Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Астрофотографска изложба разкрива тайните на „дълбокото небе“


Астрофотографска изложба „Из тайните на космоса“ представя Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ в Арт салона на Радио Варна. Снимките са на Тихомир Тодоров и Никола Антонов – астрофотографи заснели и изучаващи гигантски мъглявини, далечни галактики и звездни купове, скрити за човешкия поглед, но допринасящи за разбиране за процесите във Вселената. Любители-астрономи са променили генерално представи за Вселената, в последните десетилетия, с данните които са събрали с научна цел. Това отбеляза астрофотографът Никола Антонов в интервю за Радио Варна. По време на откриването на изложбата, Никола Антонов сподели с посетителите подробности относно процеса на заснемане на обекти от “дълбокото небе” и ще представи конкретните фотографии, които ще бъдат изложени. Изложбата може да бъде разгледана до 13.10., всеки делничен ден от 14 до 18 часа.

Събитието продължава инициативата за представяне на творби на български астрофотографи започнала през май 2022 г. в София. То се реализира със съдействието на Община Варна. За своите студенти ВСУ “Черноризец Храбър” предстои да направи и школи по астрономия и астрофизика.

“Дълбокото небе”

Представените от Тихомир Тодоров и Никола Антонов фотографии поставят акцент върху тайните на „дълбокото небе“. Дълбоко небе в астрофотографията се наричат обектите, които се намират извън слънчевата система. Те са на разстояние от хиляди до милиони и дори милиарди светлинни години разстояние от нас. Едни от най-впечатляващите структури на дълбокото небе са мъглявините. Това са гигантски газово-прахови комплекси, облаци с размери от десетки до стотици светлинни години в диаметър, съдържащи основно водород, хелий, кислород, сяра и други по-тежки елементи. Тези облаци се превръщат много често в родилни отделения на нови звезди и планетни системи, подобни на нашата Слънчева система. Нашата звезда, Слънцето, също е родена от такъв гигантски облак. Различните газове в космоса светят с различна светлина, когато попаднат в телескопите и чувствителните фотосензори на астрофотографските камери. Другите интересни обекти на дълбокото небе са галактиките, далечните мегаструктури, градове от милиарди звезди, космически газ и прах, които винаги са ни впечатлявали с неповторимите си форми – спираловидни, лещовидни, елиптични и неправилни, често увлечени в гравитационен танц с други свои спътници в необятната вселена, в сърцата на които обикновено туптят свръхмасивни черни дупки. Този далечен свят става достъпен чрез астрофотографската изложба „Из тайните на космоса“.

Тихомир Тодоров е роден през 1968 г. в Ботевград. Работи като компютърен специалист. Занимава се с фотография, а от 2015 и с астрофотография. Никола Антонов е роден през 1976 г. в София. Астрономията му е страст и хоби от детска възраст. Работи като ИТ мениджър в средно голяма българска компания, а в свободното си време преподава музика и се занимава с астрономия и астрофотография. Членува в Американската асоциация на наблюдателите на променливи звезди и Института по съвременни физически изследвания (ИСФИ).

По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба „Българска фотография“ се открива във Варна

Изложбата включва 124 фотографии на 89 български творци, участвали в осми международен фотографски конкурс PHOTO CONTEST BULGARIA 2023 и ще бъде експонирана на открито, на вече познатото за варненци пространство за визуално изкуство пред хотел Одесос, на входа на Морската градина. Автори в изложбата: Александър Митев, Ангел Ненов, Атанас..

публикувано на 29.06.24 в 15:31

Дни на испаноамериканската култура се откриват на 5 юли в Двореца - Балчик

Празненствата по случай Дните на испаноамериканската култура в Двореца, организирани със съдействието на Институт «Сервантес» и Чилийската общност в България, започват на 5 юли с живописен коктейл за добре дошли в 17:00 часа, последвани от завладяващи изпълнения на живо, традиционни латинотанци и много други изяви. Ще се насладите на концертите на..

публикувано на 28.06.24 в 16:55

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50