Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 500 именици в Община Балчик празнуват на Никулден

Снимка: Красимир Мартинов

Справка в местния регистър показва, че на Никулден имен ден в Община Балчик празнуват над 500 души.

Сред тях най-много - 230, са мъжете, носещи името на Свети Николай Чудотворец. Един от тях е кметът на общината Николай. По масовост следват имената Никола - 92-ма и Кольо - 17. 42 жени се казват Николинка, а Нина се именуват 32 представителки на нежния пол. Модерното Никол е избрано за 21 момичета. На 6 декември ще празнуват 12 жени с името Николета, и още девет с името Николина. По разпространеност следват имената Колю (8 души), Нико и Ния (6), Нейчо (5), Ненко (4), Никита, Николас, Ненчо и Нейко (3), Ники и Нена (2). По веднъж в общината се срещат имената Николет, Николин, Николая, Ника, Ник, Николайчо и Нено.


В Балчик празникът ще премине в църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Той започва в 8.00 часа с утреня, час по-късно ще се проведе Света литургия, а около 10.30 часа ще започне Водосвет и освещаване на рибен оброк.


На балчиклии ще бъде раздаден курбан за здраве и благословение след тържествения водосвет, а отец Яков прикани за участие в храмовия празник, посветен на един от закрилниците на морския град.



По публикацията работи: Иван Барбов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на отворени врати в Радио Варна

Радио Варна отбелязва със специално събитие 7-ми май -  Денят на радиото и телевизията, а именно Ден на Отворените Врати Радио Варна отваря вратите си за своите слушатели! Елате в най-дълголетното радио в родния ефир, вече на стъпка от 90-тия си рожден ден! Заповядайте да видите как работят журналистите, звукорежисьорите, музикалните..

публикувано на 07.05.24 в 06:43

7 май - Ден на радиото и телевизията

Днес е Международният ден на радиото и телевизията и е професионален празник на работещите в тези две сфери. На 7 май 1895 г. инж. Александър Попов представя своето откритие - радиоприемникът. Осъществено е първото безжичното предаване на съобщение на разстояние.  Изобретеният от Попов апарат давал възможност да се приемат радиосигнали,..

публикувано на 07.05.24 в 06:01
Света Богородица

Светли вторник - почитаме Света Богородица

Днес, на Светли вторник, отдаваме почит на Света Богородица. Седмицата се нарича Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички и надежди за вечен живот. Това е вторият ден от Светлата седмица, в която се благославят светиите. Тя завършва на Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за..

публикувано на 07.05.24 в 06:00

Лесна работа: Празнична наздравица

Светъл празник! Възкресение. И животът зарпочва отначало – още по-вълнуващ, ярък, красив, смислен и вдъхновяващ. Градът ухае на домашен козунак. Хората изглеждат по-благи. С Великден винаги идва преосмислянето. Затваряш очи и през мислите ти, като на филмова лента, преминават красивите и незабравими моменти: Тройната дъга, която неочаквано..

публикувано на 06.05.24 в 16:30
Конна база Виница

Квалификации за Държавното първенство се проведоха в Конната база във Виница

Близо 30 състезатели по конен спорт се включиха в квалификациите за Държавното първенство, които се проведоха днес на Конната база във Виница. Участниците са от Варна, Добрич, Бургас, Русе, Шумен и др.градове, каза за Радио Варна ръководителят на проявата Даниел Манев, който е главен треньор и председател на спортния клуб по конен спорт..

публикувано на 06.05.24 в 13:50
Кичево

В Кичево раздадоха курбан за здраве

Жителите на варненското село Кичево празнуват Гергьовден с курбан за здраве. В църквата в селото, която е на 167 години, се отслужи света литургия. От 5 часа тази сутрин в двора на храма се вари курбан. Отговорник всяка година по приготвянето му е Пламен Георгиев. Не е местен, не е и именик, но почита Свети Георги и вярва, че българският..

публикувано на 06.05.24 в 12:12

Къде пътуваха българите по Великден?

Близките до България държави са били най-предпочитани от нашите сънародници, решили да посрещнат Великденските празници в чужбина.  Това каза за Радио Варна Юлиан Бонев от Варненската асоциация на туроператорите и туристическите агенти.  Най-много българи е имало на Великден в Турция, Гърция, Румъния и Северна Македония , а програмите са били..

публикувано на 06.05.24 в 09:50