Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изобилие" - празнична сборна изложба живопис и пластика

В дните преди Коледа всеки от нас настройва сетивата си в очакване на чудо. Понякога, улисани в ежедневните битки, не оценяваме факта, че имаме покрив над главата си, имаме какво да сложим на трапезата, имаме с кого да я споделим, имаме на кого да се обадим. Малки чудеса, изпълващи дните и живота ни. Към тях, хората на изкуството добавят светлина и багри. Каквато е сборната празнична изложба живопис и пластика, която днес ще бъде открита във варненската галерия „Арт Маркони“. Повече от галериста Ваня Маркова.

"Изобилието се дължи на тази пъстрота, на тази цветност, на хубавата енергия на авторите. Винаги я очаквам с голямо нетърпение, винаги приятно се изненадвам от този заряд, този блясък, който дава тази изложба." Живеем в едни сериозни трусове, но за мен е феноменално, че тези всички автори, които са над 25 са успели въпреки проблемите да изведат необходимостта от създаване над тях."

За 23-ти път акцент в празничната композиция е „Моряшка икона - 2023” на Васил Петров. Традицията, започнала преди двадесет и три години, продължава. Всеки път художникът провокира въображението си, за да доразвие тази тема, така че отново да поднесе изненада.

Повече за годишната, празнична, сборна изложба "Изобилие" открийте в разговора с Ваня Маркова в звуковия файл.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурс за художествено слово "Моята България" на 24 и 25 февруари във Варна (ПРОГРАМА)

XXIII Регионален конкурс за художествено слово "Моята България" ще се проведе на 24 и 25 февруари в Концертната зала на Младежкия дом във Варна.  Председател на журито ще бъде актьорът Красимир Ранков.  Повече от 100 деца и младежи са се записали за участие.  ПРОГРАМА: 24.02.2024 г. , събота 9:30 ч. - Техническа конференция с..

публикувано на 22.02.24 в 16:25

В очакване на 20-ото издание на Европейския музикален фестивал във Варна

Предстои 20-ото издание на Европейския музикален фестивал във Варна, утвърдил се като устойчиво културно събитие в града.  За изминалите две десетилетия на сцената на фестивала са представени над 120 концертни проекта в богат стилов и жанров диапазон. Изявявали са се индивидуални изпълнители и формации от над 20 страни от Европа и света. През..

публикувано на 22.02.24 в 15:30

Балетна гала във Варна за Деня на българския балет

В Деня на българския балет мултинационалната балетна трупа на Държавна опера Варна ще зарадва своите почитатели с голяма балетна гала, с хореограф Светлана Тоншева и репетитор Меган Рейд. В програмата са включени откъси от световната балетна класика, преплетени със съвременна хореография, сред които "Спящата красавица" и "Лебедово езеро" по музика на..

публикувано на 22.02.24 в 13:14

Артисти казват "не" на войната чрез изкуство

С антивоенна изложба под надслов "Икони върху сандъци за боеприпаси" ще бъде отбелязана 2-годишнината от войната в Украйна.  Домакин на събитието ще бъде пространството  "ReBonkers". То се провежда в партньорство с Посолството на Украйна в България и ще бъде открита от 18 часа на 28 февруари, сряда.  "Това е една изключително емоционална..

публикувано на 22.02.24 в 12:05

Гала концерт на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна

Гала-концерт на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" ще се проведе от 18 часа на 25 февруари в зала 1 на Фестивалния и конгресен център.  Мотото на концерта е " 79 години от началото".  Млади таланти и техните преподаватели ще представят  програма, в която ще блестят възпитаниците на музикалните и сценични  специалности, подчертават..

публикувано на 21.02.24 в 18:05

Градската художествена галерия във Варна с нова тема на образователната си програма

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна и Галерията за графично изкуство във Варна започват да работят по нова тема от съвместната си образователна програма "Въведение в графичното изкуство". Модулът е посветен на занятия за  графичната техника монотипия. Участниците овладяват техниката под ръководството на художничката..

публикувано на 21.02.24 в 13:48

Най-любопитните експонати на Военноморския музей показват във Варна

Традиционната изложба „Многото пътеки към морската история” днес беше официално открита във Военноморският музей. Тя представя част от експонатите, постъпили във фонда на Музея през предходната година. През нея са направени повече от 500 дарения от хора, обществени организации и военни формирования. На откриването присъстваха голяма част от..

публикувано на 16.02.24 в 15:51