Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хижари "заключиха" пътя към Петрич кале

2
Снимка: архив

Достъпът до ранновизантийската и средновековна българска крепост Петрич кале е необлагоприятен за туристите, особено когато я посещават за първи път. Пътят с кола е изронен и с много дупки, а двете пешеходни пътеки, които тръгват от село Разделна не са обозначени, така че туриста да се ориентира кой от двата да избере. "Изненадваща такса от 5 лв. за паркинг ни поискаха, когато стигнахме до хижа "Петрича". Собственикът на хижата ни каза, че за да минем трябва да му дадем 5 лв., защото това е частен път. На въпроса ми защо тогава пътят е в такова лошо състояние, той отговори, че ако той не поддържа пътя нямало да ги има дори дупките.  А на този път ни изведе навигацията, която показваше, че можем да стигнем до хижата и оттам да отидем и да разгледаме крепостта." Това разказа Катерина Петрова, която през почивните дни е предприела пътуване до Петрич кале и изрази разочарованието си от липсата на достъп до крепостта от първия път и на удобни табели оказващи възможните маршрути с кола и пеш към обекта. 
Пътят не се поддържа от Община Аврен, отговориха ни м.г., че пътят води до нас и ни е да си го поддържаме. Това каза собственичката на хижа "Петрича" Жулиета Савова, която потвърди, че събират такса. Пътят свършва пред хижата, а 5 лв. са за паркинг на наш частен терен и най-вече заради разходите, които сме направили за да просветлим пътя (кастрене на клони и косене на трева), от Разделна до хижата, обясни тя. Община Аврен ни даде разрешително да просветлим пътя, защото и пожарна не можеше да стигне там. А м.г. имаше пожар на калето, точно на разкопките. И не е никак наша грижа, но мъжът ми лично с нашия автомобил преведе пожарникарите. Писахме до Министерството на културата и до Президента, някой да съдейства, изпратили са писмо до общините, а те ми отговориха че правят всичко възможно по техния бюджет. Просто са ни оставили да се борим сами, разказа Савова.
За да продължиш пеш към Петрич кале, обаче трябва да минеш през този частен двор срещу 5 лв. или... да се върнеш в Разделна
Това не е такса, а дарение за поддържане на пътя, има и кутия там. Тя не е регламентирана такса, призна Жулиета Савова и допълни, че търси варианти да узакони събирането на пари за престой на колите върху терена, който е тяхна собственост. Писала съм до министерства и общитните (б.ред.Белослав и Аврен), но нямам отговор още, допълни собственичката на хижата. 
Обшина Аврен не е информирана по никакъв начин, че на хижа Петрича се събират пари за преминаване през терена им. Но след като имотът е частна собственост, ние нямаме касателство за какво точно ще се използва. Всяка година от Министерството на културата съставят един протокол, в който двете общини биват информирани ако има съответни проблеми с крепостта. В тази връзка беше направено геодезическо заснемане и се оказа, че една част от крепостта попада в територията на Община Белослав, а  другата, която е по-голяма в Община Аврен. 
Така споделеното административно деление води до безстопанственост или поне такъв е виждаяя резултат, с който се сблъскват туристите.
Информацията за културно-изторическата забележителност е Google: "Културно-историческата забележителност попада на територията на две общини Белослав и Аврен и в резултат поддръжката на пътя и пътеките към нея се оказа с размита отговорност. Крепостта е разположена на висока каменна тераса над село Разделна, част от Авренското плато. Землището и е част от Община Аврен. До нея се достига през село Разделна. В края на селото се продължава по неасфалтиран път и зле обозначена туристическа пътека. Североизточно от крепостта се намира защитена местност Петрича, а по пътя към нея има туристическа хижа. На ръба на скалния венец на 13 септември 2015 г. е издигнат и осветен метален кръст. Кръстът е знак на възпоменание на жителите на село Разделна за наводнението от 1 февруари 2015 г."
Крепостта е изградена през V – VI век като част от ранновизантийската отбранителна система. В периода на Първата българска държава вероятно е престанала да функционира като отбранително съоръжение, а в землището около нея се изграждат славянски селища. Данни за Петрич кале има от 1154 г. от арабския пътешественик и географ Мохамед ал-Идриси. Той описва крепостта като „голям, хубав и богат град“. В годините на византийско владичество тя отново функционира, а през Втората българска държава преживява разцвет. Превзета е от османците през 1388 г. На 7 ноември 1444 г. до твърдината Петрич достигат войските на Варненския кръстоносен поход. Според източниците, кръстоносците разбиват портите с оръдия и срутват участъци от зидовете. Филип Калимах съобщава за бойната доблест на полския рицар Лешко Бобжицки при щурма на твърдината. Крепостта е проучвана в началото на ХХ век и през 70-те години. Проучванията са възобновени едва през второто десетилетие на XX век.
В крепостта са разкрити различни артефакти като стрели, пръстени, монети, колани, накити, много железни предмети. 
По информация на Радио Варна в момента там също се провеждат разкопки от екип археолози от РИМ-Варна, ръководен от Мария Войкова. 
По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Игнатиево и Доброглед след пожара (СНИМКИ)

