вали в деня на..

публикувано на 06.05.24 в 07:08

Малките общини у нас в неравна битка с обезлюдяването

Населението у нас намалява и застарява. Данните на Националната статистика за миналата година сочат, че у нас живеят под 6 милиона и 500 хиляди души. В сравнение с 2022 година населението на страната намалява с 2 229 души, или с 0.03%. 24 на сто от българите са над 65-годишна възраст, а най-нисък е делът на възрастното население в областите..

публикувано на 05.05.24 в 15:17

Признателни пациенти откриха паметна плоча на обичан лекар

В навечерието на великденските празници признателни пациенти и обществеността на няколко села в община Добричка откриха паметна плоча на д-р Ивелин Тончев. Стотици благодарни за отношението, професионализма, човешката съпричастност и грижите хора се събраха пред кметството и читалището в село Смолница. Датата на освещаването на паметната плоча не е..

публикувано на 05.05.24 в 09:05