Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Форум за Варна" с публични дискусии по значими градски теми

На фокус са градоустройството на Варна, варненският бряг и културното наследство на града

На 18, 19 и 20 септември във Варна ще се проведат три публични дискусии като част от “Форум за Варна” - проект за градско развитие с гражданско участие. Фокусът е насочен към значими градски теми: Градоустройството на Варна - потенциали и предизвикателства; Варненският бряг: Крайбрежната алея и Пристанище Варна - Изток; Културното наследство на Варна: Сгради - културни ценности и Археологически обекти.

Организатор е сдружение "VarnaSpaces / Пространствата на Варна", като се предвижда включване на различни експерти от съответните области в ролята на лектори и панелисти. Важно е граждани и политици да имат възможност за активно участие в панелната дискусия, тъй като основната цел е обмен на опит, както и обединяване и фокусиране на колективна експертна и гражданска енергия, съпроводена от политическа воля за реализиране на съществени за развитието на града идеи и концепции. Проектното предложение може да послужи като платформа за изграждане на общности и мрежи, обединени около качествената градска среда на местно и национално ниво.



На 18.09.23 от 18 до 21 ч. в двора на Кампус 90 ще се проведе първата публична дискусия на тема: “Градоустройството на Варна - В каква среда искаме да живеем и какво ни струва тя?”. Събитието ще бъде открито от Милена Стойчева - министър на иновациите и растежа (онлайн) и д-р Франк Кванте - изпълнителен директор на “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД. Гости в панелната дискусия ще бъдат урбанистите: Ирина Мутафчийска (Съюз на урбанистите в България), Силвия Чакърова (студио place.make), Любо Георгиев (Екипът на София), Ангел Буров (СУБ/ УАСГ) (онлайн), Павел Янчев (Градоскоп) (онлайн). Поканени са и представители на Община Варна.



На 19.09.23 от 18 до 21 ч. на площадното пространство пред Митница Варна ще се проведе втората публична дискусия на тема: “Варненският бряг - Пристанище Варна-изток и Крайбрежната алея на Варна. Какви са възможностите за съвместна работа между местните и държавните институции, отговорни за качественото управление на Варненския бряг?”. Гости в панелната дискусия ще бъдат архитектите и инженерите: Николай Найденов - зам. министър на регионалното развитие (онлайн), Николай Няголов (Генерален план за развитие на Пристанище Варна), Ирина Мутафчийска (Съюз на урбанистите в България), Гергана Иванова (Колективът), Александър Янакиев (Посока Бургас). Поканени са и представители на Областна управа Варна, Община Варна, РД “Морска администрация - Варна, ДП “Пристанищна инфраструктура” - клон Варна, “Пристанище Варна” ЕАД, “Пътна полиция” - Варна, “Българска морска камара”, “Държавна агенция безопасност на движението по пътищата” и “Геозащита Варна” ЕООД.



На 20.09.23 от 18 до 21 ч. в двора на Археологическия музей ще се проведе третата публична дискусия на тема: “Културното наследство на Варна - старинни сгради и архелогия. Можем ли всички заедно да помогнем при изготвянето на режими за опазване на културното ни наследство?”. Гости в панелната дискусия ще бъдат: Алис Исмаилова (Национален институт за недвижимо културно наследство), Петър Йорданов (НИНКН), Дойчин Грозданов (НИНКН), Мария Манолова (Археологически Музей - Варна), Валери Йотов (археолог), Мартин Христов (Камара на архитектите в България), Ирина Ефтимова (Студио Инсула ООД / varnaheritage.com). Адрияна Михайлова (Imp-Act Agency / So Sofia), Боян Керемедчиев (хостел Мусала), Антон Ганев (хотел Роял). Поканени са и представители на Община Варна, отдел “Недвижимо културно наследство”.

Венцислава Недялкова и Джули Хаджолян, които са част от организационния екип, разказаха повече за целите на "Форум за Варна" и споделиха своята визия за ефективно взаимодействие между граждани, експерти, политици, бизнес и администрация с оглед разгръщане потенциала на града и неговото устойчиво развитие. Целия разговор слушайте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре във Варна изследват безплатно за ХИВ

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе на 16 май, четвъртък. Организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и..

публикувано на 15.05.24 в 19:07

Над 200 самодейци взривяват сцената в Невша в събота

Поводът е традиционният празник през май месец в село Невша, община Ветрино. Танцова формация "Елбетица" са гост-изпълнители тази година. Предвижда се празникът да започне в 10 часа тази събота, 17 май. Организацията тече с пълна сила, за да бъде всичко до най-малкия детайл безупречно, каза за Радио Варна кметът на Невша Зоя Атанасова. Чуйте..

публикувано на 15.05.24 в 14:39

Организират благотворителен търг в помощ на Павел Станчев

Започна благотворителен търг в полза на 42-годишния Павел Станчев, който води битка с коварно заболяване - рак на костите. Старт на търга е даден на създадената страница в социалната мрежа „Да помогнем на ПАВЕЛ” , където всеки, който желае да помогне, може да отправи предложение под тениски с автографи, дарени от отборите на „Черно море”, „Спартак..

публикувано на 15.05.24 в 14:33

Спасиха две костенурки от защитен вид в гора край Варна

Две шипобедрени костенурки спасиха и върнаха в гората край село Бозвелийско служители на Държавното горско стопанство в Провадия. При рутинна проверка на каруца, управлявана от двама жители на село Величково (община Дългопол), горските откриват двете костенурки в голям съд. Служителите на стопанството веднага прибират животните и ги пускат по-късно, на..

публикувано на 15.05.24 в 14:24

Абитуриенти на Спортното училище: Пожелаваме си още успехи!

Варненското спортно училище „Георги Бенковски“ изпрати днес своя випуск`2024. Много усмивки, сълзи, вълнение, прегръдки и станалото традиционно изброяване от 1-но до 12-т, символизиращо успешно преминатите класове до завършването, ги имаше и тук. Това, което отличава учениците в това училище е, че освен диплом за средно образование имат завоювани..

публикувано на 15.05.24 в 13:33

Над 14 хиляди лева на стотинки събраха при последната кампания "Аз вярвам и помагам"

Над 14 хиляди лева на стотинки са събрани по време на последната благотворителна кампания "Аз вярвам и помагам" на 20 април във Варна, отчетоха организаторите. Тогава бяха предадени 26 000 килограма капачки, с парична стойност 19 500 лв. Те са били преведени по официалната банкова сметка на кампанията. "Сумата от 14 066, 24 лв. е на стотинки от всички..

публикувано на 15.05.24 в 10:30

15 май - Международен ден на семейството

15 май е Международният ден на семейството. Денят е учреден през 1993 г. от Генералната Асамблея на ООН и отразява значението, което международната общност отдава на семействата. Международния ден дава възможност за насърчаване на информираността по въпроси, отнасящи се за семейството; и увеличава знанията по социални, икономически и демографски..

публикувано на 15.05.24 в 08:54