Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариус Куркински: Да върна даденото умножено. Това е моята нравствена посока

Новия си моноспектакъл "Нашенец" представи във Варна Мариус Куркински. Той е по случай 30-годишнината от представянето на първия моноспектакъл на актьора.

Мариус Куркински е нарекъл новото представление "Нашенец" и е подбрал най-любимите образи от разказите на ненадминатия майстор на хумора Чудомир.

"В моноспектакъла включвам някои от най-силните разкази на Чудомир, комедийни, депресивни. Доста са. Това ми е мечта още от дете. За една Нова година маминка ми подари книга с разкази на Чудомир. Това беше по времето, когато вече бях решил, че ще се занимавам с театър, и правехме спектакли на село и в читалището. Именно от тази книга избрах разказите, защото ми е много скъп спомен", разказва Мариус Куркински.

С него разговаря Даниела Стойнова:

След толкова класика дойде време и за Чудомир. Обаче... Чудомир. Вие сам казахте, че капанът е в това, че почти целият български народ го е чел. Има представа за него. 

Аз не бих казал, че има капан. Когато човек се занимава с голям автор, това си е опит и няма нищо опасно. Човек трябва да бъде спокоен, защото времето, което прекарва, изучавайки го, много обогатява и те кара да се замисляш за съвсем нови неща, за които не си предполагал.

Кои са те?

Ако виждам, че някой човек ми се ядоса и че роптае, че говори малко припряно и е изнервен, се опитвам да го разбера. Защото когато чета Чудомир, при него има такова нещо към всички. Това ми е в главата... И заглавието "Нашенец"... Все пак ние сме си наши хора и ако ние един друг не се разбираме и не понасяме тегобите си един на друг. Според Евангелието трябва с обич даже да се понасят теготите един на друг. И тази близост - все пак сме малко хора ние, нашите хора, българите.

И все по-малко ставаме.

Вижте, това вече е Божа работа. Всичко е промислено предварително. Всичко е Божи промисъл. Аз много си обичам и страната, и хората, ако щете и начина, по който се държат в тези много критични ситуации и моменти. Има много хора, които са с много сериозна ценностна система. Да не говоря за по-предишни поколения - за баща ми, дядо ми... Но и сред младите виждам напредък и съм изключително впечатлен. Чисто родово в паметта им е закодирана мъдростта. Има много мъдри деца, има много мъдри младежи. И талантливи! Оптимист съм в това отношение.

Вие не сте от хората, които оправдават хленченето на българите. 

Вижте, това не е от хубаво. Той човекът си има проблеми, щом хленчи. Не трябва да се обвиняват защо хленчат - не им е лесно на хората. От всички страни трябва да се гледа на въпросите. 

С Чудомир Вие им повдигате и настроението, и надеждата за живот. Защото в Чудомир има една дълбока човечност. Той не гледа с презрение и насмешка към недостатъците на българина, а с чувство за хумор и най-вече с обич.

Точно така - с обич. Той разказва безпощадни, смразяващи истории. Те не са никак смешни, но той ги е поръсил с хумор, както казва самият той. 

Имате ли си любим герой от всички тези? 

Не, спектакълът "Нашенец" съм го конструирал така, че се опитвам да играя един човек. Избрал съм различни разкази, но искам да създам едно същество от различни периоди и негови състояния на живота. Затова съм го назовал в единствено число и затова е моноспектакъл. Няма да се впускам в много образи - те са много образи, но са от различни времена, от различни начини на мислене, от различно духовно състояние на човека. Мисля, че тази нишка ще бъде полезна, защото хората преминават през много различни неща, за да достигнат поне малко до вразумяване. 

А Вие докъде достигнахте? Защото в едно интервю казаха, че Мариус е достигнал до една друга мъдрост за живота, коренна промяна.

Вижте, не знам докъде съм достигнал, всеки ден е една борба. Преди всичко съм благодарен на Господ и не искам това да се приема като щампа. Наистина това трябва да го усетиш и да разбереш колко е голяма милостта Му към хората. 

Милост, милост, но... хората продължават да страдат.

Пак казвам - всичко е промисъл Божи. Аз не искам да тръгвам да говоря за това. Той сам си мисли: "Аз съм грешен човек, аз не съм праведник". Казвам го, за да подсетя, че не съм някакъв превъзнесъл се човек. Според мен не е хубаво. Разбирам, тежки са страданията, много са, но... или вярваш, или не вярваш. А като вярваш, се молиш за прошка, вървиш по каноните, по законите на православната църква, по десетте Божи заповеди, ако е възможно... Там всичко е казано.

Но това е един голям нравствен максимализъм, който не всеки може да достигне?

Никой не може да го достигне. Това е невъзможно. Това, което ние изпитваме, е по милост, защото ние всички сме много грешни. 

Обаче Вашият талант също е Божи промисъл. 

Да не говорим сега за това... 

В смисъл, че талантът по принцип е даден от Бога. 

Естествено. Аз съм длъжен да работя за това, както се казва в притчата за талантите: да върна даденото умножено, и се моля за това. Това ми е нравствената посока. А за други неща, лични, не искам да говоря, защото те са като във всички хора безброй много, в различни измерения - и добро, и лошо, и изпадания, и вдигания... Все пак човек трябва да положи усърдие, прилежност, усилие... за това малко, малко, малко по-добре да бъде към другите...

Когато скочат на крака накрая след Вашите представления - това ли Ви дава сили и светлина. Освен вярата?

Това не е от гордост и от суета... Разбира се, ние сме изпълнени и с гордост, и със суета - няма какво да се крие. Но това е моментът, който е един от най-радостните мигове в живота ми. Когато разбера, че представлението се е получило. Няма как да не е така! Аз живея от дете за този момент, това е моят миг!

Цялото интервю чуйте в звуковия файл:





По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05