Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат вота на недоверие към кабинета "Денков" за несправяне в сектор "Отбрана"

Автор:
Снимка: БТА

Парламентът обсъжда втория вот на недоверие към кабинета за несправяне на правителството в сектор "Отбрана и сигурност", внесен от "БСП за България", с подписите на "Възраждане" и "Има такъв народ", предаде БНР. 

Българската армия и отбрана се лишават от способности в полза на чужди интереси, каза при представянето на мотивите за вота заместник-председателят на Народното събрание от "БСП за България" Кристиан Вигенин. По думите му липсва стратегия за развитие на въоръжените сили. Българската авиация продължава да чака първите 8 изтребители Ф-16. Той обвини Министерството на отбраната  в "цялостна нищета" в действията му.

"Създава се обективно усещане, че решенията в сферата на сигурността и отбраната се взимат не на база реалните нужди, а отново в услуга на чужди икономически и политически интереси. Не се назначават и планираните 1200 гранични полицаи, за което има оси­гурен ресурс. Затова и не е изненада, че независимо от издигането му във водещ национален приоритет на правителството, членството в Шенгенското пространство днес е също толкова далеч, колкото при формирането на този кабинет. Министърът е неадекватен на политическата и военна обстановка, както с изказвания, така и с поведение и сам по себе си е риск за сигурността. Призоваваме ви да сложим заедно край на агонията и да дадете шанс на ново управление с повече компетентност, отговорност и държавническо отношение към проблемите. Защото става все по-болезнено ясно, че за България е далеч по-лошо не ако правителството си отиде, а ако то остане", посочи Вигенин.

Николай Дренчев от "Възраждане" подчерта на свой ред, че нивото на подготовка на пилотите е отчайващо.

От своя страна министърът на отбраната Тодор Тагарев подчерта, че за тази година е внесен бюджет, който надвишава дори планираното в Националния план за достигане в равнище за финансиране на отбраната от 2% от БВП. "Подкрепата за Украйна е наш национален и стратегически интерес. Като имаме предвид всичко свършено от настоящото правителство в областта на отбраната за тези 5 месеца, за яснотата на нашата програма и политика за нарастване на способностите на въоръжените ни сили считам, че този вот на недоверие не отразява обективното състояние и затова ви приканвам да бъде отхвърлен", каза още Тагарев. 

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи вота на недоверие срещу правителството, увери лидерът на партията Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

Партията обаче запазва позицията си срещу изготвения проектобюджет и ще подкрепя само това, което смята за правилно, стана ясно от думите на Борисов.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачно, на места с дъжд в неделя

Облачността ще е променлива, през деня значителна. Тогава на места ще превали краткотраен дъжд. Почти без валежи ще остане в Добруджа и по Северното Черноморие. Ще духа слаб югоизточен вятър, по Черноморието следобед до умерен от източна четвърт. Минимални температури от 9° до 14°, максимални между 18° и 23°, по Черноморието от 16° до 19°, за Варна..

публикувано на 18.05.24 в 14:28

Язовир "Елешница" е потенциално опасен и застрашава села във Варненска област

Има реална опасност от преливане на язовир "Елешница", ако валежите са по-продължителни и обилни. Едно от големите съоръжения във Варненско вече девет години чака ремонт. Проливен дъжд през 2015 година чупи плоча от преливника на язовира и оттогава селата и пътищата в региона са застрашени. "Елешница" е един от големите язовири във Варненска..

публикувано на 18.05.24 в 13:54

Започнаха ремонтните дейности по пътя в Дюлинския проход, те ще се извършват без спиране на движението

Започнаха същинските строителни дейности по трасето на третокласния път Старо Оряхово – Гюльовца – Каблешково – път I-9 Слънчев бряг – Бургас за 34 км от трасето. Това видя репортер на Радио Варна. До края на юни се очаква, че ще стартира ремонта и на останалите 32 км в Бургаско. Пътната отсечка свързва областите Варна и Бургас и се ползва..

публикувано на 18.05.24 в 12:01

Работещите в Агенцията за социално подпомагане обявиха стачна готовност, настояват за среща със социалния министър и повишение на заплатите

Структурите на Конфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в държавната администрация искат спешна среща със служебния социален министър Ивайло Иванов заради напрежение сред работещите в Агенцията за социално подпомагане. Социалните работници не са доволни от увеличението на заплатите си, което получиха през април със задна дата от 1 януари, и..

публикувано на 18.05.24 в 11:50

Два влака се сблъскаха в Белград, пострадали са 13 души

13 души са ранени при сблъсък между два влака в Белград, съобщи БТА, като се позова на информация във Франс прес. Четирима от пострадалите са в тежко състояние. Сблъсъкът е станал между товарен и пътнически влак, минал на червен семафор в тунел в Белград, поясни сръбският министър на транспорта Горан Весич. Сред тежко ранените е машинистът на..

публикувано на 18.05.24 в 10:32

Времето на 18 май- слънце през първата половина на деня, облачно но без валежи следобед

Днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността, по-значителни следобед, но без валежи. В сутрешните часове на места ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб вятър от югоизток. Максимални температури между 19° и 24°, по крайбрежието 16°-21°, за Варна около 18°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската..

публикувано на 18.05.24 в 08:39

Висшите училища се отказаха от ефективен протест в понеделник, но остават в стачна готовност

Няма да има протест на 20 май на висшите училища у нас, това стана ясно след подписване на споразумение между управляващите и синдикатите, но все пак остават в стачна готовност. "Постигната е договореност за още 40,7 милиона лева за висшите училища", съобщи служебният премиер Димитър Главчев. "Исканията на..

публикувано на 17.05.24 в 18:50