Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как са празнували варненци преди сто години?

14
Традиционните весели дни на зимата
Снимка: Д.Дончева

Чудили ли сте как са празнували варненци преди сто години? Как са украсявали елхата за Коледа и Нова година и какви подаръци са си подарявали? Какво са слагали на празничната трапеза и как са посрещали гостите си? А знаете ли за традиционните новогодишни балове и техните неписани правила?

Изложба „Традиционните весели дни на зимата” беше открита във фоайето на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна и ще остане експонирана до 7 януари 2024 година. В нея са представени автентични елементи от варненската градска култура от края на XIX и началото на XX век. Изложени са дамски аксесоари за бал, ръчно правена коледна украса и поздравителни картички, които са част от архива на архимандрит Инокентий Софийски, съхраняван в музея и др. Всички експонати са от фондовете на Етнографски музей –Варна.Експонатите са оригинали, разказа за Радио Варна главният уредник на музея Татяна Щерева. Представена е сервировка с порцеланови и медни съдове. И в миналото и в наши дни по време на празник хората слагат на масата най-красивите си прибори и сервизи, за да допринесат за по-голяма празничност. Представените съдове в изложбата са сервиз с табла и малки чашки за ликьор, който пият дамите. Показана е и една фока / метален съд, в който се слага сладко/ с лъжичник. Сервизът е от края на 19 век, каза още Щерева.

В изложбата са представени и различни картички за Рождество Христово и Нова година. Най-старата картичка е от 1901 година. Те са били собственост на архимандрит Инокентий Софийски, който ги дарява на варненския музей. Повечето от тях са били по-скоро като визитки, разказа Татяна Щерева. Има ръчно рисувани, има и коледни картички, но с пейзажи, като на гърба им се чете пожеланието за Рождество Христово.

Представени са и баловете, които са започнали да се правят в края на 19 век във Варна. Няколко пана описват тяхното организиране, дори и полезни съвети за това, как младите дами е трябвало да се представят пред обществото. В изложбата ще видите и дамски тоалет за бал с финно изплетени ръкавици, шапка и малка чантичка. Навремето всяка девойка, която за първи път отивала на бал, е била съпровождана от баща си, брат си или майка си. По-заможните семейства са поръчвали тоалетите си от различни европейски градове, но и във Варна е имало шивачи, които са шиели по европейските модни тенденции и в изложбата са представени списания, по които се е водела модата във Варна.

Можете да видите и покана от кмета на Варна от 1937 година, с която кани на 7 януари на бала, който варненската градска община урежда на първи ден на Рождество Христово в салоните на офицерското събрание.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурс за художествено слово "Моята България" на 24 и 25 февруари във Варна (ПРОГРАМА)

XXIII Регионален конкурс за художествено слово "Моята България" ще се проведе на 24 и 25 февруари в Концертната зала на Младежкия дом във Варна.  Председател на журито ще бъде актьорът Красимир Ранков.  Повече от 100 деца и младежи са се записали за участие.  ПРОГРАМА: 24.02.2024 г. , събота 9:30 ч. - Техническа конференция с..

публикувано на 22.02.24 в 16:25

В очакване на 20-ото издание на Европейския музикален фестивал във Варна

Предстои 20-ото издание на Европейския музикален фестивал във Варна, утвърдил се като устойчиво културно събитие в града.  За изминалите две десетилетия на сцената на фестивала са представени над 120 концертни проекта в богат стилов и жанров диапазон. Изявявали са се индивидуални изпълнители и формации от над 20 страни от Европа и света. През..

публикувано на 22.02.24 в 15:30

Балетна гала във Варна за Деня на българския балет

В Деня на българския балет мултинационалната балетна трупа на Държавна опера Варна ще зарадва своите почитатели с голяма балетна гала, с хореограф Светлана Тоншева и репетитор Меган Рейд. В програмата са включени откъси от световната балетна класика, преплетени със съвременна хореография, сред които "Спящата красавица" и "Лебедово езеро" по музика на..

публикувано на 22.02.24 в 13:14

Артисти казват "не" на войната чрез изкуство

С антивоенна изложба под надслов "Икони върху сандъци за боеприпаси" ще бъде отбелязана 2-годишнината от войната в Украйна.  Домакин на събитието ще бъде пространството  "ReBonkers". То се провежда в партньорство с Посолството на Украйна в България и ще бъде открита от 18 часа на 28 февруари, сряда.  "Това е една изключително емоционална..

публикувано на 22.02.24 в 12:05

Гала концерт на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна

Гала-концерт на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" ще се проведе от 18 часа на 25 февруари в зала 1 на Фестивалния и конгресен център.  Мотото на концерта е " 79 години от началото".  Млади таланти и техните преподаватели ще представят  програма, в която ще блестят възпитаниците на музикалните и сценични  специалности, подчертават..

публикувано на 21.02.24 в 18:05

Градската художествена галерия във Варна с нова тема на образователната си програма

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна и Галерията за графично изкуство във Варна започват да работят по нова тема от съвместната си образователна програма "Въведение в графичното изкуство". Модулът е посветен на занятия за  графичната техника монотипия. Участниците овладяват техниката под ръководството на художничката..

публикувано на 21.02.24 в 13:48

Най-любопитните експонати на Военноморския музей показват във Варна

Традиционната изложба „Многото пътеки към морската история” днес беше официално открита във Военноморският музей. Тя представя част от експонатите, постъпили във фонда на Музея през предходната година. През нея са направени повече от 500 дарения от хора, обществени организации и военни формирования. На откриването присъстваха голяма част от..

публикувано на 16.02.24 в 15:51