Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На село" в Прилеп - посетено и от английския крал Чарлз III

15
Кметството в село Прилеп
Снимка: Румен Сарандев

Малко село в Батовската долина. Името му е Прилеп, но може и да го знаете със старото наименование - Чукурово. Според данните от последното преброяване там живеят само 23 души и е част от Община Добричка. 

Това е селото, където преди 20 години днешният британски крал Чарлз Трети, тогава още принц, престолонаследник, беше посрещнат с хляб и сол в етнографския комплекс „Чифлика Чукурово“. Запознат беше с условията на живот в автентично българско село - с неговата култура и традиции, съхранени през годините. 

Две десетилетия по-късно комплекса е празен и в ремонт. Не работи от пандемията насам, вече три години.

Огнян Фотев поддържа и ремонтира Чифлика Чукурово и ни направи кратка обиколка.

Огнян Фотев

Медената къща на семейство Михови е била обект и на много телевизионни репортажи. Аз я посещавам за първи път. Посрещат ни Димитър, Недялка и третият член на семейството - кучето Рико. Влизаме с Румен Сарандев в дома им, приказваме си, почерпката  подсказва, разбира се, бизнеса на семейството - високоенергиен коктейл от мед, меден прашец и прясно изцеден лимонов сок, и в добавка - медена вафла. Вкусно и екологично.


В самия център на добричкото село Прилеп има хубава, голяма чешма. Надписът на нея сочи, че е реставрирана през 1981 година. 

Чешмата в центъра на село Прилеп

Това са то, забележителностите, в това китно селце в Батовската долина. Избрах да Ви разкажа за него чрез две от тях, които поддържат това място живо, въпреки че по уличките трудно ще срещнете хора, особено в делничен ден.

"Бог е създал пчелите да покаже, че животът на Земята се крепи на любовта. Както пчелите опрашват, за да я има тази прекрасна земя, без да искат нещо в замяна, така и ние, хората, трябва да обичаме, без да искаме нещо в замяна," каза Недялка Михова когато си тръгвахме от Медената къща.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 2 май с Валерия Василева

Репортерска проверка за обработката на тревните площи във Варна. Традициите за Великден в село Солник, община Долни чифлик. В рубриката на БНР „Европа – ново поколение“ ще чуем земеделци от Благоевградския регион за проблемите в бранша и очакванията към евроинституциите.   Пламен Узунов - вече добре познат на слушателите ни..

публикувано на 02.05.24 в 13:25
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН на 2 май, сряда

Трявна е едно от любимите градчета на мнозина. То е събирателен център на хора от големите градове, решили да забегнат в тих и наситен с история район. Няколко са местата, които не трябва да пропускате да посетите, когато се отправите към Трявба – единственият Музей на иконата у нас, както и Музеят на дърворезбата, а от миналата година и на..

публикувано на 02.05.24 в 06:00
Пролетните ириси

НА СВЕТЛО на 1 май с Валерия Василева

Оправдават ли се очакванията на туроператорите за засилен интерес на туристи към Черноморието ни по Великден и Гергьовден – репортерска проверка. 1 май световната общност отбелязва като ден на международната работническа солидарност и ден на труда. Проектът на БНР „Европа – ново поколение“ продължава в търсене на отговор каква е..

публикувано на 01.05.24 в 13:30

НОВИЯТ ДЕН на 1 май с Иван Барбов

Който си обича работата си я започва отрано, гласи мъдрост с неизвестен автор. И тъй като сутрешният екип на Радио Варна си обича работата, ви очакваме още от 6.00 часа на любимите честоти в Деня на труда. Иван Барбов, Галена Ковчазова и звукорежисьорът Иван Тасев ще се потрудят за вашето добро настроение и усмивки. Сутрешната ефирна..

публикувано на 01.05.24 в 06:29

НА СВЕТЛО на 30 април с Мариела Димитрова

Инженерни и хуманитарни специалности се преподават на френски език в български университети, свъзможност за френска диплома . Това е възможно нлагодарение на дъгогодишно партньорсто между университети от България, Франция и Белгия. Това популяризира кампания на сред гимнаьиите с изучаване на френски език. Програмата дава чъзможности за стажове,..

публикувано на 30.04.24 в 13:38

На 29 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 29 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE). Представяне на група ZIMA и дебюта на NÖDTVEIDT "From Shadow to Dark Light" – разговор с Вероника Велева (БАЛКАНДЖИ) и Николай Велев (INSPELL, MALTWORM). Николай Попов за завръщането на ОБРАТЕН ЕФЕКТ и шоуто като съпорт на PERO..

публикувано на 29.04.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

"На светло" в понеделник, 29 април

Доброволците от Гората.бг правят поредна кампания, с фокус възрастни хора в бедни села, домове за стари хора, център за домашно насилие, психично болни хора, майки и деца, настанени в други места, както и многодетни семейства. Инициативата е за дарение на над 10 000 яйца и 2 000 козунака; Рубрика по Проект на БНР „Европа – ново поколение“;..

публикувано на 29.04.24 в 13:42