Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетът Петър Чухов: За моите текстове е характерно сегашно неосъществено време

Поетът Петър Чухов представи в Арт салона на Радио Варна най-новата си стихосбирка "Тишината е спяща красавица". Събитието беше част от програмата на "Алея на книгата" 2023.

"Едно от най-хубавите неща в поезията на Петър Чухов е там, където играта с думи оголва мрака между думите. И в същото време там, където в мрака и абсурда на живота проблясва спасителна светлина – любовна, слънчева или от нощна лампа, все едно. Много зряла книга, превеждаща ни през смъртта и любовта хладнокръвно и топлокръвно едновременно." ~ Георги Господинов

Светлана Вълкова разговаря с Петър Чухов в предаването за култура "Гравитация нула":

Какво събра в новата си книга „Тишината е спяща красавица“? Изобщо на какъв принцип събираш книгите си?

Принципът е различен, не е за всяка книга един и същ. В тази книга има два цикъла - "Утехи" и "Пространства". Първият е с кратки стихове, другият - със сравнително дълги за моите стандарти.

Какви пространства и времена обема тя?

Има всички времена - и минало, и настояще, и бъдеще. Тъй като аз дълги години съм школувал в хайку, а там обикновено стиховете се разделят в някои от сезоните - и тук имам стихове, които съм писал от натура, но не бих ги нарекъл "пейзажна лирика". За моите текстове е характерно сегашно неосъществено време, в него има отсянка на тъга заради тази неосъщественост, която с годините все повече се превръща в неизбежност. 

Успяваш ли да опазиш вътрешния си свят от катаклизмите на времето?

Аз не виждам защо трябва да го наричам опазване. Това е една реакция, при мен реакцията не е толкова силна, колкото при други автори, не е и толкова драматична, в смисъл на нетърпимост. Разбира се,  някой ще каже, че има неща, към които човек трябва да е нетърпим, животът предлага много неща, които изглеждат нетърпими - насилие, имами, всякакъв вид манипулация. Но това е съществувало още откакто съществува човекът. Не се знае до кога ще продължи. Не съм сигурен дали изобщо трябва да изчезва, има антиутопични романи и разкази, в които се описва едно общество, в което насилието и всякакъв вид агресивност липсват и човек е доведен до една почти импотентна фаза на съществуване. Доста сложни въпроси... По-скоро аз се опитвам да се опазя от социалните мрежи. Там постоянно избухват взривове от негативно отношение към различни неща, разбира се някои с право. Но напоследък като че ли според мен основната цел е човек да напада, да се противопоставя на други хора. Тонът на свирепост и ожесточеност един към друг не ми допада.

Поезията някакъв остров ли е за теб? Остров на спокойствие, на блаженство?

Не бих казал. За мен поезията е начин на живот. Всеки ден пиша по две-три стихотворения и веднага ги споделям в социалните мрежи, това е моят начин на реакция. За мен поезията е реакция на света около нас, но не буквална. Иван Методиев беше писал, че има въпроси, на които науката не може да даде отговор, като за смисъла на човешкия живот, но поезията би могла да даде този отговор. Този диалог с екзистенциалното за мен се случва чрез поезията. Не смятам, че тя е остров, а по-скоро ежедневен разговор с всичко съществуващо.

Търся начин чрез поезията си да проникна в отвъдността на живеенето.

Тишината

е спяща красавица

ако си истински
принц
ще намериш
точната дума
с която
да я събудиш

ако не –
и ти
ще заспиш







Цялото интервю с Петър Чухов може да чуете в звуковия файл:


Петър Чухов (1961, София) е автор на 14 стихосбирки, три книги с проза и книга за деца. Творбите му са преведени на 20 езика и публикувани в над 20 държави. Носител на много награди, сред които Наградата на музея „Башо“ в Япония, „Славейкова награда“, Награда „Иван Николов“ за най-добра стихосбирка, Специална награда „Развитие“ за нов български роман, Голямата награда за SMS поезия, „Златен ланец“, „Магията любов“, Национална награда за лирика „Иван Пейчев“, номинация за международната литературна награда „Балканика“.

Участвал на фестивали и четения в Словакия, Северна Македония, Япония, Хърватия, Словения, САЩ, Литва, Швейцария, Румъния, Унгария, Германия, Швеция, Турция, Албания и Русия. Пише музика и текстове, свирил и свири в различни рок групи, а с групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст“ представя стихотворенията си.

Член на Управителния съвет на Българския ПЕН.-център, Сдружение на български писатели, Хайку клуб „София“, World Haiku Association и Musicautor.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българские рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 10.05.24 в 07:30

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20