Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Правосъдие за всеки": Тридневен срок между четенията за промени в Конституцията ще бъде откровена гавра с обществото

| обновено на 07.12.23 в 15:47

Промените в Конституцията влизат в дневния ред на Парламента на 8 декември, като има надежди до тази дата да бъдат изчистени голяма част от въпросите. Това съобщи съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. Решението е било взето на консултативна среща с председателя на НС Росен Желязков. Следващо четене е предвидено да се между 12 и 14 декември. Ако срокът за дискусии и обществен дебат, между първо и второ четене, е само три дни, след 8-ми декември, петък, това е несериозно и ще засили съмненията, че всичко е предварително решено. Това вижда в текущите процеси председателят на гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ Велислав Величков.

Конституцията е най-важният закон и тук тридневен срок ще бъде откровена гавра с обществото и ние ще се противопоставим изключително рязко и шумно, ако този срок бъде сведен на три дни
Велислав Величков
Това, което ни прави впечатление е, че много се бърза с проекта. Съобщават се някакви срокове 12, 13, 14-ти декември, не само от г-н Пеевски, но вече и от Христо Иванов, което силно ме смущава, тъй като в момента депутатите вносители на проекта не са предложили нито един конкретен текст, който да бъде променен между първо и второ четене, освен общото съгласие, че нямало да има повторни мандати на тримата големи - главният прокурор и председателите на върховни съдилища. Но пък се върви към запазване на сегашните седем годишни, прекомерно дълги мандати, особено за главния прокурор. Това означава, че и тук промяна няма да има. Това коментира в предаването "Новият ден" на Радио Варна Велислав Величков. 
А истинското и отговорно отношение, да видим текстовете на народните представители-идеолози на съдебната реформа, за да видим какво те предлагат, за да има реформа, а не да се симулира за пореден път такава, в прокуратурата най-вече. Затова нещо е нужно, срокът между първо и второ гласуване, след като първото е обявено за 8-ми декември вече, да бъде поне две седмици, а не три дни. И в тези две седмици да се състои реалния експертен, но и обществен дебат, дали това са нужните и подкрепяни и от правните експерти, но и от обществото променени. А не един мъгляв консенсус между институциите, които са обект на реформите и чието мнение е, общо взето е "дайте нищо да не променяме", коментира още юристът.
поставянето на срокове за приемането на промените в конституцията е политически обусловено, според Величков. Има някакви договорки, неясни за обществото, между лидерите на (не)коалицията, че до Коледа промените трябва да бъдат приети.  Дали се рапортува някъде с този срок, дали има някакви други причини, аз не знам. Но, Конституцията не е обикновен закон, тя е основният закон в държавата, тя е общественият договор, не се отваря често за промени, последно това се случи точно преди осем години и не трябва да се експериментира с качеството, за сметка на бързината в никакъв случай, предупреди председателят на "Правосъдие за всеки". Нищо фатално няма, ако се даде двуседмичен, дори триседмичен срок за предложения между първо и второ четене и второ и трето гласуване се състоят през януари, каза още Величков и припомни, че по много по-маловажни проекти срокът е бил удължаван на две седмици. А конституцията е най-важният закон и тук тридневен срок ще бъде откровена гавра с обществото и ние ще се противопоставим изключително рязко и шумно, ако този срок бъде сведен на три дни. Забележете 8-ми декември е петък, ако срокът е три дни, два от тях са събота и неделя. Това е несериозно и би било безотговорно спрямо държавата, ако се направи и би усилило всички съмнения, че промените, които ще се случат, са предварително договорени от трима-четирима човека в държавата, политически лидери на три от партиите и коалициите в Парламента и всичко, което се играе в момента е камуфлажно представление с тези т.нар. дискусии в конституционната комисия. Дано не сме прави, допълни правният експерт. 

Цялото интервю може да чуете в аудиофайла:


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стела Николова

Стела Николова: Вече няма да взимаме решения без да се допитаме до избирателите си

Когато се вземат решения в рамките на коалицията, това не трябва да става без санкцията на избирателите. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ в 50-тото НС Стела Николова. „Тези избиратели, които ни подкрепиха миналата година, но не направиха това на тези избори не сме ги загубили, защото те не са..

публикувано на 15.06.24 в 15:31

Петър Волгин: Изборите показаха, че хората не припознават политическата класа като изразител на техните интереси

Според новия евродепутат от партия „Възраждане“, Петър Волгин, всички парламентарни партии, както тези, които са участвали в управлението, така и тези в опозиция, трябва да си дадат сметка, че огромна част от избирателите не възприемат съществуващата политическа класа, като легитимни изразители на техните интереси. В обзорното предаване на Радио..

публикувано на 15.06.24 в 14:39

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на "Форбс" в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на "Форбс" за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари.  Всяка година "Форбс"  отличава..

публикувано на 12.06.24 в 09:10