Първата Академия за овчари у нас отвори врати в Пирин планина. В нея вече се обучават 20 кандидат-овчари и 8 деца. Идеята на академията е да предаде знания и опит на хора, които желаят да отглеждат овце, както и да научат повече за автохонните /местни/ български породи като каракачанската овца, която се отглежда в планината.
С времето и особено след пандемията, все повече млади хора избират да живеят далеч от градовете, с намерението сами да произвеждат храната си – като това включва отглеждането на зеленчуци, плодове и селскостопански животни. В същото време това е свързано и с общото търсене на по-качествена храна. Млечните продукти, които се произвеждат от автохонните породи овце и кози, особено планинските, са с 90 % по-качествени от продуктите, които се произвеждат от останалите породи, каза за Радио Варна Ангел Тодоров, който е бизнес – консултант към Академията за овчари и е единият от обучаващите са в момента.
Истината, обаче, е че овчарството не е прост занаят, с който всеки може да се справи, категоричен е той. Ангел е семеен с четири деца, като най-голямото му дете е на 6 години. В момента живеят в пиринското село Илинденци, а обучението в овчарството се провежда във високите части на планината от потомствения овчар Тодор Георгиев, който отглежда две автохонни породи - каракачанска овца и планинска дългокосместа коза.
Ангел решава да смени живота от равнината с този в планината, като преди да отиде в Пирин е живял във варненското село Неофит Рилски, а после малко и във Ветрино. Сега учи за овчар и помага в първия семестър на Академията, за да може тя да стартира от догодинаи и в нея да се изгради образа на овчаря на бъдещето, а професията да се върне в ежедневието на хората като достойна, перспективна и предприемаческа, споделя той.
Как се прави кошара, как се доят овце, как се води стадо и още куп други тънкости в занаята ще се изучава по време на обучението, което ще е в четири семестъра – зимен, пролетен, летен и есенен. Обучението е съобразено с годишните сезони, защото всеки един от тях крие специфики при отглеждането на овце и има особености за живот във високите планински части.
Интересът към пилотния проект е голям и обхваща хора с различни професии, разказа още Ангел Тодоров. Сред сегашните обучаващи се има кинезитерапевти, търговци, крупни бизнесмени.
Ако пилотният проект се окаже успешен, Академията ще обяви прием за кандидат-овчари през следващата година. Ще има задочно и редовно обучение.
Лесно ли е отглеждането на овце или е занаят, който трябва да се учи – въпросът зададе на варненци стажант- репортерът ни Виктория Керемедчиева, която е ученичка в Първа езикова гимназия във Варна. Според варненци никой от тях не би се справил с отглеждането на овце, ако изведнъж се наложи да се грижи за тях - нито хората, които са от село, нито тези от града. Хората посочиха, че за тази работа са нужни познания и подготовка, че овчарството е сериозна професия, но най-важното в отглеждането на животни е човек да ги обича и да полага грижи за тях.
В ОУ „Стефан Караджа“ във Варна ще бъде открит нов STEM център, обединяващ направленията „Природни науки“, „Математика“ и „Информатика“. Проектът за новото пространство е финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост. Инвестицията е на стойност 362 441,12 лв. STEM центърът предлага интерактивна учебна среда с модерни..
Започна раздаването на пакети с хранителни и хигиенни продукти на социално уязвими лица и семейства на територията на община Варна. Инициативата се реализира от Българския червен кръст – Областен съвет Варна, в партньорство с Община Варна, по операция „Подкрепа“ от Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021–2027 г., съфинансирана от..
Бирата е една от първите алкохолни напитки, познати на човечеството. В Египет, например, са пиели бира преди повече от 6000 години. Тя е била важна част от битието на древното фараонство. Древните египтяни са вярвали, че самият бог Озирис е научил хората да произвеждат бира. И ето, че 6000 години по-късно във Варна беше демонстрирано производството на..
Парад на тиквата ще се проведе от 25 октомври до 2 ноември в Балчик. Ще има образователен привкус тази тиквена история, покани директорът на Университетска ботаническа градина Веселина Илиева. Тиквените истории ще са с продължителност четири часа и ще дадат на участниците - малки и големи, един забавен есенен ден. В Тиквения факултет към..
Учителката по изобразително изкуство Наталия Николова, която от повече от две десетилетия организира творчески работилници с еко насоченост за децата във Варна, организира безплатни зелени часове в училище. Заниманията са адаптирани спрямо възрастта на децата и се провеждат и в детските градини. Часовете започват с презентация тип лекция на тема..
На церемония в Националния исторически музей Българският лекарски съюз връчи годишните си награди, предаде БНР. Със Златен приз "Лекар на годината 2025" беше отличен проф. Николай Габровски. Наградата беше връчена на проф. Габровски от вицепрезидента Илияна Йотова. Наградата за лекарска всеотдайност "Д-р Стефан Черкезов" получи д-р Димитър..
Днес преди обяд във вътрешността ще преобладава слънчево време, по крайбрежието сутринта ще има разкъсана ниска облачност, а на места и намалена видимост. Следобед от югозапад ще се появи висока и средна облачност. Вятърът ще е слаб, следобед ще се ориентира от югоизток и ще се усилва до умерен. Минималните температури във вътрешността на района ще са..