Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Цветелина Тотомирова: Замърсяването на въздуха оказва въздействие върху целия ни организъм

| обновено на 04.10.23 в 21:26
4
доц. д-р Цветелина Тотомирова - ендокринолог, ВМА - София
Снимка: Сияна Спиридонова

Над 40 лекари от цялата страна участват в Лекарската мрежа "Въздух за здраве". Специалистите са от различни области на медицината и съвместно работят за подобряването на качеството на въздуха в страната. Чрез включването в дебата за чист въздух, лекарите целят подобряване на общественото здраве, изграждането на устойчива икономика и подобряване на качеството на живот на хората. Този следобед в Ректората на Медицинския университет във Варна ще се проведе среща със студенти, на която студенти по медицина ще се обединят в Студентската мрежа "Въздух за здраве" - естествено продължение на дейността на лекарската мрежа. Сред лекторите на срещата е доц. д-р Цветелина Тотомирова от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във Военномедицинска академия, София, член на лекарска мрежа "Въздух за здраве". Повече за идеята на мрежата и за последиците за здравето ни от мръсния въздух, чуйте от разговора с доц. Тотомирова:

Проучванията във връзка с вредата върху човешкия организъм предполагат, че замърсителите на въздуха могат да действат като ендокринни разрушители. Доц. Тотомирова, има ли пряка връзка между ендокринните заболявания и лошото качество на въздуха?

За съжаление се потвърждават тези данни. Когато говорим за мръсния въздух някак си интуитивно го асоциираме с белодробни заболявания, със сърдечносъдови промени. Това е нещото, което е по-широко познато на обществото. Истината е, че тези вредни въздействия се оказват върху целия организъм. Първо променят имунологичната система, променят всеки един орган в нашето тяло. За съжаление се натрупват много данни, че се засилват ендокринните прояви като при захарния диабет отчетливо това е един от факторите, които има значение за увеличаване на честотата. Също така въздействие се отчита и по отношение на репродуктивната функция на организма, промени в сперматогенезата при мъжете, по отношение на зачеването при жените - неща, които някак си досега не сме ги асоциирали с прякото въздействие на замърсяването. Все повече данни, реални клинични и статистически, потвърждават това.

Кои симптоми са преобладаващи при Вашите пациенти и са последица от лошото качество на атмосферата?

Като цяло симптомите не са пряк резултат от въздействието на замърсяването. Симптомите са както при други причини - захарен диабет, развитие на инсулинова резистентност, покачване на телесното тегло - неща, които възникват като резултат. Проблемът е, че за съжаление замърсяването се намесва в един твърде ранен етап от развитието на тези патологични промени и в крайна сметка дългосрочно води до тези изменения. Така че самите симптоми не са алармиращи, проблемът е преди това, че се нарушават патогенетичните механизми, които в крайна сметка ще доведат до прояви.

Доколко замърсеният въздух въздейства на естествения хормонален баланс в човека?

Определено има въздействие, не само по отношение на това, което изброих с инсулинова резистентност, развитие на диабет, с промените на фертилитета. Истината е, че замърсяването подлага имунната система на организма на едно постоянно дразнене, на постоянна борба. Неща, които в крайна сметка реагират на адаптацията на организма към стреса. В крайна сметка ние нашето тяло го подлагаме по този начин на едно непрекъснато дразнещо въздействие на патологичен механизъм, който в крайна сметка води до това, че непрекъснато да се борим с нещо си, а това като адаптационна система - ендокринната система и хормоналните нарушения винаги реагират. Всяко едно нещо, което допълнително натоварва тялото, води до промени и реално тези заболявания са израз на това.

Доц. Тотомирова, в началото на есенно-зимния сезон и застудяването сме - така наречения „мръсен сезон“, заради замърсяването на въздуха. Какви са Вашите препоръки за по-добро здраве?

Това, което винаги препоръчваме е повече време на открито. Естествено това е нож с две остриета, защото чистотата на въздуха винаги трябва да бъде преоценяна, но истината е, че човек, когато прекарва повече време на открито сред зеленина си осигурява това да прочисти своето тяло първо откъм негативните въздействия на вредните прахови частици, на вредните замърсители от въздуха, второ осигурява една по-голяма емоционална стабилност и удовлетвореност. Така че това са две неща, които балансират в нашето тяло. Препоръчвам и повече движение и физическа активност, без излишно натоварване. Няма нужда да бъдем спортисти, но е хубаво да се натоварваме физически, защото това осигурява на нашето тяло един баланс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40