Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна новата учебна година във Варна (обновена)

| обновено на 15.09.23 в 14:14



В първия учебен ден 57 000 деца от цялата страна прекрачват училищния праг за първи път. Общият брой на учениците от 1. до 12. клас е 702 000.

1 343-ма са възпитаниците на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" във Варна. С красива фолклорна музика в изпълнение на Фолклорния ансамбъл на училището започнаха тържествата по отбелязване на 15 септември там. Директорът на учебното заведение Емил Груев съобщи, че има голям интерес към фолклорните паралелки. 




Кметът на община Варна, заместник-кметът на район "Одесос" и началникът на Регионалното управление на образованието бяха сред гостите, уважили тържествата. 

По-късно кметът се включи и в тържествата на Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи "Академик Благовест Сендов", чийто домакин бе Вяра Дукова, директор на училището. Сред гостите беше и ректорът на Техническия университет проф. Драгомир Пламенов. Тази учебна година в гимназията ще стартират съботни работилници по роботика "ИноВарнаКидс - Малки гении в Големия свят". Инициативата е част от летните безплатни курсове по роботика, които Община Варна и училището организираха.

"Пожелавам на учителите да са здрави, да са все такива професионалисти! Да са иновативни, креативни и да знаят, че имат подкрепата на Министерството", подчерта за Радио Варна образователният министър проф. Галин Цоков. Той пожела на учениците здраве и да развиват своите умения.

Министърът припомни, че на 16 септември в Министерския съвет ще бъдат връчени наградите на медалисти, завоювали успехи в различни олимпиади. "Имаме деца с много високи постижения на международно ниво", допълни проф. Цоков. 

Той съобщи, че в две варненски училища по плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат изградени две нови сгради. Едната е предназначена за дейностите по фолклор и танци на възпитаниците от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" във Варна. Второто учебно заведение ще бъде Основното училище "Добри Чинтулов". 

Подробностите чуйте в звуковия файл:



3187 първокласници прекрачват за първи път училищния праг за новата учебна 2023/2024 година във Варна. Те ще се обучават в 132 паралелки в общо 48 училища, от които 37 общински, 2 държавни и 8 частни и 1 чуждестранно. 

165 са първокласниците в Основно училище „Захари Стоянов“ във Варна. Възпитаниците на варненското учебно заведение са общо 850. Най-развълнувани днес бяха първокласниците, които поднасяха цветя на учителите си и бързаха да влязат в клас. Даниела Стойнова разговаря с млада учителка и с първокласник, който отсега има ясна цел в живота:







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 12 000 украинци пребивават във Варна, голям наплив към нашите училища

Около 12 000 украинци пребивават във Варна. През последните два месеца страната ни е приела още 4000 души. Това каза Невяна Филева от сдружение "Енерджи", неправителствена организация, която работи с уязвими групи. Причината за ръста на новодошли украинци, търсещи убежище, са законови промени в европейски държави, което е наложило второ разселване. По..

обновено на 24.06.24 в 15:22

Пожар гори в района на Харамията

Сигнал за горящи бараки е получен в 13,45 часа днес в района на местността Харамията край Варна.  Три екипа - на пожарната във Варна и на Горското стопанство, са на мястото на инцидента, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на Областната дирекция на МВР, откъдето на този етап нямат повече информация.  Пожарът е възникнал в частен имот на фирма в..

публикувано на 24.06.24 в 14:51

Велосипедист е с опасност за живота след инцидент по пътя Оброчище-Албена

С опасност за живота е велосипедист след пътен инцидент по пътя с. Оброчище – курорта Албена.  Произшествието става на 23 юни малко преди обед, около 11:40 ч. На място е установено, че велосипедист на 44 години отклонява движението си и се удря странично в изпреварващ го лек автомобил „Рено“, управляван от 48-годишен мъж.  Вследствие на инцидента е..

публикувано на 24.06.24 в 14:34

505 свободни места за първокласници са обявени на трето класиране

505 свободни места за първокласници са обявени на трето класиране в общинските училища във Варна за учебната 2024/2025 година. Днес електронната система за прием отвари за регистрация на нови и за редакция на заявленията за децата, които не са класирани до момента. Два са дните – 24 и 25 юни (понеделник и вторник), в които системата е активна...

публикувано на 24.06.24 в 14:21

ПП-ДБ на консултациите при президента: Оставаме в опозиция

Президентът Румен Радев продължава с консултациите за кабинет.  След среща с ГЕРБ-СДС и ДПС, третата политическа сила, с която разговаря държавният глава, е ПП-ДБ.  ДПС на консултациите при президента: Най-нормалното е да бъде подкрепен мандатът на победителя Бойко Борисов: Ще предложим правителство на малцинството (обновена) "Ние казваме,..

публикувано на 24.06.24 в 14:08

Повече влакове между София и Бургас от тази седмица

Още от тази седмица БДЖ ще увеличат влаковете между София и Бургас. Това стана ясно по време на среща между министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководствата на „Холдинг БДЖ“ ЕАД и „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД. Министърът поиска пълна проверка на всички обстоятелства, свързани с влакa от София до Бургас в петък вечер...

публикувано на 24.06.24 в 13:58

ДПС на консултациите при президента: Най-нормалното е да бъде подкрепен мандатът на победителя

Президентът на Република България Румен Радев продължава консултациите за кабинет. След срещата с ГЕРБ-СДС, той провежда разговори с ДПС.  Бойко Борисов: Ще предложим правителство на малцинството (обновена) Хората категорично казаха, че не искат нови избори, подчерта Йордан Цонев, заместник-председател на ДПС.  Най-нормалното нещо е да бъде..

публикувано на 24.06.24 в 11:04