Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В НС обсъждат промените в Конституцията

Снимка: БГНЕС

Депутатите обсъждат промените в Конституцията. Те са внесени от три парламентарни групи - ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" и Движението за права и свободи. Основните промени предвиждат реформа в съдебната система, ограничаване на президентските правомощия при назначаване на служебни правителства, въвеждане на публични процедури за избор на регулаторни и контролни органи, както и отпадане на изискването министрите и депутатите да са само български граждани, предаде БНР.

 Вносителите на предложенията за промени в основния закон са убедени, че те са навременни и необходими.

"Политическата система стигна до такава криза, че само нова промяна на Конституцията, сегашната промяна, може да се опита да поправи това", каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

От опозицията възразиха.  

"Нещо ви е обхванал Коледния дух и имам чувството, че в една така - как да я нарека, паралелна реалност сякаш се намираме. Вие говорите за тези промени в Конституцията като за някаква панацея, от която в България сега, видите ли, ще тръгне един възход. Не можеш да го спреш след това", заяви Кристиан Вигенин.

Според него орязването на правомощията на главния прокурор обезсмисля тази фигура и му отнема възможността да се бори с корупционни практики. Намаляване на прокурорската квота в Прокурорския съвет за сметка на назначените от парламента отваря пътя за пряка политическа намеса в държавното обвинение:

"Според мен, това е един добре премислен ход, така, че сегашните управляващи да си гарантират недосегаемост в следващите години за нещата, които свършиха и предстои да свършат в държавата в оставащото време на това Народно събрание и на това правителство", посочи Вигенин.

Изненадващо ПП-ДБ се разделиха. Бойко Рашков подкрепи опасенията на опозицията.

"В момента сме на път да улесним политическия начин за въздействие върху прокуратурата главно. Аз, ако остане проекта в това му съдържание в тази му част, няма да подкрепя с тези мотиви този проект", посочи той.

Според Надежда Йорданова обаче намалените правомощия на главния прокурор ще ограничат възможността за намеса в други обществени сфери.

"Членовете, които ще избираме от обществената квота, няма да бъдат партийно зависими, а ще бъдат изявени фигури-професионалисти. Това е важно, за да може да се гарантира, че прокурорската професия ще подлежи на обществен контрол", изрази увереност тя.


ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ във Варна с позиция във връзка с Бюджета и заседанието на ОбС в сряда

Общинските съветници и общинската администрация от Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" във Варна изпратиха до варненските медии своя позиция във връзка с шестото заседание на Общинския съвет, провело се в сряда.  Те посочват, че осъждат опитите  на опонентите за, цитираме, "бламиране на бюджета".  От коалицията припомнят, че..

публикувано на 22.02.24 в 19:26

Голямо задръстване се е образувало на пътя за квартал "Виница"

Голямо задръстване се е образувало по пътя за варненския квартал "Виница", съобщиха слушатели на Радио Варна.  Трафикът в района е тежък, а натоварването по трасето е голямо  заради започналия ремонт на участък от пътя между Горна и Долна Трака.  Шофирайте внимателно и търпеливо!

публикувано на 22.02.24 в 16:52

Предстоят ремонти на 15 пенсионерски клуба във Варна

Община Варна предстои да възложи текущи ремонти на сградите на 15 пенсионерски клуба, съобщиха от администрацията. Строително-ремонтните дейности са на стойност 88 720 лева и ще могат да започнат след приемането на бюджета. Това съобщи заместник-кметът по здравеопазване и социални дейности Снежана Апостолова, която проведе среща с председателите на..

публикувано на 22.02.24 в 16:50

И "Възраждане" с коментар във връзка със заседанието на ОбС-Варна

Като истински прецедент определят вчерашното заседание на Варненския общински съвет местните парламентаристи от политическа партия "Възраждане" в морската столица. Те публикуваха своята позиция, която изпратиха до варненските медии.  "П родължаваме да настояваме за градивен, целенасочен и смислен бюджет 2024", коментират в нея те.  От "Възраждане"..

публикувано на 22.02.24 в 16:49

ГЕРБ-Варна с коментар след заседанието на ОбС-Варна на 21 февруари

Като "груба далавера с общински имоти на тъмно" и "приемане на бюджет "на коляно" определят провелата се на 21 февруари сесия общинските съветници от ГЕРБ-Варна. Те изпратиха своята позиция до варненските медии, в която коментират и изявление на кмета на Варна Благомир Коцев, думи на неговия заместник по финансовите въпроси Христо Рафаилов и на..

публикувано на 22.02.24 в 15:45
Аманда Гомеш от Бразилия - златен медал от Международния балетен конкурс, Варна 2016.

Обсъдиха как да бъде възобновено провеждането на балетния конкурс във Варна

Наследниците на основателя на Международен балетен конкурс Соня и Димитър Димитрови се срещнаха с представители на местната власт във Варна, за да обсъдят бъдещето на емблематичния форум в морската столица.  Новата администрация на града ще търси начини за финансиране на събитието и се очаква то да се проведе отново през 2026 г., съобщиха от пресцентъра..

публикувано на 22.02.24 в 15:11

НАП поставя под постоянен мониторинг некоректните ресторантьори

Националната агенция за приходите поставя под постоянен мониторинг длъжници - собственици на заведения за хранене в цялата страна, които са направили опит да се укрият от данъчните служители. В началото на февруари екипи от „Фискален контрол“ и публични изпълнители извършиха масови проверки в заведения за хранене в цялата страна, които имат стари..

публикувано на 22.02.24 в 14:54