Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологът Александър Минчев представи книгата си "Одесос през Късната античност"

Книгата на Александър Минчев "Одесос през Късната античност IV - VII в." беше представена в двора на Археологическия музей във Варна. Това е третата поредица, написана от археолога, за старото селище. 

Изданието е резултат от над 50-годишната дейност на автора като археолог във Варна и Варненска област, а така също и на неговите предшественици от края на 19. и 20. в., и на съвременните му колеги. Тя е разделена условно на две части, които са тясно свързани. В първата: „Одесос под знака на Късната империя и в светлината на кръста“ са проследени накратко историческите събития от управлението на император Диоклециан (в началото на 4. в.) до Ираклий (първите десетилетия на 7. в.). Тогава този император е принуден да изостави обезлюдените вече земи между р. Дунав и Стара планина, изтегля границата на империята по билото на планината и животът тук престава до идването на славяните и прабългарите. Разгледани са политическите, административни, религиозни и военни действията на всички владетели през този период, като особено внимание е обърнато на Балканите. В тези рамки е изтъкнато мястото на Одесос в тези събития, въз основа на наличните антични исторически сведения, на археологически и епиграфски данни.

Втората част има 7 глави. Те разкриват различни аспекти от развитието на града и неговото население през тези около 300 години, като се разглеждат всички основни теми, свързани с живота в него през този период. Те включват: „Територия, административно устройство и обществен живот; Градоустройство, отбранителна система и архитектура; Некрополи, гробни съоръжения и надгробни паметници; Население и език; Религия; Търговия и занаяти; Изкуство и култура.“ Посочени са както общите тенденции в Късната Римска империя (по-късно – Ранна Византия), които намират пряко отражение в Одесос, така и някои характерни особености, свързани с неговото местоположение, икономически и културни традиции. Изтъкнато е голямото значение на града като средище за разпространението на християнската религия в региона и издигането му като център на Епископия, а по-късно и на Архиепископия. Тя е обхващала значителна част от днешна Северна България и цяла Добруджа.

Библиографията на използваните от автора разнообразни публикации обхваща над 200 заглавия - книги и статии на български и чужди езици. Книгата е богато илюстрирана със снимки на археологически паметници, планове и карти и има обширно резюме на английски език. Тя ще задоволи както специалисти – археолози и историци, така и всички любители на античната култура в България.

Подробностите чуйте в разговора на Светлана Вълкова с Александър Минчев:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе от печат книгата „Крайморска Добруджа – недоразказаното минало”

Излезе от печат книгата „Крайморска Добруджа – недоразказаното минало“. Днес авторът  проф. д-р Ангел Ангелов, д.м.н., я представи първо пред Общинския съвет в Балчик, който преди година гласува финансова подкрепа за издаването и. Краеведското издание съдържа: ретроспекция на земетресения и сурови снежни зими; историческа топонимия – над 400..

публикувано на 04.07.24 в 17:34
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 04.07.24 в 17:01

“HOME 2124” или едно дистопично бъдеще в бункер

На 4 юли се открива изложбата “ДОМ 2124” по идея на художника Димитър Солаков. 11 артисти от България и света ще превърнат бункера в дом “след края на света”. Звездата на изложбата е украинската артистка Жана Кадирова със световно известната творба “Паляница” (на укр. погача). Творбата представлява хляб, направен от камък и е метафора за трудностите..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

Маримба и кавал на сцената на Варненско лято

Тази вечер от 20.00 ч. в двора на Археологическия музей въъв Варна гостуват музикантите Татяна Колева - маримба/перкусии, Живко Василев - кавал/електроника и Рубен Кийфтенбелт - live electronics Музикалният им проект се нарича ДЪРВО – КОЖА – ДЪХ, а концертът се организира със съдействието на Посолството на Нидерландия в България. Татяна..

публикувано на 04.07.24 в 07:53

Варненската художничка Светослава Георгиева представя “Херметично”

"Херметично" - изложба живопис на Светослава Георгиева, ще бъде експонирана в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 3 юли до 22 юли 2024 г. Произведенията са създадени основно през последната година в смесена техника - акрил, масло, текстури и релефни пасти, колаж с ръчни хартии, енкаустика, с включване на метал, дърво и смоли..

публикувано на 03.07.24 в 13:59

Изложбата "Да ти върви по вода" показва чешмите във варненско

Българска фондация Биоразнообразие и Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ откриха днес изложба, посветена на чешмите и тяхното значение за хората и биоразнообразието. Експозицията цели да провокира интереса на широката публика към обществените чешми извън населените места и да представи забравени и непознати факти за ценността на тези..

публикувано на 02.07.24 в 13:55

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 02.07.24 в 11:44