Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват коледните пости

Снимка: БТА

Коледните пости, наречени още Рождественски пости, започват след Коледни заговезни от 15 ноември и продължават до 24 декември включително. Те са последните многодневни пости за годината. Случва се датата да се измести, ако Коледни заговезни се падат в дни на строг пост – сряда и петък.

Понякога постът се нарича Филипов, тъй като по традиция започва в деня след празника на Св. апостол Филип (14 ноември). Някои църкви, като Мелкитската гръкокатолическа църква, са съкратили поста, за да започнат на 10 декември, след празника на зачатието на Света Анна на Пресвета Богородица.

На Коледни заговезни – денят преди започване на постите, за последно се яде блажно. На този ден се коли кокошка, която се приготвя с кисело зеле. Правят се също тиквеник с орехи и пълнени чушки с боб.

По време на постите можем да ядем всичко, което е от растителен произход. Напълно се забранява консумацията на месо, яйца и млечни продукти. На по-големите християнски празници по време на пости се разрешава риба. През Коледните пости това са 21 ноември - Въведение Богородично и 6 декември - Никулден. Седмица преди причастие не се разрешава консумацията на олио и зехтин.

В манастирите се пази по-строг пост. Според правило "всеки манастир си има свой устав". В някои е позволено да се яде месо, когато не се пости, в други въобще никога не се яде месо. За миряните манастирският устав не важи.

В Църковния Устав (Типика) Българската Православна Църква е постановила следните степени на пост:

На Велики петък не се полага да се яде нищо. За немощни и престарели - само хляб и вода.

През Великия пост (освен първата и последната седмица) и Богородичния пост, както и през първата седмица на Рождественския (Коледния) пост и от 20 до 24 декември включително - постът се състои в ядене само на растителна храна с олио.

Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) се считат за постни храни.

В календара на православните християни повече от половината дни в годината (общо 172) са отредени за пост и пречистване. Само преди сто години в менюто на българите почти не са присъствали месо и млечни продукти, не и целогодишно. В дните сряда и петък блажното почти винаги е било изключено от традиционната семейна трапеза.

Пречистването на организма от натрупаните излишъци и връзката на това с духовното възвисяване е в основата на традициите на най-различни култури. Предписания за такива практики се откриват още в древните ведически текстове, будистите, юдеите и мюсюлманите имат специално отредени дни или дори месеци, в които спазват определени правила на въздържание, така е и в християнския свят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анджелина Джоли

Опра Уинфри, Джордж Лукас и Анджелина Джоли са сред най-щедрите знаменитости в света

Даряването на пари за благотворителност и за тези, които най-много се нуждаят от тях, е нещо, което не всички знаменитости правят, но има някои известни личности, които редовно споделят богатството си с хора в нужда. Ето по-известните от тях. Матю Макконъхи - Освен че през годините е правил..

публикувано на 28.04.24 в 08:48

Ябълките и яйцата потискат апетита

Всички знаем, че някои храни ни засищат повече от други, но това не е всичко. Някои храни всъщност потискат апетита, което означава, че ще ви накарат да се чувствате сити за по-дълго време. Включете тези храни в менюто си и ви обещаваме, че няма да се чувствате гладни толкова често. Яденето на две..

публикувано на 28.04.24 в 08:32

Десетки варненци дариха стари дрехи в кампанията "Дрешник с кауза"

Прекомерното изхвърляне на текстилни отпадъци, както и даването на втори шанс на ненужния текстил в бита, бяха сред акцентите във второто издание на кампанията „Дрешник с кауза“, която се проведе днес в Социалната чайна във Варна. Десетки варненци дариха стари дрехи или текстилни изделия, които не използват. Една част от тях ще бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 16:32

Общоградско честване на пролетните празници в Каварна

Общоградско честване на пролетните празници Лазаровден и Цветница започва в 11.00 часа на площада В Каварна пред църквата „ Св.Успение Богородично“. Отец Василий, който е протойерей на храма, ще благослови Лазаровата събота. В празничната програма участват деца от детските градини „Здравец“ и „Радост“, възпитаници от СУ „Ст.Караджа „ и ОУ..

публикувано на 27.04.24 в 10:53
ОУ

Ден на отворени врати за бъдещи възпитаници на ОУ "Христо Ботев" във Варна

Ден на отворени врати се провежда днес в ОУ „Христо Ботев“ във Варна. Училището, което се намира в кв. Аспарухово, посрещна деца от всички детски градини в района, на които им предстои да бъдат първокласници. След тях сградата ще посетят и деца, които ще бъдат в пети клас през следващата учебна година. Малчуганите бяха посрещнати в двора..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Възпитаници на МГ-Варна с поредни успехи по лингвистика и български език и литература

Поредни успехи завоюваха възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.  Деветокласникът Павел Василев достигна първото място от Националния кръг на олимпиадата по лингвистика.  "Лингвистиката ми помага да мисля по нестандартни начини, които са полезни и помагат в различни ситуации", подчерта за Радио Варна..

публикувано на 26.04.24 в 09:46

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30