Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Стойкова за "Диада": Филмът е много по-голям от всички нас!

Младата актриса влезе в ролята на Дида от филма на Яна Титова

Тази година на Фестивала на българския филм "Златна роза" бяха връчени две големи награди за най-добър филм. Освен "Уроците на Блага" на Стефан Командарев другият голям победител е „Диада“, вторият пълнометражен филм на Яна Титова. Една разтърсваща, но почиваща на реални факти история. Тежкият живот на 16-годишната Дида, която е лишена от всякаква подкрепа и родителска любов, оформя сюжета по сценарий, писан няколко месеца от режисьорката на филма в реалната среда на едно ямболско училище.

Дида живее в малък град и има голяма мечта – да замине при майка си в Америка, където да учи рисуване. Животът ѝ се преобръща, когато разбира, че разполага с броени часове, за да събере сериозна сума пари за самолетния билет. Дори и най-добрата ѝ приятелка Ива не може да помогне, а проблемите в училище правят задачата още по-сложна.

В главната роля в "Диада" с голяма актьорска мощ влиза 19-годишната Маргарита Стойкова, на "Златна роза" тя получи Наградата на Варна и вече е притежателка на картина на варненския художник Светлин Ненов. 

Маргарита Стойкова е непрофесионална актриса и е от Пловдив. Завършила е училище тази година и сега започва кариерата ѝ. Кандидатства в НАТФИЗ, но не я приемат, догодина ще опита пак.

Светлана Вълкова разговаря с нея:

Как попаднахте в този филм, какъв беше кастингът, как Ви избраха?

Всичко започна с това, че с Яна Титова снимах през 2020 година едни късометражни филми, оттам се познаваме професионално. След това снимахме сериала "Татковци", след него тя обяви кастинга за "Диада". Попитах я дали е подходящо да се явя, тя каза, че е добре да трупам опит, но не си ме представя в тази роля. Пет кръга по-късно успях да ѝ докажа обратното.

Смути ли Ви нещо в сценария, как се усетихте спрямо този текст?

В момента, в който получих ролята, Яна ми даде да прочета сценария - нищо не ме смути, знаех, че това ще е една голяма тежест на моите рамене, че трябва да докажа на всички, че неслучайно съм избрана. Всички трудни сцени във втората половина на филма бяха изцяло направени на психическа основа, според мен си заслужава да се гледа.

Как Яна Титова работи с актьорите? Това е трудна роля, особено за неопитен все още актьор.

Да, доста беше трудно, имахме подготовка четири месеца - правихме репетиции, всички сцени в училище бяха хореографирани изцяло, за да може репликите на учениците да съвпадат изцяло с тези на учителите. Наистина много труден процес, който отработихме за кратко време. Яна Титова много добре успява да работи с непрофесионалисти, тя е била актриса, знае много добре какво е да си пред и зад камерата, и намираше много лесно общ език с нас.

При какви условия бяхте поставена лично Вие, за да влезете в тази роля?

От доста неща бях лишена, тъй като героинята е доста лишавана - Яна искаше да изкара всичко възможно от мен и моята психика: взе ми телефона, през целия снимачен процес бях без контакт с родителите и приятелите си, никого не виждах, освен хората на терен. Освен това Яна си представяше героинята доста по-слаба от мен и бях поставена на много стриктна диета два месеца, трябваше да сваля доста килограми. От много неща бях лишена, но в момента виждам, че абсолютно всичко си е заслужавало и бих го направила пак.

Какво е общото между Маргарита и Дида, има ли нещо общо изобщо?

Има, има. Според мен всеки един актьор трябва да намери личен мотив в себе си, за да изкара истината на един герой. При мен беше това, че аз съм толкова борбена, колкото и Дида, и ще направя всичко възможно да постигна мечтите си. Не по толкова брутален начин бих го направила аз, но успях да стигна до ролята така, както тя почти успя да се пребори да стигне до майка си.

Доста от зрителите бяха шокирани от ситуацията в училищата - доколко това е реално, има ли засилване на някои факти?

Яна е писала сценария по време на учебни часове в Ямбол, а аз като една бивша ученичка мога да кажа, че такива ситуации има, не са пресилени. Знам, че много хора не вярват на това, което виждат, но много деца крият истината от родителите си или родителите казват: "Ти трябва да отидеш на училище", а детето бива тормозено... За нас беше много рисково да покажем истината, но тя е такава, каквато е. Все някой трябваше да го направи, защото сега много деца ще намерят нещо общо със своите истории и това може би ще им помогне по някакъв начин. А за нас това е най-важното, защото филмът е много по-голям от всички нас.

Цялото интервю с Маргарита Стойкова може да чуете в звуковия файл:


"Диада"

Сценарий: Яна Титова
Режисьор: Яна Титова
Оператор: Мартин Балкански

С участието на: Маргарита Стойкова, Петра Църноречка, Жаклин Георгиева, Цветан Алексиев, Анастасия Ингилизова, Иван Бърнев, Ема Терзиева, Силвия Лулчева, Жана Яковлева, Стоян Дойчев, Васил Бинев, Ирмена Чичикова, Таня Шахова, Гергана Гълабова, Кейт Никълс, Петя Титова, и други.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българские рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 10.05.24 в 07:30

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00