Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния обяви епидемия от дребна шарка

Снимка: Freepik.com

Вследствие на рязкото увеличаване на броя на случаите на морбили, както и на големия брой хоспитализирани заразени деца, Министерството на здравеопазването на Румъния обяви епидемия от морбили на национално равнище, съобщи "Румъния Инсайдър", предаде БГНЕС.

Към момента в 29 окръга са регистрирани близо 2000 случая.

В резултат на епидемичния режим ще бъдат ваксинирани деца на възраст между 9 и 11 месеца, в сравнение с нормалната схема за ваксинация срещу дребна шарка на 12 месеца и от 5 до 7 години. Неваксинираните или тези с непълна ваксинация също ще бъдат обхванати от новата кампания.

Също така Министерството на здравеопазването ще проведе информационна кампания за родителите, съвместно със семейните лекари, за по-добро спазване на програмата за ваксинация.

"Морбили е инфекциозно заболяване, което се предава лесно, особено на неваксинирани деца, а понякога развитието е сериозно и могат да настъпят усложнения", предупреждават служителите от Министерството на здравеопазването.

Ваксинационното покритие с първата доза на национално ниво е 78%, а с втората доза 62% от подлежащите на ваксинация деца, като тенденцията е низходяща вече повече от 10 години.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още един български баскетболист изгоря за нелегални залози

ФИБА наказа още един български баскетболист. Мартин Стефанов е със забрана за участие във всички дейности на ФИБА или свързани с нея такива за 18 месеца. Причината отново е нарушаване на Етичния кодекс и интегритет и участие в залози, поради което по-рано тази седмица бе наложена санкция и на Теодора Динева. Последните шест месеца от наказанието на..

публикувано на 04.05.24 в 11:15

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта в Бургас

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта задържаха митнически служители от Пристанище Бургас, съобщиха от Агенция "Митници". Стоките са открити в тайници на два контейнера, пристигащи от Китай за получател в България. Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция „Митници",..

публикувано на 04.05.24 в 11:11

Автобуси и тролеи по няколко линии с допълнителни курсове във Великденската нощ

Допълнителни курсове ще извършват автобусите във Варна в нощта на събота срещу неделя, навръх Великден. Вижте разписанието: - Автобусна линия 17 от Катедрала – 00:40 ч. и в 01:50, а от Галата в  23:00 ч. и 01:10 ч.; - Автобусна линия 22 от спирка „бл. 407“ в 22:45 ч. и в 01:20, от сп. "Централна поща" - в 00:40 ч. и 02:00 ч.; - Автобусна линия..

публикувано на 04.05.24 в 10:39

Според Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, потребителската кошница за Великден е с 6% по- евтина спрямо миналата година

С 6% е по-ниска цената на потребителската кошница за Великден тази година спрямо миналата . 137 лв. е стойността ѝ тази година при закупуването на единица от всяка стока заедно с агнешко месо, 98лв. е без него при 106лв. по същото време миналата година. Твърдението е на председателят на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата Владимир..

публикувано на 04.05.24 в 10:13

Изтича крайният срок за промени в състава или в наименованието на коалициите, регистрирани за участие в изборите на 9 ти юни

Партиите и коалициите имат последна възможност да подадат заявление в Централната избирателна комисия (ЦИК) за извършване на промени в състава и/или в наименованието на регистрирана коалиция. Това може да стане до 17:00 ч. днес, 4 май. До 17:00 ч. на 7 май партиите, коалициите и инициативните комитети правят предложения до ЦИК за регистрация на..

публикувано на 04.05.24 в 08:28
Изгрев във Варна

И днес ще бъде облачно, с валежи от дъжд

По Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На отделни места валежите ще са временно интензивни и придружени с гръмотевици, но до вечерта в повечето райони ще спрат. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури днес, ще бъдат в интервала от 15° до 20°. За Варна максимална около 18°. Вълнение на..

обновено на 04.05.24 в 08:21
Крит

Конфискуваха хиляди незаконни фойерверки на о-в Крит

Полицията на остров Крит арестува мъж, обвинен в притежание и търговия с хиляди фойерверки и сигнални ракети, които се използват незаконно по време на Великденските празници в Гърция. Полицейското управление в Ретимно проведе разследване в предприятието на заподозрения в района на Милопотамос и..

публикувано на 03.05.24 в 17:05