Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люба Батембергска:

Все още има места със запазена природа по Северното Черноморие. Въпросът е тя да остане такава

Екоактивистът от инициативата "Да спасим Кара дере" с коментар на законопроекта за изменение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие

| обновено на 04.10.23 в 12:33
Снимка: БГНЕС

Да се забрани строителството в непосредствена близост до защитените морски плажове, да има по-високи глоби за неправилно поставени преместваеми обекти и разрушаване на дюни. Това предлагат Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски в законопроект за изменение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, внесен в Народното събрание. 

Идеята е да се забрани всякакъв вид строителство на 500 метра от границите на защитените плажове Иракли, Кара дере и Корал, както и да се завишат санкциите за нарушителите. Наистина ли това ще спре строежите или има опасност да отприщи строителството след забранената зона? 

Екоактивисти изразиха скептични мнения и становища за предвижданите промени. Една от тях е Люба Батембергска от инициативата "Да спасим Кара дере". Въпросът е каква роля ще имат тези 500 метра и дали това ограничение ще се справи с проблема с презастрояването по морето, коментира в предаването "Море и бряг" по Радио Варна Люба Батембергска.

Според нея един от проблемите на законопроекта е, че той се ограничава само до трите плажа. "Но има още някои запазени места по Черноморието, за които отдавна много хора искат да бъдат защитени и те се намират по Северното Черноморие", коментира Батембергска. Тя допълни, че туристите, избрали за своята почивка плажовете на север, отиват там главно заради природата. "Все още на Дуранкулашкото езеро, Шабленското езеро, на Крапец, все още има изключително красива и запазена природа. Но тези места не са включени в законопроекта, за тях все още няма достатъчно добро трайно решение", каза Люба Батембергска. 

Тя допълни, че законопроектът за изменение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие предвижда още забрана за строителство на 100 метра в Зона "А". "Това е добра крачка. Специално на север може да ни предпази да имаме бетонен бряг", каза още тя. 

Люба Батембергска коментира, че има детайли, които трябва да бъдат изчистени в законопроекта. "Нека не се получава така, че едни крупни инвеститори да получат висока компенсация, с която ще могат да си довършат инвестиционните планове за строеж от 500 метра нататък", допълни тя. 

Батембергска добави, че с представители на "Да спасим Кара дере" текстовете в законопроекта не са обсъждани. "Това е една стара идея. Ние сме казали, че 500 метра не вършат работа за Иракли и Кара дере например. Те не вършат работа и за Дуранкулак, и за Крапец", посочи тя. 

Според Люба Батембергска, адекватното разстояние е в зона "Б" - на 2 км. от самите местности. "За щастие все още има места по морето със съхранена природа. Въпросът е тя да остане такава", допълни Батембергска. 

Тепърва предстои обсъждане в ресорните парламентарни комисии. "Ние ще участваме. Отдавна сме си казали мнението, което се надяваме да бъде чуто", каза Батембергска. 

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл:



По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 90 държави подкрепят териториалната цялост на Украйна

В проектодекларацията на международната конференция, която се провежда в Швейцария, се призовава за зачитане на украинската територия и се отхвърля всяка ядрена заплаха срещу страната. Служебният министър-председател Димитър Главчев, който участва във форума, заяви, че: "България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и..

публикувано на 16.06.24 в 15:26

Слънчево начало на седмицата

Ще е предимно ясно и слънчево, почти тихо. По Черноморието следобед ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Минимални температури между 15° и 20°, максимални от 29° до 34°, по Черноморието между 26° и 29°, за Варна минимална около 19°, максимална около 29°.  Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода между 21° и 24°.

публикувано на 16.06.24 в 13:10

СЗО: Има нужда от нови антимикробни лекарства

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, оповестен тази седмица, предава БНТ. Целта на годишния доклад на СЗО е да оцени дали настоящите научноизследователски и развойни дейности..

публикувано на 16.06.24 в 12:37

Надзирателите в Ростов са освободени, нападателите бяха ликвидирани

Надзирателите в Ростов са освободени, нападателите бяха ликвидирани Силите за сигурност освободиха двамата надзиратели в руски затвор в Ростов, които бяха взети за заложници от затворници, членове на "Ислямска държава" /ИД/. "По време на специална операция престъпниците бяха ликвидирани. Служителите, взети за заложници, бяха освободени и не са..

публикувано на 16.06.24 в 12:33

Нов кървав екшън на Евро 2024, Берлин е под обсада

Нов кървав екшън на Евро 2024, Берлин е под обсада Нов кървав екшън със замесени футболни фенове разтърси Германия след началото на Евро 2024. Стотици полицаи са блокирали берлинския квартал Моабит, след като неизвестен е стрелял по време на мача между Италия и Албания (2:1) в събота вечерта, информира Bild. 23-годишен мъж е сериозно пострадал. Тойй..

публикувано на 16.06.24 в 11:39

Незаконните преминавания на границата на ЕС са намалели с 23%

Незаконните преминавания на границата на ЕС са намалели с 23% Регистрираните незаконни преминавания на границите на Европейския съюз са намалели с 23% до близо 80 000 души през първите пет месеца на 2024 г., сочат предварителните данни на Фронтекс. Най-голям е спадът по маршрутите през Западните Балкани и Централното Средиземноморие, съответно със 71%..

публикувано на 16.06.24 в 11:37

Затворници от "Ислямска държава" взеха за заложници двама надзиратели в Ростов 

Двама надзиратели в руски затвор в Ростов са взети за заложници от затворници, членове на "Ислямска държава" /ИД/, съобщиха държавните медии. Полицейски източник заяви, че сред нападателите има членове на терористичната групировка, които трябва да се явят пред съда по обвинения в тероризъм. Русия беше мишена на няколко нападения, за които..

публикувано на 16.06.24 в 11:36