Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Антонов: Не мога да си представя ден без глътка кафе

| Интервю

Кафето е втората най-търгувана стока на света. Нарежда се между петрола и природния газ в класацията на световно търгуваните стоки. САЩ и Европа са най-големите пазари, следвани от Китай. Дневно в света се изпиват 2,3 милиарда чаши кафе! Около 25 милиона работници са заети в отглеждането и събирането на кафе от около 110 милиона декара насаждения с кафе на Земята.

Кафето е неотменна част от ежедневието на почти всеки от нас. Консумирането на тази напитка се е превърнало в ритуал, който съпътства деня ни, независимо дали е натоварен или не, дали е делник или празник. Много от нас просто не могат без кафе.

Животът и професията на Иван Антонов са свързани с кафето от много години. Страстта му към напитката го е отвела до редица дестинации по света, докоснал се е до други култури, опитал е различни видове кафе. Не би могъл да си представи утрото без чаша топло кафе.

Хората трябва да изберат точния микс кафе, който им харесва. Кафето има две основни характеристики: плътност и киселинност. Плътността е свързана с това колко е "силно" кафето и можем да я контролираме чрез количеството. А киселинността е фиксирана характеристика, която не можем да променяме. Тя определя мекотата, сладостта, вкуса на кафето.

Двата основни вида кафе, отглеждани за търговски цели, са Арабика и Робуста. Арабиката е доста по-мека и вкусна, с по-голяма киселинност. Докато Робустата е с твърд, земен вкус, с много повече кофеин, без никаква киселинност. Разликата между двата вида кафе е огромна. Вариантите за консумирането им са два: или да се пие само единият вид кафе - това по-често е Арабиката, или да се направи бленд между двата вида.


Ти лично какво кафе обичаш да пиеш?

Аз пия чиста Арабика, изследвам различни видове. Харесва ми, защото тя не е силно кафе, няма много кофеин в нея, а и мазнините и захарите, които съдържа, ѝ придават сладък вкус и няма нужда да се добавя захар.

Каква машина трябва да си купи човек, за да пие хубаво кафе?

Най-хубавото кафе не се получава чрез машина. Кафето като напитка е открито преди много векове, когато е нямало кафе машини. Те обаче са необходими, за да добием вкусовете на различните видове кафе. Например при приготвяне в джезве температурата е твърде висока и чрез изпаренията се лишаваме от полезните вещества и добрия вкус на кафето. За мен най-доброто кафе е приготвеното по методите от преди векове: зърната се киснат във вода около 18 часа, прецежда се и се пие. По този начин всичко полезно в него се съхранява.

Не бива да забравяме и съхранението на кафето. Преди всичко, трябва да купуваме само зърна - не купувайте смляно кафе! Добре е да го мелим вкъщи непосредствено преди приготвянето му - на мелачка или направо в машината, ако има такава функция. Човек трябва да си купува такова количество кафе, което може да изпие за два-три дни. Кафето се съхранява в контейнер, който го изолира херметически - има голямо разнообразие от тях на пазара. След като едно кафе се изпече, активният му период на развитие е от втория до четиринадесетия ден - тогава то изпуска газовете си, маслата му излизат на повърхността и в края на този период кафето е най-подходящо за консумация.

Откъде идват най-добрите сортове кафе?

Видът Робуста вирее на около 800 метра надморска височина, а Арабика - на около 1800 метра. Най-добрата Арабика се произвежда в Етиопия, Никарагуа, Кения, Колумбия. А майстори на Робустата са Индия, Индонезия, Бразилия.

А ако искаме да си направим собствен бленд, на кафе с какъв произход да заложим?

Тук опираме до вкуса на всеки отделен човек, но аз имам една формула, която винаги води до отличен резултат. Когато смесим две Арабики с една Робуста, се получава страхотна комбинация. Съотношението е 40%:40%:20%. Арабиките са Етиопия и Кения, а Робустата - Виетнам или Индонезия.

За още полезни съвети, за оксиморона безкофеиново кафе и за ролята на кафе културата в съвременния живот, слушайте целия разговор с Иван Антонов в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05

Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS): По време на пандемията една част от мен се радваше на принудителната ваканция

Интервю с Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS) В края на миналата година китаристът на AMORPHIS Tomi Koivusaari издаде първия си солов албум под името BJØRKØ. Проектът съществува от 2008, но едва през 2023 на бял свят се появи дебютът „Heartrot”. В него участват много гости като Jeff Walker от CARCASS, Shagrath от DIMMU BORGIR, Tomi Joutsen от..

публикувано на 02.05.24 в 08:35

Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION): В изкуството не трябва да се допускат компромиси

Интервю с Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION) Нидерландската симфонична метъл банда DELAIN е част от фестивала „Мидалидаре – Рок в долината на виното”, който тази година е между 12 и 14 юли. Отново в село Могилово. DELAIN ще излязат на сцената през първия фестивален ден, когато хедлайнъри са ACCEPT. През миналата година бандата..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Експерти за ограниченията за електрическите тротинетки: Заповедта, която се грижи за безопасността за пешеходците, ще увеличи опасността при шофьорите

На последното заседание на Общинския съвет във Варна бяха приети измененията в правилата за движение на електрическите тротинетки. По силата на новата заповед, се въвежда ограничение на скоростта им до 25 км/ч. Забранява се и движението им в паркове, градини, площади и детски площадки, както и тротоари и кръстовища с пресичания на..

публикувано на 01.05.24 в 09:55