Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отлично представяне и 5 медала за учениците ни по астрофизика в Полша

Снимка: MediaBricks.bg

Най-добрите български ученици по астрофизика направиха отлично представяне и спечелиха 5 медала от Международната олимпиада. Петимата ни олимпийци се конкурираха с 260 състезатели от 52 държави и завоюваха 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медал, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. 16-ото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика се проведе присъствено в Полша от 10 до 20 август, предаде БГНЕС.

Златният медал спечели Баян Гечев (11 клас, СМГ). Сребърните отличия заслужиха Лора Лукманова (10 клас, СМГ), Владимир Миланов (12 клас, НПМГ) и Михаил Банков (12 клас, МГ Плевен), а бронзът завоюва Константин Кръстев (12 клас, ПМГ Бургас). Ръководители на българските ученици са Никола Каравасилев (ПЧМГ) и Захари Дончев (Институт по астрономия към БАН).

От Международната олимпиада по астрономия и астрофизика българските състезатели са спечелили 53 медала към 2022 г: 13 златни, 18 сребърни, 22 бронзови.

Ето повече информация за учениците ни:

Лора Лукманова е ученичка в 10 клас на СМГ. Тя за първи път е част от националния отбор по астрофизика. Страстта ѝ към астрономията идва след 7-8 клас, когато се включва в школите на Александър Куртенков. След това Никола Каравасилев я подготвя за олимпиадата по астрономия. Досега Лора има впечатляващи постижения на международни състезания. Тя е участва два пъти на Международната олимпиада по астрономия, където печели два златни медала – съответно за младша (абсолютно първо място) и старша група. На Международния турнир на младите естествоизпитатели (IYNT 2022) в Грузия печели отборен бронзов медал, а на Европейската олимпиада по експериментални науки (EOES 2023) – отборно сребро.

Баян Гечев е ученик в 11 клас в СМГ и за втори път е част от националния отбор по астрофизика. Той започва да се интересува от астрономия и физика в 8 клас, когато се явява на различни състезания. Учителите, които са го подготвяли, са Александър Куртенков по астрономия и Георги Александров по физика (доскорошен състезател по физика и астрономия). На миналата Международна олимпиада по астрономия и астрофизика Баян печели сребърен медал. А на Европейската олимпиада по физика – печели бронзово отличие.

Константин Кръстев е ученик в 12 клас в ПМГ Бургас и за трети път е част от отбора. Астрономията го привлича в 8 клас, а в 9 клас и физиката. Досега Константин е участвал на три издания на Международната олимпиада по астрономия, където е спечелил един сребърен и един бронзов медал. В двете му участия на Международната по астрофизика той е завоювал един бронзов медал. Също така, той е печелил бронз по физика от Международната Жаутиковска олимпиада през 2022 г.

Владимир Миланов е ученик в 12 клас в НПМГ и за първи път ще е част от отбора по астрофизика. Той от малък се интересува от наука и енциклопедиите са му били любимо четиво. Владимир се включва в националните олимпиади по астрономия и физика в 8 клас. Основните учители, които най-много са го вдъхновили за физика и астрономия, са Христо Пеев, Жана Кюркчиева и Венцислав Кръстев. Тази година на престижния международен турнир Romanian Master of Physics Владимир спечели бронзов медал.

Михаил Банков е ученик в 12 клас в МГ Плевен и за първи път е в отбора по астрофизика. Страстта му към астрономията започва още в 5 клас, когато се включва в различни състезания. Учителят, на когото дължи най-много за подготовката си по астрономия и физика, е Ванилия Беремска. Михаил е златен медалист по астрономия от Международната олимпиада миналата година. Но освен това той се интересува и от информатика, където печели сребърен и бронзов медал от Romanian master of informatics и сребърно отличия от Европейската младежка олимпиада по информатика през 2020 година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна - преди, сега и... завинаги!

Радио Варна тази година навършва 90.  На професионалния празник на радиото и телевизията - 7 май, в арт салона на Радио Варна се събраха негови служители, останали верни на любовта към него... до ден-днешен. Радиото! Какво е било то преди, какво е сега и какво си мечтаем да бъде коментираха пред Валерия Василева част от хората, които днес..

публикувано на 07.05.24 в 20:20

Млад шуменец предлага автомобила си за бала на абитуриенти в нужда

Вергил Борисов от Шумен предоставя своя личен автомобил на абитуриенти в неравностойно положение. Той ще осигури горивото, а от възможността могат да се възползват абитуриенти от област Шумен. "Много ще се радвам да помогна на някого в нужда", подчерта за Радио Варна Борисов.  С не много скъп костюм е бил на своя бал Вергил Борисов. Отива на събитието с..

публикувано на 07.05.24 в 17:00

Варненски ученици се завърнаха с медали по пожароприложен спорт от Чехия

Отборът по пожароприложен спорт към школа ”Огнеборец” при ОДК- Варна и РДПБЗН-Варна се завръща от състезание в чешкия град Требич. Нашите състезатели се изправиха срещу сериозна конкуренция. В Чехия пожароприложният спорт за деца е с дългогодишни традиции и е един от най-масовите спортове. Съоръжения за него има и в най-малките населени места. На..

публикувано на 07.05.24 в 14:56

Студенти от България и Румъния разработиха идейни проекти за нова визия на Летище Балчик

Студенти от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и Университета по архитектура и градоустройство „Йон Минку“ в Букурещ, Румъния, разработиха съвместни проектни предложение за промяна на гражданско-военното летище в Балчик. Конкурсът под надслов „Нов живот за летището в Балчик“ премина през няколко етапа, съобщиха организаторите...

публикувано на 07.05.24 в 13:31
Колаж на предаването Свободен час

Радиото и младото поколение – Леда и Мария

Радиото е много специална част от живота на Мария и Леда – водещи на младежкото предаване „Свободен час“ в ефира на Радио Варна и дванайсетокласнички в Първа езикова гимназия във Варна. Гостуваха в предаването „Новият ден“ на 7 май – в Деня на радиото и телевизията, и споделиха какво е тяхното отношение към радиото и начина на слушане на радио..

публикувано на 07.05.24 в 12:00
Варна

Мият ларгото във Варна

Работници мият ларгото във Варна, видя репортер на Радио Варна. От месец май центърът на Варна ще се мие два пъти седмично, съобщиха от община Варна. Ще се чистят улици, кошчета за боклук и пейки. Нови кошчета за боклук са сложени в Морската градина на места където досега нямаше такива.

публикувано на 07.05.24 в 08:00

200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на БАТА АГРО ...

публикувано на 07.05.24 в 08:00