Пожарът, който вчера се разгоря в тревни площи извън границите на Игнатиево, е стигнал до дворните врати на къщите на хората от вилната зона на Доброглед. Пострадали хора няма, няма и обгорели къщи, но всички са се изплашили, че стихията ще подпали домовете им. Огънят е тръгнал от сухите треви извън границите на Игнатиево, каза за Радио..

публикувано на 28.06.24 в 16:11

Варненец е европейски шампион по футбол за капитани-пилоти

Капитан Димитър Димитров е европейски шампион по футбол, но не на УЕФА Евро 2024. Варненецът беше част от отбора, който тази година спечели първенство по футбол на Европейската морска пилотска асоциация. Домакин на турнира беше най-големия от Канарските острови – Гран Канария. Капитан Димитров беше единственият български представител на..

публикувано на 28.06.24 в 15:03

С ритуала "зажънване" започна прибирането на реколтата в Соколово (СНИМКИ)

На първо място да сме живи и здрави и да се радваме на добра реколта. Това си пожелаха днес жителите на балчишкото село Соколово, поставяйки начало на жътвената кампания в района - с наричания, музика, хора и веселие . Техниката навлезе в пшеничените полета след ритуалното зажънване. Този ден е празник за нас, защото дава хляба ни, казват местните..

публикувано на 28.06.24 в 14:15

Европейските шампионати по хандбал във Варна със свой химн

Европейските шампионати по хандбал, които ще се проведат във Варна, вече имат свой химн, създаден от лейбъла на DJ Teddy Georgo. Летният хит на Theo Feat. Teddy Georgo, Galina & Raya – Better Late Then Never (По-добре късно, отколкото никога)  e песен, създадена специално за първенствата по плажен хандбал в България 2024.  Химнът носи енергията и..

публикувано на 28.06.24 в 10:19

Състезание по приложно колоездене за деца утре във Варна

Деца на възраст между 10 и 14 години ще се впуснат в надпреварата по приложно колоездене, която ще се проведе в събота, 29 юни на площад "Антон Новак" в Морската градина. Състезанието започва в 10:00 часа. То се организира от Спортен клуб по автомобилизъм - Варна, съвместно с КАТ-Варна, БЧК, общината и други институции и организации...

публикувано на 28.06.24 в 09:56

ОбС гласува средства за 15 варненски двойки с репродуктивни проблеми

15 варненски двойки с репродуктивни проблеми ще бъдат подпомогнати от общинската инвитро програма. Десет от семействата ще получат по 2 000 лв. за медицински изследвания и манипулации, а останалите пет – по 3 500 лв. за инвитро с донорска яйцеклетка, реши с пълно единодушие Общинският съвет на днешното си заседание. Общата отпусната сума е в размер на..

публикувано на 28.06.24 в 09:15

Варненски ученици изобретиха умна кутия, в която можем да отглеждаме зеленчуци

Ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна изобретиха кутия, в която могат да се отглеждат различни растения в домашни условия. С помощта на умната машина за зеленчуци и билки с хидропоника всеки може да си бере свежа салата от кухнята.  Това вече е възможно благодарение на изобретението на четиримата ученици от МГ-Варна  и тяхната..

публикувано на 27.06.24 в 13:47