В България спорим за всякакви неща, като най-често е за футбол и политика. Един от дългогодишните спорове обаче е свързан с храната и по-точно със зеленчука, който присъства в много традиционни гозби и дори е възпят в народния музикален фолклор. Пиперът или чушката? Кое от двете е вярно?
Този спор датира от много дълги години и заради него са загубени или спечелени не един или два баса с приятели от различни части на страната. Нещо като спора за кокошката и яйцето, но за разлика от него, тук можем да стигнем до някакъв отговор. Отговор, който потърсихме от различни сфери на науката.
Рунд 1: Мнението на хората
Първата ни спирка беше Колхозния пазар във Варна, където се срещнахме и с производители. Повечето от хората бяха категорични, че е вярно да се казва "пиперка", а "чушката" е люта. Имаше и един глас за "капията". Срещанхме и хора от плевенско, които бяха категорични, че е правилно да казваме "чушка".
"Ама вие тук във Варна му казвате пипер", коментира една от продавачките на сергиите.
Друга от жените разказа за куриозна ситуация преди време. Продавач на Колхозния пазар, който е от Западна България, поръчва от борсата няколко чувала с "чушки". На сутринта остава неприятно изненадан, че са му донесли чували с люти чушлета.
Чуйте още какво казаха хората на пазара:
Рунд 2: Пиперката и чушката в книжовната реч. Какво казва диалектологията?
Това е един от най-интересните нюанси на вечния въпрос. България се гордее със своя изключително богат език и разнообразие от диалекти. А спорът "пиперка" или "чушка" се води основно между населението на Източна България и хората от западната част на страната.
Според професор Ана Кочева от Института по български език към БАН, двете думи са по-скоро синоними, а книжовното название е "чушка".
"Ако отворим речника ще видим, че думата "чушка" е многозначна. Първото значение е плодът на растението "пипер". Там обаче има и запетайка, след която пише "пиперка". Т.е пиперката и чушката са синоними. Българската езикова диалектна територия се дели на "пиперка" и "чушка", каза професор Кочева. Тя допълни, че има опасност ако жител на Източна България попадне някъде на Запад и каже "пипер", да помислят, че говори за подправката.
Етомология
"Ако тръгнем да изследваме етимологията на думата "чушка", ще стигнем до "шушулка", защото чушка може да бъде и зеления фасул, който се готви с шушулката. Докато "пиперка" произлиза по-скоро от древногръцки", каза още проф. Ана Кочева. Тя е част от екипа, който стои зад създаването Интерактивната кулинарна карта на България, а в момента работят и по издаването на Български диалектен кулинарен речник.
След като разбрахме, че и нито "чушка", нито "пиперка" е грешно според българската езикова наука, казано на футболен жаргон, засега "мачът е равен". Затова решихме да се обърнем и към специалистите в ботаниката.
"Правилното название на растението от семейство "картофови" е "пипер", който обаче няма нищо общо с пиперовото дърво, от което се прави подправката черен пипер. И тук идва големият проблем - какъв е плодът на растението пипер. Плодът на пипера е също пипер, но в различни краища на страната е прието разговорно да се нарича чушка. Чушката е плод от ягодов тип, в който има семена. Чушката може да се каже, че е нещо като шушулка, обвивка", коментира Дамян Киречев. Той е родом от Южна България, където обаче разговорно казват чушка.
Според експерта, пиперката има много разновидности, в това число и лютите, които в Източна България е прието да се наричат чушки.
Музиката
Част от музикалния фолклор също дава предимство на "пиперката". В една от най-известните песни "Дилмано, дилберо", се казва как се сади пиперо. И представете си как щеше да звучи песента, ако се е пееше чушка. А чушката - тя си е люта, и пак люта, както коментираха хората от анкетата и както се пее в песента "Цонке ле, чушка червена".
Защо чушкопек?
Везните вече са наклонени в полза на пиперката. Но, когато се води спор за правилното название на вкусния зеленчук, един от доводите на хората, които употребяват думата "чушка" е "защо тогава уредът, в който я печем се казва чушкопек?".
Оказва се, че човекът, който е изобретил първия прототип на чушкопека в България се казва Николай Пиперков. И тук вече се объркахме тотално. Потърсихме за коментар неговия син Паскал Пиперков.
