Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАЗ се обявява против инсталирането на ВЕИ върху обработваема земеделска земя

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) се обяви категорично против инсталирането на ВЕИ върху обработваема земеделска земя. Позицията си представиха в отворено писмо/

"Искаме да обърнем внимание на нарастващата тенденция да се променят основни земеделски закони през преходни и заключителни разпоредби на закони, касаещи други области на икономиката.

Пресен пример за това е обнародвания Закон за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници – част от законите по Плана за възстановяване и устойчивост, с който народните представители въведоха и промени в Закона за опазване на земеделските земи. Депутатите премахнаха почти всички ограничения пред поставянето на инсталации за производство на ВЕИ върху обработваема земя.

Бихме искали да отбележим, че допускането на безконтролен строеж на ВЕИ ще повлияе на същинската стойност на земята, която е ограничен, невъзобновяем ресурс, посочват в позицията си те.

НАЗ отбелязва, че обработваемата земя е ограничен ресурс и ние те като част от селското стопанство на България са поели отговорността за осигуряването на продоволствената сигурност на страната, заедно със социалната отговорност за доставяне на жизненоважна земеделска продукция на страни, които не могат да задоволят собственото си потребление.

В този смисъл облекчаването на законовите процедури по промяна на предназначението и категорията на обработваемата земя, и превръщането на конституционната разпоредба „по изключение“ в масова практика, както и последващото все по-интензивно застрояване на земеделски земи за целите на ВЕИ, застрашават в значителна степен производството на селскостопански продукти и поминъка на земеделските стопани, предупреждават от НАЗ.

"Във връзка с гореизложеното, Национална асоциация на зърнопроизводителите е категорично против реализирането на инвестиционни предложения за изграждане на вятърни енергийни паркове и соларни паркове върху плодородната българска земеделска земя. Искаме да предпазим обработваемата земя да бъде превърната в строителна площадка необратимо, а отнемането на хумусния слой и изливането на хиляди кубици бетон да унищожат завинаги тези земи", гласи още текстът




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пострадалата при инцидента край Аксаково остава в тежко състояние

58-годишната жена, която е настанена в реанимацията на болница "Св.Анна", все още е с опасност за живота.  Тя е в медикаментозна кома, но е стабилизирана, съобщиха от здравното заведение. Жената е претърпяла операция за отстраняване на далака, както и на левия й крак,тъй като е с тежка фрактура.  Стана ясно, че загиналият 63-годишен мъж е..

публикувано на 17.05.24 в 07:19

Зрелостниците се явяват на матура по БЕЛ

Малко преди 6 часа тази сутрин беше изтеглен Вариант 15 на дъжавния зрелостен изпит по български език и литература. За него заявления са подали над 50 000 зрелостници. Ангажирани са 13 хиляди квестори. Началото на матурата е в 8.30 часа.  Зрелостниците трябва да си носят личната карта и служебната бележка за допускане на изпит - могат да я..

публикувано на 17.05.24 в 07:01

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  17.05.2024  г. В периода  09:00  ч. до  16:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на :..

публикувано на 17.05.24 в 05:59
Яйлата

Спиране на валежите и намаляване на облачността

През нощта валежите бяха слаби, от синоптичните станции количествата са под 1 литър на кв.м. мм, само в Шумен 3 литра на кв.м. Днес денят ще започне с облачно време и валежи от дъжд в Североизточна България. Постепенно валежите ще спрат, а по-късно и облачността ще намалее. Вятърът ще е слаб, следобед умерен от изток-югоизток Максимални..

публикувано на 17.05.24 в 05:55

В активната лента се осъществява движението на АМ "Хемус" на входа за Аксаково

Временно движението при км 49 на автомагистрала "Хемус" в посока Варна временно се осъществява само в активната лента.  Заради катастрофата на входа за Аксаково с кола на НСО, в която е пътувал Кирил Петков, трафикът се регулира от Пътна полиция.  Починал е шофьорът на леката кола, сблъскала се с автомобил на НСО Ограничено е преминаването по..

публикувано на 16.05.24 в 19:01

Починал е шофьорът на леката кола, сблъскала се с автомобил на НСО (ОБНОВЯВА СЕ)

Автомобил на Националната служба за охрана е катастрофирал на входа за Аксаково. В него се е возил Кирил Петков, съобщиха във Фейсбук от политическата партия, на която е съпредседател той.  59-годишният шофьор на лекия автомобил с варненска регистрация, който е претърпял инцидент на входа на Аксаково, сблъсквайки се с кола на НСО, е..

публикувано на 16.05.24 в 17:53
Снимката е илюстративна

Временно затруднено ще бъде движението по бул. "Чаталджа" в петък

Заради отстраняване на опасно сухо дърво и клони ще бъде затруднено движението по булевард "Чаталджа" в петък, 17 май,  между 14 и 16.30 часа, съобщиха от пресслужбата на Община Варна.  Дейностите ще бъдат извършвани в участъка от светофара на бул. "Осми приморски полк" по продължение на бул. "Чаталджа" до южния вход на пазара, посочват от отдел..

публикувано на 16.05.24 в 17:38