Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Шест електробуса пуснаха пробно по две линии във Варна

| обновено на 03.10.23 в 09:22

Шест от новите електробуси вече са пуснати в експолоатация пробно по варненските улици. Те се движат от няколко дни по две от линиите на Градския транспорт - 148 и 209. Превозните средства се зареждат на две бързи временни зарядни станции, които се намират на обръщачите на "Почивка" и в кв. "Владислав Варненчик", съобщи Николай Антонов, директор на "Градски транспорт"-Варна. 

Той уточни, че все още се чакат устройствата, необходими за тръгването на останалите електробуси. Без тях няма как да се изгради цялата мрежа. "Това е временно, докато не пристигнат КРУ-тата", каза Антонов. КРУ или "Комплексно разпределителни устройства" са последните елементи, които се чакат от световния производител "Siemens". 


Антонов допълни, че се прави всичко възможно да се работи паралелно. "В момента ще изградим временно захранване от други трафопостове. Няма как всички да ги пуснем в експлоатация. Всичко ще стане поетапно. Няма възможност на всичките наведнъж да се преместят билетните системи. Поетапно ги преместваме от старите на новите", каза още той. 

Впечатлени от новите електробуси са варненци, които пътуваха в един от тях - номер 148, тази сутрин. Някои от тях обаче са песимисти и споделят, че въпреки че има камери, няма как да бъдат опазени от вандализъм. Специални седалки за хора с увреждания и места, където могат да се зареждат мобилни телефони, са сред удобствата, които одобряват пътуващите. 
Един от недостатъците е, че вратите не се затварят от първия път, коментират още анкетираните.

Подробностите чуйте в репортажа на Даниела Стойнова:


Снимки: Даниела Стойнова


БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Голям пожар в бившето помощно училище във Варна

Пожар е възникнал в сградата на бившето помощно училище "Братя Миладинови" във Варна. На място са изпратени пет екипа огнеборци, съобщиха от варненската полиция.  Сигнал за инцидента е подаден в 18,25 часа.  Пламъците са обхванали и покрива на изоставената постройка.  Няма опасност огънят да засегне сгради в съседство. Няма данни за пострадали...

публикувано на 01.12.23 в 19:34

Новото ръководство на НЗОК подаде оставки

Управителят на НЗОК Станимир Михайлов и подуправителят проф. Момчил Мавров са депозирали оставките си в деловодството на Народното събрание, потвърдиха за "Хоризонт" от институцията. Оставките на двамата бяха поискани по-рано днес от партиите, които подкрепят правителството.  От ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС обявиха, че така изглаждат споровете си около..

публикувано на 01.12.23 в 17:45

С около 6.5% по-висока цена на газа предлага Булгаргаз за декември

87,50 лева/MWh (без акциз и ДДС) е окончателно предложената цена за м. декември 2023 г., по която „Булгаргаз“ ЕАД да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Увеличението е с около 6.5% спрямо утвърдената цена за м. ноември и е по-ниско от предварително..

публикувано на 01.12.23 в 17:07

Кметът на Варна и Енергото обсъдиха съвместни действия при бедствия и подобряване на мрежата в местностите

Кметът на Варна Благомир Коцев и представители на  ЕНЕРГО ПРО обсъдиха съвместни действия при бедствия и аварии и изграждането на нови електроразпределителни мрежи в местностите. Днес във Варна се състоя поредната среща от планираната програма на управи-телите на ЕНЕРГО-ПРО за обсъждане на теми от взаимен интерес с представители на местната власт на..

публикувано на 01.12.23 в 16:25

ОбС-Варна избира председатели на комисии на 7 декември

Общинският съвет на Варна ще заседава на 7 декември. На сесията местните депутати трябва да изберат зам.-председател и председатели на постоянните и временни комисии. Ще бъдат гласувани и измененията и допълненията в Правилника за организация и дейността на ОбС- Варна.

публикувано на 01.12.23 в 15:15

Водоподаването в Гурково и Тригорци се нормализира

Водоподаването в Гурково и Тригорци се нормализира, съобщиха кметовете на населените места във връзка с вчерашното недоволство , изразено пред Общинския съвет в Балчик, да се вземат мерки срещу безводието, което мъчи селищата в последните седмици. Кметът на Дропла Денчо Попов заяви, че днес и при тях водоподаването се нормализира. Не е така в село..

публикувано на 01.12.23 в 14:49

Водата във Варна поскъпва - 5,47 лева за кубик

Водата във Варна отново поскъпва. Ще плащаме по 5,47 лева за кубик от 1 януари. През 2024 г. за 8 регионални дружества се предвижда увеличение под 10% на цените на ВиК услугите спрямо действащите цени на ВиК услуги за 2023 г. - в областите Кюстендил, Шумен, Перник, София - област, Силистра, Стара Загора, Варна и Плевен. За 6 дружества планираното..

публикувано на 01.12.23 в 14:23