Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Добрият шофьор" тръгва по кината от днес

Режисьорът Тонислав Христов: Единственият начин да разбера повече за самия филм е по реакцията на хората

От днес филмът "Добрият шофьор" тръгва по кината в цялата страна. Лентата е с кауза - да фокусира вниманието върху това да бъдем добри хора в живота и зад волана. Човеци по всяко време, на всяко място, в името на най-голямата ценност – Живота...

"Добрият шофьор" спечели наградата за дебютен пълнометражен филм и признанието на младежкото жури  в тазгодишното издание на фестивала "Златна роза". 

Сюжетът:

Иван е български таксиметров шофьор. Той спестява пари, за да се върне във Финландия, където са съпругата и синът му, и да поправи грешките от миналото.
Парите не достигат и Иван е принуден да прояви изобретателност, за да печели по-бързо, което му създава проблеми. Ако въобще успее да стигне до другия край на Европа, възможно ли е да поправи това, което някога е било разрушено?

Филмът е участието на: Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро, Китодар Тодоров, Слава Дойчева, Алма Пойсти, Амос Бротерус. 




"Добрият шофьор" е история, която режисьорът Тонислав Христов не може да разкаже с инструментите единствено на документалното кино. Персонажът в него е истински, поясни за Радио Варна Христов. Бежанската история, разказва той, е много малка част от сюжета на филма. Мигрантската вълна и бежанците са може би 15 минути от 100-минутен филм. От там тръгнахме - персонажът беше този. След това доразвихме цялата история, разказа пред Светлана Вълкова режисьорът:

Защо "Добрият шофьор"? Добрите хора ли са центърът на Вашите търсения? По някакъв начин правя връзка и с филма "Васил" с Иван Бърнев в главната роля, който беше също много деликатен, много фин, и пак за добрите хора, които са дефицит в момента. 

Да. Когато заглавието е толкова директно, но и двояко, ти не можеш да разбереш точно какво имаш предвид - дали имаш предвид, че хората са добри, или имаш предвид, че е точно обратното - че те не са добри, че са лоши, и че се крият зад тази фасада да си добър човек. Затова е важна тази социална кампания, която съпровожда премиерата на филма - да бъдем по-добри хора на първо място и после шофьори на пътя! И да спрем всички тези престъпления, които се случват по пътя, което е част от историята на героя на Малин - Иван. "Добрият шофьор" е история, в която от самото начало си мислиш: "О, това е много добър човек", след това си казваш: "А, той не е добър", но накрая заключаваш: "Той е добър, просто са му се случили лоши неща и се опитва да излезе от цялата ситуация по възможно най-правилния начин". 




Малин Кръстев каза, че е доста трудно да се снима този филм. Трудно от каква гледна точка обаче?

Труден е от гледна точка на това, че е сниман по време на ковид. Снимахме на малки парчета от по пет дни, за да не се разболее някой. Беше ужасно труден целият процес, година и половина. Обикновено филм се прави три дни - всеки се снима и си тръгва. Целият микс между документално и игрално - аз идвам от документалното кино, беше доста сложен за самите актьори, защото те трябва да си партнират с непрофесионални актьори и този баланс беше много труден. Но имахме много позитивна енергия през цялото време с актьорите, с екипа. Всичко това беше много позитивен опит. 

Малин Кръстев каза: "Ние не го играхме, ние го живяхме този филм".

Да, каза го, защото аз не съм правил кастинг за този филм. Исках да намеря правилните хора, които в живота си се борят с подобни проблеми на персонажите. Например Малин разказваше във филма истински истории за баща си и цялото си семейство. Във филма имаме и архивен материал от сина на Малин Кръстев. Имах два снимачни екипа - един игрален, който се движи по сценария, и един документален, и това прави още по-тежък целия процес. 

Успяхте ли да се отдръпнете от филма, така че да го наблюдавате като зрител или това е невъзможно за един режисьор?

О, не! Не мога да се отдръпна и да го гледам като зрител по никакъв начин, въпреки че много ми се иска. Единственият начин да разбера повече за самия филм е по реакцията на хората и по начина, по който им въздейства, по който ги провокира. В момента реакциите са много хубави, много сърдечни, дълбоки, което ме прави щастлив. 

Целия разговор с режисьора Тонислав Христов чуйте в прикачения звуков файл:





По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Стела Николова

Стела Николова: Вече няма да взимаме решения без да се допитаме до избирателите си

Когато се вземат решения в рамките на коалицията, това не трябва да става без санкцията на избирателите. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ в 50-тото НС Стела Николова. „Тези избиратели, които ни подкрепиха миналата година, но не направиха това на тези избори не сме ги загубили, защото те не са..

публикувано на 15.06.24 в 15:31

Петър Волгин: Изборите показаха, че хората не припознават политическата класа като изразител на техните интереси

Според новия евродепутат от партия „Възраждане“, Петър Волгин, всички парламентарни партии, както тези, които са участвали в управлението, така и тези в опозиция, трябва да си дадат сметка, че огромна част от избирателите не възприемат съществуващата политическа класа, като легитимни изразители на техните интереси. В обзорното предаване на Радио..

публикувано на 15.06.24 в 14:39

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на "Форбс" в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на "Форбс" за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари.  Всяка година "Форбс"  отличава..

публикувано на 12.06.24 в 09:10