Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Съюза на българските автомобилисти във Варна Диан Драганов съветва:

Как да управляваме безопасно автомобила при сняг и лед?

Във всички пунктове на СБА в страната проверяват безплатно изправността на автомобилите за зимата

Снимка: Радио ВИДИН

Ситуацията от последните няколко дни, при която много пътища бяха блокирани заради обилния снеговалеж, показа, че зимата отново успя да ни изненада и особено шофьорите, които изчкават по-дълго време със смяната на летните гуми със зимни. Поради тази причина имаше и много закъсали коли по пътища и магистрали. Дори и да сме със зимни гуми обаче, при шофиране по заснежени и заледени участъци е добре да спазваме някои основни правила.

"В никакъв случай не трябва да правим резки движения", посъветва Диан Драганов, председател на Съюза на българските автомобилисти във Варна. Според него един от основните проблеми е, че бъдещите шофьори не се обучават за каране в зимни условия и се сблъскват с неговите особености след като вземат книжка.

Чуйте съветите на Диан Драганов как да шофираме безопасно по заледен път:

Едно от най-важните неща е добрата подготовка на автомобила за зимата, подчерта още експерта. До 1 декември във всички пунктове на СБА в страната, шофьорите ще могат безплатно да проверяват техническото състояние на колите си за зимния период.

В пункта на СБА във Варна до 1 декември шофьорите ще могат да проверят безплатно техническото състояние на автомобила за зимата

Пунктът във Варна се намира на улица "Ян Хунияди 7" и работи всеки делничен ден от 8.00 до 17.00 часа, а в събота до 12.00 часа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българите са пътували най-често до Турция, Гърция и Румъния през май

Пътуванията на български граждани в чужбина през май 2024 г. са 808.3 хил. или с 4.6% повече от май 2023 година. Регистрирано е увеличение на пътуванията по следните цели: почивка и екскурзия - с 13.8%, със служебна цел - с 2.8%, докато тези с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) намаляват с 2.4%, сочат данните..

публикувано на 27.06.24 в 11:22

Заради инциденти велоклуб предлага велотрасета в пешеходните зони

Да бъдат свързани съществуващите велоалеи във Варна чрез маркирането с декоративни елементи на велотрасета през пешеходната зона на бул.Княз Борис първи и през Морската градина. Това предложение велоклуб „Спартак“ обсъдиха съветниците от ПК „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към Общински съвет-Варна. Комисията реши, че трябва да..

публикувано на 27.06.24 в 08:20
Лютеницата си я хапваме и зима и лете, и с хляб и с кюфтенца

Лютеницата е в топ 12 на най-добрите разядки в света

Макар че сме още в разгара на лятото и е рано за приготвянето на лютеница, едно от най-обичаните и традиционни български ястия привлече вниманието ни с поредното голямо признание. То идва от специализирания сайт за кулинария TasteAtlas, който я класира на 12-то място на най-добрите разядки в света. Лютеницата получава оценка от 4.4 от възможни 5..

публикувано на 26.06.24 в 17:22

Песента "Замирисва на море" вече с видео, звучи модерно с К.LINA

“Искаме да покажем на българите, че нашето Черноморие е великолепно и си заслужава да бъде посещавано! Определено трябва да върнем у хората любовта към родните солени вълни и златни плажове.” С това послание младата певица Калина Баткова, позната с артистичния си псевдоним K.LINA, отново ни изненадва приятно в хитов сингъл с Братя Аргирови...

публикувано на 26.06.24 в 16:25
Ружа Игнатова

САЩ дават 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

Американското правителство обявява нова награда от 5 млн. долара за информация, която би довела до ареста на криптокралицата Ружа Игнатова, а българската прокуратура се готви да ѝ повдигне задочно обвинение за финансови измами. Това обявиха в съвместно изявление посланикът на Съединените щати у нас Кенет Мертен и временно изпълняващият функциите главен..

публикувано на 26.06.24 в 16:04

Филм за делото на монахиня Валентина в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“ във Варна

Всеки последен четвъртък от месеца в Духовно–просветния център „Св. Архангел Михаил“ предлага безплатни прожекции. Този четвъртък, 27 юни, от 18 часа, ще може да гледате филма  за  монахиня Валентина Друмева . Подробностите от разговора на репортера ни Ваня Славова с отец Георги Стоименов-председател на църковното настоятелство на храма "Св...

публикувано на 26.06.24 в 09:55

Възпитаник на Морско училище създаде първата по рода си социална мрежа за морските кадри

Първата по рода си социална мрежа за морските кадри в Европа е създадена от Светослав Георгиев, който е завършил Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна и има собствен IT бизнес.  Той обяви създаването на платформата Seaglem в Деня на моряка и обясни, че идеята е да се обединят всички професионалисти в морската индустрия.  Това е..

публикувано на 25.06.24 в 15:20