Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

HAVASI разказва с музиката си приказки

Концерът във Варна на прочутия унгарски пианист е почти разпродаден

| обновено на 14.11.23 в 17:22

След три напълно разпродадени концерта в София сега прочутият пианист HAVASI идва за първата си среща с варненската публика. Концертът HAVASI Symphonic Concert Show е на 30 ноември, в Дворец на културата и спорта. В продажба са последните билети.

Концертите му са забeлежителни спектакли с много светлинни ефекти, визуални елементи и мултимедия. HAVASI не се притеснява да съчетава симфоничен оркестър и рок музиканти, мощни гласове на солисти и големи хорове. Музиката, композирана от него и пищното му шоу разказват емоционални приказки за национални герои, чужди земи, стихии и любов.

Пред българската публика HAVASI ще изпълни за първи път две нови композиции. „Искам да подаря на хората музика за първи път”, казва пианистът. HAVASI Symphonic Concert Show пристига у нас с изцяло нова програма, но разбира се, ще включва хитове като прочутата „Буря” – любима на публиката по цял свят и за която записва специално видео с Лиса Джерард.

Преди години HAVASI открива свой път в изкуството, като смесва класическа музика и мотиви от унгарския фолклор. Използва в концертите си и традиционни инструменти. „Цялото представление се основава на унгарските ми корени”, разказва Хаваши. „Един от успехите ни е, че комбинирахме унгарската традицонна музика с муждународна музика, защото се гордея с културата си. Свиря на пиано от 4-годишен и винаги съм обичал унгарските народни песни”, допълва той.

В личния плейлист на музиканта HAVASI има песни от Авици, Бах, Елтън Джон, Бионсе, любимци от най-различни музикални жанрове. Той е класически пианист, който ходи на фестивали за електронна музика и за него жанровете нямат значение. „Разнообразието в музиката е много важно”, казва пианистът. „За мен е важно да няма граници в музиката, да не мислиш за жанрове, а да твориш това, което обичаш”.


Какво е успехът според музиканта HAVASI? Да види реакциите на хората след концерт. Наскоро прочита коментар на една жена, че след негов концерт е започнала да гледа на света с други очи. „Ако мога да променя един човек по някакъв начин, то това е най-големият успех за мен”, казва той.

Концертите HAVASI Symphonic Concert Show са на 30 ноември в Двореца на културата и спорта. Билети се продават в мрежата на Eventim.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Детските хорове на Българското и Румънското национално радио излизат за първи път заедно на една сцена в Букурещ

Детските хорове на Българското и Румънското национално радио ще изнесат съвместен концерт на 29 февруари (четвърътк) в Букурещ. Събитието, което е част от програмата за международно сътрудничество между двете радиа и е посветено на високите хорови постижения, ще се проведе от 19:00 ч. местно (и българско време) в Радиозалата на Румънското..

публикувано на 24.02.24 в 09:33
„Битката при Варна“, художник Ян Матейко

Със съвместен фестивал на открито Варна и Полша планират да отбележат 580 години от Битката при Варна

Възможностите за отбелязването през тази година на 580-ата годишнина от Битката при Варна обсъдиха на работна среща днес варненски заместник-кметове и  консула на Република Полша в България Малгожата Хейдук – Громек. На срещата присъства и Милен Димов, временно изпълняващ длъжността директор на парк-музей „Владислав Варненчик“. Заместник-кметовете и..

публикувано на 23.02.24 в 18:16

Наградиха най-добрите есета, посветени на доброволчеството

Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна награди с грамоти децата, участвали в конкурса за разработване на есе на тема ,"Моите представи за доброволците, помагащи при бедствия и пожари". Повод за конкурса е отбелязването на Международния ден на доброволеца - 5 декември 2023 г., с основна цел - популяризиране..

публикувано на 23.02.24 в 15:09

В очакване на 20-ото издание на Европейския музикален фестивал във Варна

Предстои 20-ото издание на Европейския музикален фестивал във Варна, утвърдил се като устойчиво културно събитие в града.  За изминалите две десетилетия на сцената на фестивала са представени над 120 концертни проекта в богат стилов и жанров диапазон. Изявявали са се индивидуални изпълнители и формации от над 20 страни от Европа и света. През..

публикувано на 22.02.24 в 15:30

Балетна гала във Варна за Деня на българския балет

В Деня на българския балет мултинационалната балетна трупа на Държавна опера Варна ще зарадва своите почитатели с голяма балетна гала, с хореограф Светлана Тоншева и репетитор Меган Рейд. В програмата са включени откъси от световната балетна класика, преплетени със съвременна хореография, сред които "Спящата красавица" и "Лебедово езеро" по музика на..

публикувано на 22.02.24 в 13:14

Артисти казват "не" на войната чрез изкуство

С антивоенна изложба под надслов "Икони върху сандъци за боеприпаси" ще бъде отбелязана 2-годишнината от войната в Украйна.  Домакин на събитието ще бъде пространството  "ReBonkers". То се провежда в партньорство с Посолството на Украйна в България и ще бъде открита от 18 часа на 28 февруари, сряда.  "Това е една изключително емоционална..

публикувано на 22.02.24 в 12:05

Гала концерт на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна

Гала-концерт на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" ще се проведе от 18 часа на 25 февруари в зала 1 на Фестивалния и конгресен център.  Мотото на концерта е " 79 години от началото".  Млади таланти и техните преподаватели ще представят  програма, в която ще блестят възпитаниците на музикалните и сценични  специалности, подчертават..

публикувано на 21.02.24 в 18:05