Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още търсят шофьори за градския транспорт във Варна. Бракуват старите автобуси


Все още има недостиг на шофьори за автобусите от градския транспорт във Варна, съобщи Николай Антонов, изпълнителен директор на "Градски транспорт"-Варна. В момента близо 350 са водачите на автобуси и тролеи по варненските пътища, което със 70 по-малко от оптималната бройка, необходима за тяхната работа, каза Антонов. Колкото дойдат, толкова се пенсионират, допълни той. Основната заплата на шофьор от градския транспорт във Варна е 1 500 лв. 

60 нови електробуса и 85 превозни средства "Соларис", също част от новия автопарк във Варна, ще подменят всички стари автобуси в града. Няма да има повече от старите автобуси по линиите, категоричен е Николай Антонов. Превозните средства, 60 на брой, ще бъдат снети от експлоатация и бракувани. Билетната им система вече е поставена в новите возила, каза още той: 




Батериите на електрическите превозни средства трябва да издържат през целия дневен маршрут, а идеята е батерията цял ден да може да работи и вечер да се зарежда, поясни Младен Иванов, директор на Общинското предприятие "Паркинги и синя зона". При електробусите не може да се позволи енергията да падне до нула, минималните проценти са 20, каза още той. 




Припомняме, че в края на миналата седмица новите 60 електробуса и зарядните станции за бавно зареждане бяха представени на официална церемония. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

По-скъпи таксита във Варна от днес

От днес влизат в сила новите, по-високи цени на таксиметровия превоз във Варна. Те бяха одобрени на последното заседание на Общинския въвет.  С решението минималната дневна тарифа за километър пробег е вече 1,30 лева , а нощната - 1,50 лева. Досега цените бяха съответно 1,05 лв. и 1,15 лв. От 1 май такситата във Варна поскъпват..

публикувано на 01.05.24 в 07:53
Част от маркираната синя зона по бул.Сливница

Без синя зона във Варна днес

Днес паркирането в централната част на Варна ще е безплатно , информират от Общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона". "Синята зона" няма да работи и през останалите празнични дни между 3 и 6 май. От общинското предприятие обаче напомнят, че 2 май, четвъртък, е работен ден и „синята зона“ ще работи с нормално работно време от..

публикувано на 01.05.24 в 07:10

От днес започва серията от безплатни туристически обиколки във Варна

Историята и архитектурата на Варна ще са основен акцент в първата от серията безплатни туристически обиколки на Варна, която ще се състои днес. Началото ще е от 10:30 часа , а сборният пункт е пред Туристическия информационен център (Козирката). 120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат..

публикувано на 01.05.24 в 07:06
Аладжа манастир

Само два музейни обекта във Варна работят днес

Днес, 1 май, както и в останалите празнични дни покрай Великден (от 3 до 6 май), отворени за посещение ще са само два музейни обекта във Варна , съобщават от Регионалния исторически музей във Варна. На днешния празник можете да посетите единствено "Аладжа манастир" и "Побити камъни" , а на 24 май, освен тях, отворен ще е и Музеят на Възраждането...

публикувано на 01.05.24 в 06:59

Промени в разписанията на линии 409 и 109 от днес

От днес автобусите по линия 409 ще обслужват курсове до курортния комплекс "Златни пясъци" на всеки 30 минути между 6.00 часа и 23.00 часа , съобщават от Градски транспорт.  Автобусите по линията посока "Ривиера", след спирка "Изгрев" ще обслужват спирки "Ален мак" и "ВСУ", "Ален мак" /за "Златни пясъци", "Майстор Манол" и след това по..

публикувано на 01.05.24 в 06:50

Облачно и по-малко дъждовно време в сряда

Утрото в сряда ни посреща с облачно и на места все още дъждовно време. Във Варна, както и на други места, днес в ранните сутрешни часове ще превалява дъжд. През деня ще остане предимно облачно и следобед отново е възможно слабо да превали. Вятърът ще е умерен от север-североизток. Минималните температури ще са между 8° и 13°. Максималните..

публикувано на 01.05.24 в 06:03

411 секции за гласуване ще има във Варна

411 са секционните избирателни комисии на територията на община Варна, като броят на членовете е 3593, разпределени между парламентарно представените парти и коалиции. СИК-овете се състоят от 9 или от 7 души.  Заместник-кметът по финансите Христо Рафаилов проведе днес консултации за определяне съставите на секционните избирателни комисии (СИК) на..

публикувано на 30.04.24 в 16:58