Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19-и Световен фестивал на анимационното кино във Варна

Във Варна започна 19-ият Световен фестивал на анимационния филм. Форумът селектира най-доброто от последната една година от света на анимацията, за да представи на зрителите си разнообразни и интересни прожекции. Отделните панели са късометражна, пълнометражна, студентска, еротична и хорър анимация, както и филми за деца.

Фестивалът на анимационния филм във Варна ще бъде закрит на 10 септември с награждаване на най-добрите заглавия.

"Този фестивал е много важен за младите хора, защото тук пристигат много чуждестранни гости, които са майстори в анимационното изкуство. Всички присъстващи на фестивала могат да се докоснат до човека, създал изкуството. Знаете ли, че 90 % от цялото кино е анимация в момента? Това е едно от най-развиващите се изкуства в света", подчерта за предаването "Гравитация нула" Фернандо Галрито, директор на анимационния фестивал "Монстра" в Лисабон, режисьор и продуцент на анимационни филми и преподавател в Университета за изкуства и дизайн в Португалия. 

"Важното е във всеки фестивал да се поддържа детското любопитство", подчерта проф. Радост Нейковапреподавател в НАТФИЗ, режисьор  и част от организационния екип на Световния фестивал на анимационния филм във Варна. 

Тази година конкурсната програма е увеличена с още два модула - еротични филми (представени в галерия "Графит" от 22 часа тази вечер, ще има и съпътстваща програма) и хорър програмата (представена на 9 септември, 22 часа, Фестивален и конгресен център). "Има много интересни неща, винаги ми е била интересна хорър програмата в анимационното кино", подчерта проф. Нейкова. 

Тази година в събитието е включен и специален модул "100 години португалска анимация". В рамките на фестивала се отбелязват "75 години НАТФИЗ" и "50 години Кино-факултет". 

Подробностите чуйте от разговора на Мартин Николов с Фернандо Галрито и проф. Радост Нейкова:








По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Нощ на литературата" предстои на 25 септември във Варна

Тринадесетото издание „Нощ на литературата“ ще се проведе на 25 септември във Варна и още девет града в България. В навечерието на Европейския ден на езиците ще бъдат разлистени страниците на най-новите европейски литературни текстове в някои от знаковите пространства за култура в морската столица. Радио Варна с две читателски гнезда в Нощта на..

публикувано на 20.09.24 в 16:35

Премиера на "Златка - златното момиче" в Кукления театър в Добрич днес

Новият сезон на Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич започва с премиера на спектакъла по българската народна приказка „Златка - златното момиче“. Постановката вече е получила първото си одобрение от най-малката публика в предпремиерните си изигравания и успява да прикове вниманието на децата, независимо че продължава малко по-дълго от..

публикувано на 20.09.24 в 10:15
Проф. Ангел Ангелов в  създадената от него патоморфологична лаборатория в Медицински център

Представят книгата "Крайморска Добруджа - Балчик, Каварна, Шабла" и в Шабла днес

След представянето в Балчик по-рано този месец, днес, 20 септември, от 17,30 часа в читалището на гр. Шабла ще бъде представена книгата на проф. Ангел Ангелов „Крайморска Добруджа – Балчик, Каварна, Шабла – недоразказаното минало“ – книга I. Представянето ще направи проф. Ивелин Иванов от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Проф...

публикувано на 20.09.24 в 09:47

46-и пехотен Добрички полк представя България на възстановка в Словакия

46-и пехотен Добрички полк ще представи българската военно-историческа реконструкция на международна възстановка в Словакия. На 21 септември в Калинов ще бъде пресъздадено първото сражение за освобождението на Чехословакия от нацистка окупация през Втората световна война. 46-и пехотен Добрички полк е единственият български военно-исторически клуб,..

публикувано на 19.09.24 в 14:26

"Не затваряй очи" на филмовия фестивал "Златна роза" във Варна

Българският игрален филм „Не затваряй очи“ е един от акцентите на филмовия фестивал "Златна роза" във Варна през тази година. Филмът е създаден през 2024 по едноименния роман на Мартин Ралчевски, който е и негов сценарист. „Не затваряй очи“ се представя като начало на българското православно кино и като „Филм за силата на вярата, любовта и..

публикувано на 19.09.24 в 14:24

"Дедал" приема деца за новата учебна година

Приемът за предстоящите учебни занятия в школа "Дедал" ще е на  28 септември, събота от 9 до 13 часа  в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7 Обучението ще се провежда по програмата на екипа за 2024-2025 година  с мотото "Фарът на Дедал свети". Реализирането й се финансира с лични средства и средства от дарения, а за..

публикувано на 19.09.24 в 07:03

Започва фестивалът на българския игрален филм „Златна роза“

42-рият Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ представя разнообразна селекция от филми, дискусии, книги и инициативи за млади творци 42-рият Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ ще се проведе във Варна от 19-и до 26-и септември 2024 г. и ще предложи на публиката разнообразна програма от филми, дискусии,..

публикувано на 19.09.24 в 06:47