Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуство на село, художници се представят в Орешак

| обновено на 01.09.23 в 10:21
Художничките Даниела Драгнева (вляво) и Пепа Димова
Снимка: Александър Йорданов

Интересно нещо е изкуството. Една картина може да те завладее и да промени светогледа ти. Изложбите на село са рядкост в наши дни, но в аксаковското Орешак в последните години започва да се превръща в традиция.

Кметството в селото е домакин на експозиция на две художнички Даниела Драгнева и Пепа Димова.Съвместната изложба се открива на 1 септември от 18:30. 

На Даниела Драгнева творбите са под наименованието „Състояния“, защото когато човек рисува изпада в различни състояния - радост, тъга:


"Моята изложба е близо 20 картини маслена живопис и може би 30 акварел. Още съм в размисъл дали ще мога всичко да подредя. Имам някои стари неща, но се надявам, че публиката ще бъде и нова. Искам да се покажа в различна светлина," казва Даниела Драгнева.

Тя рисува с маслени бои и акварели, предимно пейзажи, натюрморти и абстракции.

Пепа Димова започва да рисува преди няколко години. Тя ще представи десетина творби в село Орешак, те са под наименованието "Картини, нарисувани с любов":


"Рисувам с любов и като седна да рисувам времето ми минава толкова неусетно, часовете направо прелитат. Потапям се в рисуването," споделя Пепа Димова.

Тя рисува предимно акварел и признава, че най-много обича да рисува Трявна, който е любимият й град.

Съвместната изложба може да разгледате до 5 септември в кметството на село Орешак, в събота и неделя от 10 до 13 часа и от 16 до 19 часа. А на 4 и 5 септември експозицията ще е отворена от 8 до 17 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05

Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION): В изкуството не трябва да се допускат компромиси

Интервю с Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION) Нидерландската симфонична метъл банда DELAIN е част от фестивала „Мидалидаре – Рок в долината на виното”, който тази година е между 12 и 14 юли. Отново в село Могилово. DELAIN ще излязат на сцената през първия фестивален ден, когато хедлайнъри са ACCEP. През миналата година бандата..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Експерти за ограниченията за електрическите тротинетки: Заповедта, която се грижи за безопасността за пешеходците, ще увеличи опасността при шофьорите

На последното заседание на Общинския съвет във Варна бяха приети измененията в правилата за движение на електрическите тротинетки. По силата на новата заповед, се въвежда ограничение на скоростта им до 25 км/ч. Забранява се и движението им в паркове, градини, площади и детски площадки, както и тротоари и кръстовища с пресичания на..

публикувано на 01.05.24 в 09:55

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 01.05.24 в 08:30

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните.  Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират..

публикувано на 30.04.24 в 09:30

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

 Галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо Талев:..

публикувано на 29.04.24 в 09:20