Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитализират 100-те национални туристически обекта

"От осем години за първи път със заповед на министъра на младежта и спорта България има национално представена организация в областта на спортно-туристическата дейност.

Една новина, която ни прави изключително горди и в същото време ни задължава да бъдем изключително отговорни в следващите години, така че да направим българския планински туризъм в един от водещите отрасли на България и в нашата икономика".

Това заяви председателят на Българския туристически съюз (БТС) Венцислав Венев, цитиран от БГНЕС.

Венев коментира още, че БТС е организация с изключително широк обхват и има разнородни направления на дейност. Той поясни, че сред направленията, с които се занимава Съюза са здравеопазването, превенцията, както и профилактика на обществото. Венев добави, че друго направление е образователната част - обучават младото поколение на истински патриотизъм, както и планинските спасители и водачи.

Той обяви, че годишно между 25 000-30 000 души се включват в движението 100-те национални туристически обекта, а техните амбиции са те да станат 250 000 - 300 000 хиляди на година като по думите му това ще стане с дигитализиране на 100-те национални туристически обекта.

Венев уточни, че хартиената книжка също ще може да се използва. "Надявам се през септември да имаме поставени печати в дигиталната книжка", посочи той.

"Всички проблеми, които касаят планинския туризъм, могат и би следвало да се решават по начин, уреден в закона, и ние сме тези хора, които сме длъжни и отговорни да вършим тази работа", смята той.
Венев отбеляза още, че благодарение на целенасочените и методични дейности, които развива новото ръководство на Съюза те са успели да привлекат млади хора. Той добави, че ще продължат с инициативите си и в бъдеще, като искат да се възстанови движението на младежкия туристически съюз.

Венев обяви, че Съюзът ще отпразнува своя 128-ми рожден ден на Черни връх. Той уточни, че в честването ще се включи и министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, и покани всички желаещи да се включат.

Проф. Атанас Георгиев, член на УС на БТС, обясни, че даването на статут като национално-спортно туристическа организация е много важно, защото последният лиценз на Съюза е издаден през 2013 г. "В продължение на 7 години БТС не беше представен като организация", поясни той.

Васил Николов, член на УС на БТС каза, че големият печеливш са техните членове и туристическите дружества, а Велев добави, че според него най-големият печеливш са българските планинари.
По публикацията работи: Елисавета Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има толкова причини да осиновиш куче!

Има толкова причини да осиновиш куче, а защо да не го сториш, като отидеш в Общинския приют за безстопанствени кучета във варненското село Каменар.  Там има кучета с различни съдби, които чакат да бъдат осиновени и на които всеки един от нас може да даде шанс за нов живот.  Доброволчеството е кауза. Доказват го част от хората, които през..

публикувано на 16.06.24 в 13:36

Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам

Mюсюлманите отбелязват Курбан Байрам днес. Празникът тази година се отбелязва между 16-19 юни, празнува се в продължение на четири дни.  Мюсюлманският календар следва лунните цикли и затова празникът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната. Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по..

публикувано на 16.06.24 в 08:27

Видовден е - Денят на възмездието!

На 15 юни отбелязваме Видовден, или Денят на възмездието. Всеки е чувал израза „Ще дойде Видовден“, чийто смисъл е, че за всяко дело има отплата, всеки ще си получи заслуженото и ще бъде наказан за сторените дела. Според народните вярвания Вида е сестра на светците Вартоломей и Елисей, която никога не пропуска да "види" пакостите, които двамата светци..

публикувано на 15.06.24 в 09:24

Наградиха лауреатите на Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”

Ученици от цялата страна и тази година се включиха в единствения ученически литературен конкурс у нас, който насочва младите хора към творчество на два от най-широко разпространените езици в Европа. Над 200 творби на немски и на английски език се надпреварваха за призовите места в Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”. С решение на..

публикувано на 14.06.24 в 19:57
Икономически университет - Варна

"Морски бизнес и международна търговия" e новата специалност в Икономически университет-Варна

Нова специалност - "Морски бизнес и международна търговия",  се открива през новата учебна година в Икономически университет-Варна.  "За първи път Икономическият университет във Варна, с потенциала, който има да обучава на английски език, предлага едно направление, е което ще се специализират икономисти. Това е уникален образователен продукт",..

публикувано на 14.06.24 в 14:55

Модерен медицински център отвори врати във Варна

Медицински център „Хейлан Кеър 4“ отвори врати в морската ни столица. Чуйте повече подробности в репортажа на Ваня Славова: Най-новият и модерно оборудван медицински център във Варна е вече официално открит.  Намиращият се на бул. "Владислав Варненчик" 267 медицински комплекс предлага на своите пациенти широк спектър от услуги и..

публикувано на 14.06.24 в 09:42

14 юни - Световният ден на кръводарителя

На 14 юни се отбелязва Световния ден на  доброволния и безвъзмезден кръводарител. Тази година мотото на Световния ден на кръводарителя - “20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“ е не само израз на благодарност, но и открояване на огромното значение, което този благороден жест има за живота и здравето на пациентите. Денят е..

публикувано на 14.06.24 в 08:22