Той ни разказа, че съвпадението с фамилията е напълно случайно, а родът им произлиза от село Пиперково, Русенско. Регион, в който е прието да се казва "чушка". Самият Паскал Пиперков не се нае с мнение дали е правилно "пипер" или "чушка", но разказа любопитни факти за създаването на чушкопека от неговия баща. Оказва се, че името "чушкопек" е избрано просто заради по-фоничното звучене, тъй като по думите му, пиперкопек е дълга дума и не звучи особено добре.
Инж. Николай Пиперков е работел в предприятие, а задачата да създаде прототип на чушкопека му е поставена от неговия началник инж. Васил Чанев, който вижда на изложение в чужбина уред за печене на пипер. Обяснява на инж. Пиперков какво е видял и какво иска да направи. С много труд и усърдна работа, инж. Пиперков успява да създаде първия прототип на чушкопека, който и до днес е в дома на семейство Пиперкови. И доскоро е работел, разказа Паскал Пиперков.
И тъй като сигурно четейки и слушайки темата за "пиперката" и "чушката" сигурно сте огладнели, вижте една традиционна рецепта за пълнени пиперки (чушки) с боб от района на Бяла Слатина, която можете да намерите и в Интерактивната кулинарна карта на България.
Продукти:
червени сухи чушки, полусварен боб, 2-3 глави лук, олио, доматено пюре, сол, червен пипер, черен пипер, джоджен, магданоз, чубрица.
Начин на приготвяне:
Чушките се заливат предварително с топла вода, за да се отпуснат. Лукът се нарязва на ситно и се запържва. Посолява се, добавя се червен пипер. Сипва се вода от сварения боб, сипва се и бобът и се оставя да се вари, докато се изпари водата. Прибавят се зелените подправки. Оставя се да поизстине. Чушките се пълнят с готовата смес, като отворът им се поръсва с брашно, за да се запечатат. Заливат се с вода или доматено пюре, наръсват се с олио и пак се посоляват. Може да се залеят със заливка от 2 яйца, кисело мляко, брашно. Пекат се във фурната до готовност.
И макар че биологията се произнася в полза на пиперката, в заключение ще кажем, че вместо да се караме и спорим по темата "пиперка" или "чушка", просто можем да се радваме на разнообразните български диалекти, които са част от нашето езиково богатство.
На 17 март в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Marcel Schirmer (DESTRUCTION). Разговор със Светослав Василев за новия диск на DAY OF EXECUTION "Curse the Living". Живодар Димитров за новия сингъл на JOHN STEEL "The Freedom Call". Представяне на проекта VOODOO PREACHERS - разговор с Роксана Николова - "Insanya" и..
Не използват кладенеца, понеже дебитът е намалял. Поливат с чешмяна вода, която се затопля в цистерните и после по капковата система се разпределя. Водата трябва да е затоплена, обяснява Снежана, защото растенията "са като бебета". "Съвестта ми е биосертификат", казва Караянчева. Чуйте повече в прикачените звукови файлове...
Собствениците на домашни любимци – котки или кучета, са длъжни да декларират своите животни в кметствата по местоживеене. За да гарантира спазването на регламента, Община Варна извършва редовни проверки по адреси и на обществени места. Андрей Кузнецов от Варна е бил проверен наскоро от служители на общината по време на разходка със своето куче, а..
Гражданите са призовани и днес да се откажат от пазаруване в големите магазини. Причината за петата поредна седмица на бойкот са високите цени на основни хранителни продукти.След първия бойкот управляващите обещаха да вземат мерки и на лице е нов законопроект за агрохранителната верига. Днес започва неговото публично обсъждане. Още по темата в 14.20..
Само преди седмица беше оповестена статистика, че заплатите на жените в България са средно с около до 20% по-ниски от тези на мъжете. Най-добрите статистики по отношение на заплатите в Европейския съюз са в Исландия, Люксембург и Скандинавието, коментира за РВ Мая Донева - международен експерт и лектор в областта на социалната политика, която..
Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна празнува рожден ден с поредица от събития, навършват се 104 години от първото представление. Агенцията по заетостта във Варна организира днес в Юнашкия салон специализирана трудова борса за работа в туризма. Павлин Косев - председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, за..