Количеството храна, което се изхвърля в България годишно на глава от населението, е около 90 килограма. Това показва проучване на Европейската комисия. Това е малко под средното ниво в ЕС, което през миналата година е близо 130 килограма на човек. Първенци по този показател е Кипър, където генерираните хранителни отпадъци на човек са близо 400 килограма. В челото на тази класация са още Дания и съседна Гърция.
Изхвърлянето на храна е глобален проблем, който оказва силно негативно влияние както върху околната среда, така и върху джоба на всеки потребител. Генерираните финансови загуби в Европа възлизат на милиарди евро, а по данни на Евростат от миналата година, средното количество храна, която се изхвърля в Европейския съюз е 127 килограма годишно на глава от населението.
Според експерта по здравословно хранене Ники Суков една от причините за разхищението е, че купуваме повече, отколкото ще консумираме. Хората не тръгват с идеята какво да купят, а стават жертва на маркетингов трик и купуват, не защото им трябва, а защото евтино и на промоция, посочи той.
От две години у нас има мобилно приложение, благодарение, на което продуктите от хранителни магазини и заведения, с изтичащ срок на годност, отиват при потребителите вместо в кофата за боклук.
Платформата спасява храната, като се предлага с 40% намаление, разказа създателката Джейн Димитрова.
Чуйте повече в репортажа на Иван Барбов:
Във все по-богатата програма на Варненския фестивал ‘‘Опера в летния театър‘‘ едно заглавие изпъква пред останалите. Мюзикълът ,,Аладин‘‘ е най-новата продукция на ТМПЦ – Варна и заедно с мюзикълите ‘‘Дух‘‘ и ‘‘Парижката света богородица‘‘ е лауреат на програмата на фестивала. С премиерата си на 18 юни мюзикълът покори сърцата на..
Три дни ще празнува своята 70-годишнина Университетска ботаническа градина – Балчик от 25 до 27 юли, когато ще се проведе арт изложение сред цветята. Събитието се организира съвместно с фондация „Добруджа – история, традиции, култура“, като ще бъдат представени занаяти, изкуства, лични срещи с творците, образователни работилници като тъкане,..
Понастоящем във Варна се работи по общо 12 проекта за реставрация на архитектурни паметници . Сред тях е и т.нар. „Софийска банка“, поято сега виждаме само укрепването и съхранянето на пластиката на покрива. Предизикателството по нейната реставрация е заради достъпа до имота, който е през чужд имот. В същото време има и не малко примери за..
На 24 юли честваме паметта на света великомъченица Христина. Мъченицата Христина живяла през III век в град Тир, където баща ѝ, Урбан, бил владетел. Когато се родила, родителите ѝ ѝ дали името Христина, което не било според тяхното езическо мъдруване, а по Божий промисъл, предопределил живота ѝ в служба на Бога. Момичето било невероятно красиво и..
Клавирен рецитал изнесе в рамките на Международния фестивал "Варненско лято" снощи Антонио Паван. Той е само на 11 години с българо-италиански произход, а биографията му вече е забележителна, репертоарът му се простира от барока до XXI век, свирил е в престижни зали в Италия, където живее, и в Европа, печелил е само първи награди от конкурси, често..
Предстои едно изключително вълнуващо и заредено с обич събитие във Варна, което ще събере на едно място представители на природозащитни организации, доброволци, любители на животните и всички хора със сърца, отворени за доброто. В събота, 27 юли, от 10:00 до 22:00 часа, на входа на Морската градина в морската столица ще се проведе фестивалното..
Мока мус е цветът на 2025 г. - той създава усещане за лукс и мекота и напомня за кремчетата от детството ни. Именно този цвят диктува самата мода, а другите актуални нюанси на лято 2025 са ментово зелено, цвят праскова, съчетан с пастелно синьо, както и всички пастелни гами. Това обобщи за предаването "Новият ден" модният експерт Румяна Димитрова...