Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков: Няма риск от увеличаване на цените

Автор:
Министър-председателят Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Според премиера Николай Денков няма риск от рязко увеличаване на цените у нас. Така той коментира наложеното от президента Румен Радев вето върху измененията и допълненията на Закона за енергетиката, предаде БНР. 

"Тази либерализация трябваше да се случи! Регламентът е от 2019 г., България закъснява значително спрямо договорите, които е подписала", посочи премиерът, който присъства на откриването на новия български суперкомпютър "Хемус". По думите му, при подготовката на Закона за енергетиката, при тези изменения, са направени механизми, които ще бъдат използвани, за да не се случат тези страшни апокалиптични сценарии на опозицията. Денков настоя, че чрез тези механизми ще са защитени уязвимите българи. 

"Няма никакъв риск от рязко увеличаване на цените. Чуваме за два-три пъти и всякакви такива слухове - това няма да се случи! Гарантирам го на 100 процента. Дали ще се увеличат с 2% - може и да се увеличат, но, както и друг път е ставало дума, могат и да се намалят и могат да се намалят съществено, защото новите технологии, които влизат при производството на енергия, голяма част от тях всъщност произвеждат доста по-евтин ток от този, който ние използваме в момента", допълни Денков. 

Правителството не планира да налага административни мерки като таван на цените на основни хранителни продукти. Водят се разговори с търговските вериги те доброволно да определят седмични продукти с по-ниски цени. Това стана ясно от коментар на премиера Денков по повод анонсираната идея от министъра на икономиката веригите да продават на по-ниски цени 15 храни от първа необходимост. Министърът на икономиката е обсъдил мярката с големите вериги и от тяхна страна е проявено разбиране, добави той. "Това е наша обща задача - да свалим инфлацията, от една страна. Предпочитаме да опитаме без административни рестриктивни мерки. Не е обсъждаме налагането на административни мерки. Те обикновено дават краткосрочен резултат. Ще опитаме по този начин. Има предварителни разговори, има съгласие, да се опитаме с едно благородно съревнование между тях да спечелят клиенти", каза Денков.

Премиерът отново защити намерението на страната да въведе такса от 20 лева на мегаватчас за транзит на руски газ. Мярката беше критикувана от Сърбия и Унгария. Денков се аргументира, че така в българския бюджет ще постъпват повече средства. Според него "Булгартрансгаз" не може да бъде засегнат, тъй като се очаква таксите да бъдат плащани от "Газпром": 

"Аз не виждам по какъв начин "Булгартрансгаз" може да бъде засегнат негативно. Те не са страна, така да се каже, по очакванията да се плащат такси. Таксите се очаква да бъдат плащани от "Газпром". 

Денков уточни, че една от целите е да се намалят печалбите на "Газпром", защото с тези печалби се финансира войната в Украйна“, смята премиерът. 

Според него общата задача е да се свали инфлацията, от една страна и да се повиши доверието на потребителите в съвместните усилия на държавата и големите вериги.

"Има икономическа логика в това, говорили сме с министъра, административните мерки почти никога не дават средносрочен и дългосрочен план", коментира той. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненската състезателка Краснобаева спечели Гран При на Бърно

Титла за варненската състезателка по художествена гимнастика Елвира Краснобаева на Гран При Бърно. С индивидуалния многобой при жените стартира Гран При Бърно 2024. В Чехия, България е представена от националната състезателка Елвира Краснобаева. Силен многобой за възпитаничката на Светлана Юриевна и с общ актив от 135.800 (34.500 на обръч, 35.200 на..

публикувано на 15.06.24 в 21:15

Мъж намушка няколко души на футболно парти в Германия

Мъж нападна няколко души с хладно оръжие по време на частно парти за европейското първенство по футбол в малък град в северната част на Германия и рани сериозно трима от тях, предаде ДПА. Инцидентът е станал във Волмирщет, провинция Саксония-Анхалт. Прокуратурата в близкия по-голям град Магдебург съобщи, че нападателят първо намушкал с нож друг мъж на..

публикувано на 15.06.24 в 16:58

"Поход за семейството" във Варна

Десетки варненци и гости на града взеха участие в инициативата „Поход за семейството“, организиран от едноименната национална асоциация и в други градове на страната.  На сцена „Раковината“ имаше изпълнения на гайдари и певци.   Димитрина Иванова, заместник-председател на асоциацията „Поход за семейството" и представител на..

публикувано на 15.06.24 в 16:56
Камала Харис

500 млн. долара помощ за Украйна от САЩ

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви американска помощ за Украйна на стойност над милиард и 500 милиона долара. Подкрепата бе анонсирана по време на двудневната конференция за мир в Украйна, която се провежда в Швейцария. Според обявеното от нея - почти 400 милиона долара от помощта са за подпомагане на бежанци, за хранителна помощ, здравни..

публикувано на 15.06.24 в 16:50
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов е новият преседател на ПГ на БСП

Националният съвет на БСП избра Борислав Гуцанов за председател на ПГ на БСП, съобщи БНТ. Временно изпълняващ длъжността ще бъде Атанас Зафиров.  За зам.-председател на НС предложиха Драгомир Стойнев. Друго решение, което взеха от партията е Калоян Методиев да напусне НС, реши единодушно Националният съвет на БСП. Ако откаже, няма да бъде част от ПГ.

публикувано на 15.06.24 в 15:21

Противоминната военноморска група в Черно море ще започне работа през юли

Противоминната военноморска група в Черно море, която бе създадена от Турция, България и Румъния, ще започне дейността си от следващия месец, съобщи турският министър на отбраната Яшар Гюлер след министерската среща на НАТО, която се състоя в Брюксел на 13 и 14 юни, предаде Анадолската агенция. Той каза също, че на срещата в Брюксел турската страна е..

публикувано на 15.06.24 в 14:59
	Панорама от кантон Ури - по пътя за Алтдорф край езерото Люцерн

Световни лидери се събират на конференцията в Швейцария, посветена на мира в Украйна

Световни лидери започнаха да се събират днес на мирната конференция в Швейцария, посветена на мира в Украйна, предаде Ройтерс. В конференцията ще участват десетки съюзници на Украйна. Китай избра да не участва, а Русия не беше допусната до събитието, след като го окачестви като загуба на време и каза, че няма интерес да участва в него. Отсъствието на..

публикувано на 15.06.24 в 14:57