Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 хиляди лева трябва да плати на държавата мъж от Варна, седнал дрогиран зад волана

Три месеца затвор условно за друг мъж, шофирал под въздействието на марихуана

| обновено на 08.09.23 в 15:24
Снимка: БГНЕС

21-годишен мъж, шофирал автомобил под въздействието на канабис, трябва да изтърпи наказание от три месеца лишаване от свобода, условно, с 3-годишен изпитателен срок, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна. Младежът е засечен при проверка на 19 август тази година в морската столица. Подсъдимият е лишен още от право да управлява автомобил за срок от 6 месеца, а превозното средство, послужило за извършване на престъплението, се отнема в полза на държавата.

В друго съдебно дело от тази седмица състав на Районен съд – Варна наложи общо наказание на 31-годишен мъж за две престъпления: за шофиране след употреба на наркотично вещество и за държане на високорисково наркотично вещество – амфетамин, с нетно тегло около 46 грама, на 18 август тази година във Варна. Мъжът е получил отделни наказания за всяко от провиненията. За едното той ще бъде лишен от свобода условно за 10 месеца, с изпитателен срок от три години. Съдът е присъединил към наложеното най-тежко наказание и наказанието „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 12 месеца. Съгласно нововъведената законова разпоредба подсъдимият бе осъден да заплати в полза на държавата сумата от 10 000 лева, представляваща равностойност на управляваното след употреба на наркотично вещество превозно средство. В негова тежест са и направените разноски по делото.

Съдебните актове са окончателни и влизат в сила веднага.








БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 200 хиляди чешки туристи се очакват за лято 2024 у нас

Около 200 хиляди чешки туристи се очакват за лято 2024 в България. Това съобщи посланикът на Чешката република у нас Н. Пр. Мирослав Томан, който се срещна с ръководството на Община Варна, за да обсъди предстоящия туристически сезон. О сновната задача на посолството е да гарантира сигурността на туристите по време на тяхната почивка, допълни Н. Пр...

публикувано на 03.06.24 в 17:06

Образователният министър открива конференция за предучилищното и началното образование край Варна

Националната конференция "Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование" ще се проведе  на 4 и 5 юни в курортния комплекс "Златни пясъци".  Очаква се над 200 души - директори на детски градини, на начални, основни и средни училища, експерти в областта на образованието, да се включат в  събитието, което ще бъде открито от проф...

публикувано на 03.06.24 в 16:45

До края на юни можем да сменим личния си лекар

Всяка календарна година в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември здравноосигурените лица могат да променят избора си на общопрактикуващ лекар, припомнят от Националната здравноосигурителна каса.  Формуляра за избор на общопрактикуващ лекар може да бъде изтеглен от сайта на НЗОК –  рубрика „За граждани“.  Желаещите да сменят личния си..

публикувано на 03.06.24 в 15:57

Във Варна въвеждат нов график за извозване на едрогабаритните отпадъци

Във Варна се въвежда нов график, по който гражданите да могат да изхвърлят едрогабаритни отпадъци (ЕГО). Това са електроуреди, мебели и друга покъщнина, които не се изхвърлят в контейнерите за битова смет, а се поставят до тях, за да се извозят от сметопочистващата фирма. Графикът включва конкретни дни и часове за всеки район. Ако вещите биват..

публикувано на 03.06.24 в 15:15

Откриха официално чешмата с минерална вода до бившия Дом "Младост" (СНИМКИ)

Иконом Димитър Стоев освети емблематичната чешма с минерална вода в близост до разрушения вече дом "Младост" във Варна, изцяло възстановена от Общината.  От Регионалната здравна инспекция ще направят изследвания на водата и до няколко дни тя ще може да се ползва отново от всички желаещи. Дотогава тя все още не е годна за пиене.  На..

публикувано на 03.06.24 в 14:50

В 28 секции ще могат да гласуват българите в Гърция

Българите в Гърция ще могат да гласуват в общо 28 секции, съобщава БНР.  В Атина, където живеят най-много наши сънародници, ще отворят пет секции. Те са на удобни и лесно достъпни с транспорт места.  На Халкидики ще има 3 възможности за гласуване, което ще улесни както туристите, така и десетките българи, които работят в туристическия сектор...

публикувано на 03.06.24 в 14:04
Снимката е илюстративна

Облекчават процедурата за ПУП за улична регулация в местностите край Варна

Плановете за улична регулация, основно в местностите, ще се изработват тепърва. Това обаче трябва да стане със съгласието на хората в тези местности. Ето защо Община Варна предвижда  срещи, първата от които ще бъде с живеещи в местността Телевизионна кула.  "Основната идея е О бщината да плати подробните устройствени планове за регулация, с които..

публикувано на 03.06.24 в 14:00