Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На Никулден се купува шаран с люспи

10
Симеон Узунов
Снимка: Д.Дончева

Симеон Узунов е най-известният търговец на Рибната борса на Централния варненски пазар, по думите на неговите колеги. Продава риба там от 1988 година и през ръцете му са минали всякакви видове. Казва, че всяка риба е вкусна, стига да знаеш как да я приготвиш. Цените се определят според търсенето – когато има търсене са задържат, но когато няма – цените слизат надолу. За Никулден се е подготвил с живи шарани, каквито най-много се търсят, а и самият той препоръчва да се купува жива риба. Стига да я има.



Симеон, когото всички наричат Сульо, продава два вида шаран – люспест и див. Неговата стока идва основно от язовир Копринка, а от там съмнение в качеството няма, категоричен е търговецът. Продава и живи раци – по 30 лв. за килограм. Оказва се, че и те са много търсени и винаги се изкупуват до последно.

По Никулден най-търсен е люспестият шаран заради люспите. Колкото по-големи са те и колкото повече – толкова по-голям берекет ще има в къщата, нарича търговецът. Традицията е и всеки да си сложи по една голяма люспа в портфейла, за да е пълен винаги с пари. Може и няколко. Друг обичай е да се слагат люспи от шаран пред иконата в къщата, разказа още Симеон Узунов.


Любопитна табела забелязахме на един от щандовете на Рибната борса. На нея пише, че килограм пресен дребен черноморски сафрид струва 5 лв. До нея има друга табела, на която пък е описано, че за същата риба има промоция – за 2 кг. цената е 10 лв.?!

Другите цени на риби за килограм – котлет шаран – 15 лв., толстолоб – 5 лв., толстолоб котлет – 10 лв., пресен кефал – 6 лв., прясна писия – 20 лв., жив лихнус – 18 лв., прясна сулка – 16 лв., прясна платика – 6 лв., жива таранка – 7 лв., пресен паламуд – 22 лв., филе бял амур – 12 лв.

Честит Никулден! 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шеф Пламен Петров: От 24 часа в денонощието - сме заети 26

Професията на главен готвач изисква много лишения. От 24 часа в денонощието сме заети, ментално и физически - 26. Това каза шеф Пламен Петров в предаването на Радио Варна "Новият ден". Той е потомствен готвач, опитен и уважаван майстор, на когото се доверяват много влиятелни личности от различни сфери на живота. Приготвял е ястия и на самия Тодор Живков...

публикувано на 20.10.25 в 12:20

Лекар: 15 минути на слънце и всекидневна разходка пазят от остеопороза

15 минути излагане на слънце и всекидневна кратка разходка са препоръчителните навици, които е хубаво да изградим като превенция срещу остеопорозата. Това каза д-р Васил Василев, завеждащ лекар на Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна. Витамин D е важен за усвояването на калция, който е основен компонент за здрави кости, добави той...

публикувано на 20.10.25 в 11:20

Започваме седмицата със слънце

Днес ще преобладава слънчево време, със слаб вятър предимно от югоизток. Сутринта ще е студено с минимални температури във вътрешността на района между 3° и 8°, а по крайбрежието от 6° до 11°. В отделни райони ще има условия за слаби слани. Максималните температури ще са между 13° и 18°, за Варна около 17°. Вълнение на морето около 2 бала. Температура..

публикувано на 20.10.25 в 08:04

100 години от създаването на храм Свети Йоан Рилски в село Звездица

Тържествена Света литургия, водосвет и благодарствен молебен бяха отслужени по случай 100 години от създаването и освещаването на храма в Св.Йоан Рилски в село Звездица край Варна.  Още от репортажа на Ваня Славова: Земята за строителство в началото на миналия век е дарена от Яни Янев преди повече от век.  Царският трон в храм  Свети..

публикувано на 19.10.25 в 12:34

Фестивал на тиквата предстои в село Изворско

Фестивал на Тиквата и приятелството между етносите ще се проведе на Димитровден , 26 октомври в с. Изворско, община Аксаково , област Варна . Анонсираме го по-рано, защото заявките за участие продължават и към този момент. Празникът в Изворско ще покаже традиционни български ястия и ще бъде озвучен с народна музика...

публикувано на 18.10.25 в 09:46

Експерти: В правото изкуственият интелект може да е спомагателен, но крайното решение трябва да се вземе от човек

Юристите трябва да разчитат на собствената си преценка, на съвестта си и на спазването на етичните норми, в правото изкуствения интелект може да е спомагателен при решаването на казусите, но крайното решение трябва да се вземе от човека. Това дискутираха участниците в националната конференция "Правото в ерата на изкуствения интелект и дигиталната..

публикувано на 17.10.25 в 17:36

Испания на фокус в първото издание "Балчик - сцена на световните култури" 

"Балчик - сцена на световните култури". Това е новото пътешествие на Държавен културен институт "Двореца" с първо издание, посветено на Испания - земята на страстни танци, китара, поезия, вкусна кухня и незабравими цветове. Следващото издание ще бъде през ноември с акцент Турция.  Два дни с литература, музика, танцови уроци, изложби и кулинарни..

публикувано на 17.10.25 в 13:58