Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата със специални нужди и социализацията

Снимка: Феникс Джуниър

Социализацията е най-големият проблем за хората със специални нужди. От една страна пандемията, от друга негостоприемната градска среда, от трета – ограничените възможности за общуване, все повече изолират тази, за съжаление, все по-незабележима част от обществото. Което също се състои от хора, които имат своите радости, проблеми, тъжни моменти и мечти.

Алиа Викторова е на 15 години. Родителите й забелязват, че има някакъв проблем още в първия месец след раждането, връща се в миналото майка й Ирина Викторова.

"Диагностицираха я официално на две години. Минала е през различни диагнози през годините. В момента диагнозата й е Синдром на Аспергер, което е високо функционираща форма на аутизъм."

Независимо от диагнозата едно от нещата, които Алиа умее с лекота, е да общува с хората и да намира приятели.

"На нея й е по-лесно, отколкото на мен, признавам си. И аз много уча от нея за общуването."

След пандемията от Ковид – 19 социалният живот на Алиа е много ограничен. Друг проблем е, че колкото по-големи стават децата със специални нужди, толкова по-малко възможности имат за извънкласни занимания и терапия.

"Като че ли повечето интервенции и възможности са фокусирани върху по-малките деца. В един момент се оказа, че беше много трудно да намерим къде да ходим, за да може тя да намери място, където да се изявява, да намери нови приятели."

Алиа учи в американско училище. Осми клас е. И сигурно ще се изненадате, но се изразява по-добре на английски отколкото на български. Защото граматиката е по-лесна.

С Алия и майка й се срещнахме малко преди поредната театрална репетиция на театър "Феникс". Премиерата на новата постановка ще бъде в Младежкия дом във Варна на 20 октомври от 18 часа. Коя е постановката? Само ще разкрия, че е по Стефан Цанев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбор от Варна ще представя България на Европейското по FLL LEGO роботика

За първи път български отбор отива на подобно състезание в Норвегия. Това е о тбор Zentix, който спечели първото място във фестивала по роботика FIRST® LEGO® League България. Второто издание на фестивала се проведе на 20 април в Бургаския свободен университет, а негови организатори са Център за творческо обучение и Община Бургас.  След класирането..

обновено на 13.05.24 в 08:13
Ивайло Стойчев и Оскар.

Ивайло и Оскар по пътя към Олимпиадата в Париж

Петима български полицаи с кучета ще са част от многонационалният екип, който ще се грижи за сигурността във френската столица Париж по време на Олимпийските игри. Единият екип е от София и по два екипа са от дирекциите на полицията в Пловдив и във Варна. Общо в охраната и безопасността на олимпийските обекти ще се включат полицейски..

публикувано на 13.05.24 в 08:05

Швейцария е победител на "Евровизия"

Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът". 24-годишният Немо извоюва победата с 591 точки. "Надявам се, че този конкурс ще продължи да се застъпва за мира и достойнството за всеки човек по света", заяви той при получаването на наградата, предаде БНР. За Швейцария настоящото..

публикувано на 12.05.24 в 15:07

Днес е Томина неделя

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото..

публикувано на 12.05.24 в 08:10

„Подай ръка – спаси лапа“ от приюта в Каменар ще се проведе във Варна

Кампанията „Подай ръка – спаси лапа“ ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина. Събитието се провежда за трети път, като тази година мотото е „Осинови порода „любов“. Организатор е Ротаракт клуб – Варна и техни партньорски организации, със съдействието на Община Варна. Целта на кампанията е да насърчи..

публикувано на 12.05.24 в 06:20

Полярно сияние оцвети небето и над България

Необичайно полярно сияние, дължащо се на слънчево изригване, беше наблюдавано в България през изминалата нощ, съобщава БНР. На явлението, което оцвети небето в пурпурно-алено, можеха да се наслаждават в Румъния, Молдова, Полша, Германия, Франция, Англия, Гърция и Унгария. Снимка: Meteo Bulgaria

публикувано на 11.05.24 в 16:52
Цар Фердинанд

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

Цар Фердинанд се завръща в България. Пренасянето на тленните останки от Кобург в София се очаква до месец, съобщиха от двореца „Врана“, предаде БГНЕС. След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква „Св. Августин" в същия град. В годината на смъртта му погребението на царя..

публикувано на 11.05.24 в 15:04