Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лампички, монитори и зарядни в контактите - кои са най-подценяваните консуматори на ток в дома?

Снимка: Енерго Про
Един от най-честите въпроси, които си задаваме в студените месеци е как да намалим разходите си за ток, които в зимния сезон се повишават значително. 

За предпочитане е в този период да се отопляме с климатик, вместо с вентилаторна печка, която е един от най-големите консуматори на енергия. 

"Когато е по-топло времето, може да намаляме температурата на климатика", посъветва Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие. "Не е необходимо през целия ден, докато ни няма, климатикът да духа на 24 градуса. Спокойно можем да го намалим на 20 градуса като излизаме и ако е станало хладно, когато се върнем да увеличим градусите за кратко", каза още Илиев.

Друг от начините да намалим разходите за ток е като ходим малко по-добре облечени у дома и да поддържаме по-ниска температура в помещенията.

"Защо трябва да увеличваваме градусите на отоплителните уреди и да се разхождаме по къс ръкав вкъщи, като можем да намалим температурата и да си сложим пуловер или друга дреха с дълъг ръкав, така че да ни е по-комфортно", поясни Илиев.

Също така е добре ако проветряваме помещенията, да отваряме прозорците за не повече от няколко минути.

Експертът посъветва да изключваме осветлението в помещенията, които не обитаваме в момента.

Според Илиев много подценявани от потребителите са включените телевизори, монитори на компютри и лаптопи, зарядни на телефони и всички уреди, които имат светещи лампички.

"Навремето в Германия бяха изчислили, че ако всички германци си изключат т.нар. "стендбай" лампички, тогава два реактора от атомните им централи няма да има нужда да работят", даде пример Илиев. "Хората не обръщат внимание, но всичко това като се събере се отразява на сметката ни за ток", коментира еколога. 

Много потребители, затоплят водата в бойлерите през нощта, когато консумираната енергия е на по-ниска цена. Според Илиев обаче, това не е чак толкова добра идея. Защо - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да помогнем на Цвети от Генерал Тошево да се излекува

Петнайсетгодишната Цветелина Маркова от Генерал Тошево се нуждае от скъпо лечение в клиника в Турция , след като се парализира от бюста надолу в началото на месец март. Лечението е непосилно за семейството й, в което за Цвети се грижи единствено майка й, която заради състоянието на детето си в момента не работи. След неуспешен опит за поставяне на..

публикувано на 22.05.24 в 12:05

Ахил в шаха на бързи обороти

Знаете ли кой спорт наричат „шах на бързи обороти“? Няма да Ви мъча много – говоря за фехтовката. Спорт, който не е особено популярен у нас, но това лято в него ще имаме представител на Олимпийските игри – Йоана Илиева. И Варна не изостава в шаха на бързи обороти -  има клуб, който жъне успехи на национално и международно ниво. Името му идва..

публикувано на 22.05.24 в 08:30

Родители искат връщане на допълнителните занятия в детските градини във Варна

Около 200 родители са се подписали само за дни в онлайн петиция , която иска възстановяването/въвеждането на допълнителни платени занимания в детските градини и училища във Варна. Това каза за Радио Варна Даниела Ванкова, която е сред инициаторите на искането. Тези занимания включват различни спортни дейности като футбол, гимнастика,..

публикувано на 22.05.24 в 08:05
Дупката Taam Ja

Дупка в морето няма дъно. Учените не могат да измерят дълбочината й

Дупка в морето се оказа без дъно или поне учените с познатите им методи не могат да разберат на каква дълбочина свършва, съобщава Novini.bg. „Изследователите откриха в океана най-дълбоката дупка на планетата - и тя е толкова дълбока, че не могат да стигнат до дъното“, съобщи CBS News, позовавайки се на публикация в новия брой на списание..

публикувано на 22.05.24 в 07:20
„Битката при Варна“, художник Ян Матейко

Стрелба с лък, рицарски игри и демонстрация на боеве за 580-ата годишнина от Битката при Варна

С тридневен фестивал на открито морската столица ще отбележи 580-ата годишнина от Битката при Варна , водена от полския крал Владислав III Варненчик. Събитието е съвместна инициатива на Република Полша и Община Варна и ще се проведе в дните между 4 и 6 октомври на територия на парк-музея „Владислав Варненчик“. Това стана ясно днес на поредна среща..

публикувано на 21.05.24 в 19:42

Десетки яхти и зрелищни гонки на регатата Varna Channel Cup на 24 май

Варна посреща 24 май с най-красивата ветроходна регата в Черно море, съобщават организаторите. Морската столица ще посрещне „Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост” със зрелищно ветроходно събитие. Десетки яхти ще излязат в акватрорията на варненския залив пред Морската градина за първата състезателна гонка на Varna Channel..

публикувано на 21.05.24 в 19:00

Български стихотворения красят центъра на Варна за 24 май (СНИМКИ)

Центърът на Варна е украсен с пана с известни български стихотворения по случай предстоящия празник на българската просвета и славянската писменост, 24 май.   Произведенията, красящи морската столица, са на знаменити български автори като Елин Пелин, Любен Каравелов и Ран Босилек. Тази година 121 групи с представители на детски..

публикувано на 21.05.24 в 12:05