Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На прощаване с плоския данък

| обновено на 05.10.23 в 12:40
Стоян Панчев
Снимка: БГНЕС


От началото на 2024 г. България трябва да въведе т.нар. глобален минимален корпоративен данък в местното законодателство. Идеята е да се постигне справедливо минимално облагане на големите международни групи в държавите, където оперират. В България ще са засегнати няколко големи местни групи с обороти над 750 милиона евро, както и дъщерни дружества на големи международни групи. Очакваните допълнителни приходи за България от този данък са около 220 милиона лева по изчисления на Министерството на финансите. Икономистът Стоян Панчев очаква новият данък да доведе до влошаване на конкурентноспособността на България като инвестиционна дестинация:

"Неприятна е тенденцията, че на една голяма група компании - около хиляда - по-големи международни ще трябва да им се увеличи корпоративния данък с 5 процентни пункта и ще стане 15%. Това означава, че започва постепенно разваляне на т.нар. плосък данък в посока на увеличаване на неговата стойност. Очаквам част от тези международни компании да започнат да разглеждат България като по-малко атрактивна дестинация за откриване на дъщерни дружества."

Стоян Панчев е сигурен, че  държавата няма да спре дотук и след няколко години може да обложи с по-висока ставка друга част от компаниите или от населението:

"Една дълго присъствала процедура на облагане с 10% на всички фирми в България ще бъде сменена и това може фундаментално да влоши конкурентната позиция на страната ни като инвестиционна дестинация."

Държавата можеше да се противопостави на този данък, каза икономистът и припомни, че първоначално България е имала негативно отношение към глобалния данък,  но впоследствие управниците ни бързо смениха позицията си. От нея трудно можем да излезем, но не е невъзможно. Това ще изисква допълнителни дипломатически напъни, макар че виждаме как за други теми, като Шенген например, не се справяме. Така остава още един проблем, който да прехвърлим на дипломацията. Според Панчев,  обаче,  не е реалистично да се води тази битка.

Положителна промяна в данъчните закони за 2024 година е ефективното намаляване на данъка за потребителите, които търгуват с крипто валути.  На сектора ще бъдат признати 10 % разходи, които ще доведат до ефективна данъчна ставка от 9%.

Както няма ДДС върху здравните услуги, може би не трябва да има и при лекарствата, коментира икономистът.  Според него за едни сектори има логика да ползват облекчено ДДС, но за други, като например за ресторантьорите,  такава няма и от Министерството на финансите са прави да искат връщане на пълния данък за бранша.

Стоян Панчев определи като странна идея да се получава отстъпка от 0.5% от платения ДДС при регистрация в НАП на касови бележки за купени стоки и услуги през годината:

"Предполагам, че в НАП няма да са много доволни от въвеждането на тази мярка. Това означава още по-голяма форма на бумащина и бюрокрация. Не е добре премислена тази идея във формата, в която ни се представя."

Чуйте повече в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българские рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 10.05.24 в 07:30

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20